Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Στις… επάλξεις για τη μη εφαρμογή του «αντισυνταγματικού νόμου για τη δήθεν «αξιολόγηση»» βρίσκεται η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η Ομοσπονδία καλεί όλα τα υπηρεσιακά στελέχη, όσους εμπλέκονται στη διαδικασία «αξιολόγησης» και τους αιρετούς να αντισταθούν και να μην προχωρήσουν στις επιμέρους διαδικασίες του πλαισίου.
«Αποφασίζουμε για τη χρήση όλων των προβλεπόμενων μορφών αγώνα για την ακύρωση της αξιολόγησης: απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις, καταλήψεις, υπογραφές, μπλοκάρισμα των Διευθύνσεων Διοικητικού με κάθε πρόσφορο συνδικαλιστικό τρόπο, για να μην παραδώσει καταστάσεις υπαλλήλων, έντυπα των ατομικών εκθέσεων.
Προσχηματικό μέτρο
Πρώτος στόχος η μη υπογραφή της απόφασης κατανομής ποσοστών που σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας της κατάπτυστης αξιολόγησης», αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της, όπου προειδοποιεί για ακόμη μια φορά ότι τουλάχιστον το 15% των υπαλλήλων, όσοι δηλαδή λάβουν βαθμό «κάτω από τη βάση», θα δημιουργήσουν μια «δεξαμενή» απολύσεων. Συνδικαλιστές υπολογίζουν πως το παραπάνω ποσοστό αντιστοιχεί σε περίπου 80.000 υπαλλήλους.
«Είναι φανερό ότι αυτή η «αξιολόγηση» είναι ένας προσχηματικός τρόπος για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για εξευτελισμό και απαξίωση των υπολοίπων. Προωθείται σήμερα, προκειμένου να αμφισβητηθεί και να υπονομευτεί το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία που βρίσκεται υπό διωγμόν. Αλλωστε, στόχος της συγκυβέρνησης είναι η διάλυση των σχέσεων εργασίας και η ελαστικοποίησή τους», τονίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Χαρακτηρίζει τα κριτήρια που θέτει ο νόμος για τη συνεκτίμηση του επιμερισμού των ποσοστών «όχι μόνο αβάσιμα, αλλά εντελώς διάτρητα» και επιπλέον ενημερώνει: «Το δικαίωμα της ένστασης εξαντλείται μόνο στην κατηγορία των υπαλλήλων που θα λάβουν μέσο όρο βαθμό αξιολόγησης 6 και κάτω. Οι εργαζόμενοι που περιλαμβάνονται στο 15% (ανίκανοι) και θα βαθμολογηθούν με 6,1 έως 6,9 χαρακτηρίζονται «ανίκανοι» και δεν τους δίδεται ούτε καν το στοιχειώδες δικαίωμα αντίδρασης, αυτό της ένστασης».
Οι εκπρόσωποι των δημοτικών υπαλλήλων υπογραμμίζουν ότι η «αξιολόγηση» είναι η αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής επίθεσης εις βάρος των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο και θα χρησιμοποιηθεί επιπλέον για:
«Να μείνει στα χαρτιά»
Να αφαιρεθεί από τα δικαστήρια, όπου προσφεύγουν οι «διαθέσιμοι» υπάλληλοι, ο λόγος δικαίωσης των εργαζομένων, που είναι η μη προηγούμενη αξιολόγησή τους. Να καθηλωθεί μισθολογικά η πλειονότητα των υπαλλήλων με βάση τη σύνδεση της αξιολόγησης με το ενιαίο Βαθμολόγιο – Μισθολόγιο. Να υποτάξουν, να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν, να στρέψουν τον ένα εναντίον του άλλου.
«Η μάχη για τη μη εφαρμογή του αντισυνταγματικού νόμου για τη δήθεν «αξιολόγηση» μπορεί και πρέπει να οδηγήσει σε μαζικό κίνημα ανυπακοής με βασικό στόχο οι επίμαχες διατάξεις να μείνουν στα χαρτιά», καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.