28/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγώνας μέχρι να ξε-καθαρίσουν

Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών κλιμακώνουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαστεί στον Αρειο Πάγο το αίτημα του Δημοσίου για αναστολή της απόφασης του Πρωτοδικείου που διατάσσει την άμεση επιστροφή στην εργασία τους.
      Pin It

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Με τις δυναμικές παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ, με τη συνεχή και ιδιαίτερα έντονη παρουσία τους στον δρόμο, άφοβες απέναντι στην τρόικα και στα ΜΑΤ, καθημερινά έξω από το υπουργείο Οικονομικών -στην αρχή τα πρωινά και τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ολόκληρο το εικοσιτετράωρο-, έγιναν σύμβολο αγωνιστικότητας στην Ελλάδα και διεθνώς.

 

Τώρα οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που έχασαν τη δουλειά τους σε μια μέρα για να καλυφθεί όπως όπως ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που έπρεπε να βγουν σε διαθεσιμότητα, κλιμακώνουν τον αγώνα τους και καλούν τον κόσμο να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του.

 

Οι αποφάσεις τους

 

Στη χθεσινή τους συνέλευση αποφάσισαν να εντείνουν τον αγώνα τους μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία της 10ης Ιουνίου, όταν δικάζεται στον Αρειο Πάγο το αίτημα του Δημοσίου να ανασταλεί η πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου που τις δικαιώνει και διατάσσει την άμεση επιστροφή τους στην εργασία τους.

 

«Πρέπει να σταματήσουμε τώρα όλοι μαζί τις μεθοδεύσεις του υπουργείου, αλλιώς θα έρθει σύντομα η σειρά και άλλων εργαζομένων. Δεν οδηγεί πουθενά να κάτσουμε σπίτι να κλαίμε τη μοίρα μας. Το μόνο που θα μας γυρίσει στη δουλειά μας είναι ο αγώνας», λένε οι καθαρίστριες, που ζητούν από εργαζομένους και ανέργους να ενισχύσουν με την παρουσία τους την καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο.

 

Αν και την Παρασκευή ο Αρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα του Δημοσίου να παγώσει προσωρινά η απόφαση του Πρωτοδικείου μέχρι να δικαστεί η αίτηση αναστολής, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αγνοεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και να μη δέχεται τις καθαρίστριες πίσω στη δουλειά τους.

 

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται ότι η αίτηση να παγώσει προσωρινά η επιστροφή των καθαριστριών απορρίφθηκε ως «αλυσιτελής». Οπως λένε, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων νόμο του 1951 (!) (άρθρο 19, Ν. 1715/1951), η άσκηση της αναίρεσης επιφέρει αναστολή της εκτελεστότητας της απόφασης.

 

Η στάση του δημοσίου

 

Το επιχείρημα αυτό δεν εξηγεί γιατί, πέραν των άλλων δύο ένδικων μέσων -της αίτησης αναίρεσης και της αίτησης αναστολής της απόφασης-, κατέθεσε το Δημόσιο αίτηση να παγώσει προσωρινά η εκτέλεση της απόφασης, αίτηση που απέρριψε τελικά ο Αρειος Πάγος.

 

«Οσα διαρρέουν από κύκλους του υπουργείου περί δήθεν μη υποχρέωσης του Δημοσίου να εφαρμόσει την πρωτόδικη προσωρινά εκτελεστή απόφαση είναι αβάσιμα και έωλα για τον επιπρόσθετο λόγο ότι ο νόμος που επικαλούνται οι κύκλοι του υπουργείου υπέρ του Δημοσίου (για την αναστολή ισχύος της απόφασης με μόνη την κατάθεση της αναίρεσης εκ μέρους του Δημοσίου) έχει κριθεί στη συγκεκριμένη διάταξή του ως αντισυνταγματικός και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των καθαριστριών Γιάννης Καρούζος και Ελένη Διονυσοπούλου.

 

Scroll to top