28/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τίθε-ΣτΕ σε αργία

Συνταγματικό κρίθηκε το διοικητικό μέτρο εναντίον εκπαιδευτικού επειδή υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα.
      Pin It

Σύμφωνη με το Σύνταγμα αλλά και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι η νέα διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα, η οποία προβλέπει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που διαπράττουν πειθαρχικό παράπτωμα θα τίθενται πάραυτα σε αργία.

 

Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και απέρριψε αίτηση εκπαιδευτικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος επί μια δωδεκαετία (2000-2012) δίδασκε παράλληλα και αλλού, όπως ως ωρομίσθιος καθηγητής με σύμβαση ορισμένου χρόνου, υποβάλλοντας ψευδώς δηλώσεις ότι δεν ενέπιπτε στις απαγορευτικές διατάξεις του νόμου περί πολυθεσίας. Τελικά, ο εν λόγω εκπαιδευτικός με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία.

 

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της αυτοδίκαιης αργίας των δημοσίων υπαλλήλων αυστηροποιήθηκε με τον νόμο 4093/2012, έτσι ώστε «να επιτυγχάνεται η άμεση και έγκαιρη απομάκρυνση όσων διώκονται ή τιμωρούνται για σοβαρά ποινικά και πειθαρχικά παραπτώματα». Ετσι πλέον ο δημόσιος υπάλληλος τίθεται αμέσως σε αργία μόλις ασκηθεί σε βάρος του πειθαρχική δίωξη ή παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο.

 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας κρίνοντας την προσφυγή του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού αποφάνθηκαν ότι το μέτρο της αυτοδίκαιης αργίας επιβάλλεται σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων για λόγους δημοσίου συμφέροντος και εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας. Τονίζουν δε στο σκεπτικό τους ότι η θέση σε αργία δεν επιφέρει τη λύση της υπαλληλικής σχέσεως, ούτε την απώλεια της οργανικής θέσεως ή του κατεχόμενου από τον υπάλληλο βαθμού, ούτε αποτελεί πράξη απολύσεως από την υπηρεσία», αλλά «συνιστά προσωρινό διοικητικό μέτρο, το οποίο συνεπάγεται τη για λόγους δημοσίου συμφέροντος διακοπή της ενεργού ασκήσεως των υπηρεσιακών καθηκόντων του υπαλλήλου κατά τη διάρκεια της εκκρεμότητας της πειθαρχικής ή ποινικής υποθέσεως».

 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν επιπλέον ότι οι υπάλληλοι που τίθενται σε αργία λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους και η όλη πειθαρχική διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί (σύμφωνα με τον νόμο) το πολύ μέσα σε τέσσερις μήνες.

 

Κ.Κατ.

 

Scroll to top