28/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μην καταστρέψετε τις ακτές σας, όπως η Ισπανία»

Ο διευθυντής του WWF στη χώρα της Ιβηρικής, Χουάν Κάρλος δελ Ολμο, καλεί με επιστολή του την ελληνική κυβέρνηση να μην υποπέσει στα ίδια λάθη με τους ομολόγους της στη Μαδρίτη, ψηφίζοντας το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό.
      Pin It

Του Τάσου Σαραντή

 

Επιστολή, με την οποία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην ακολουθήσει το αποτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας στη διαχείριση του αιγιαλού απέστειλε σήμερα στους Ελληνες υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού ο διευθυντής του WWF Ισπανίας. «Οπως είμαι σίγουρος πως θα γνωρίζετε, η Ισπανία είναι η χώρα της Μεσογείου που υποφέρει τα μέγιστα από τη δραματική αλλοίωση και καταστροφή της παράκτιας ζώνης της.

 

Η εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα τις τελευταίες δεκαετίες, δίχως πρόβλεψη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, είχε καταστροφικές συνέπειες, τις οποίες η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο Χουάν Κάρλος δελ Ολμο.

 

Ολα τσιμέντο

 

«Αυτή τη στιγμή, το 75% των ισπανικών ακτών έχει οικοδομηθεί ή βρίσκεται σε στάδιο οικοδόμησης (με ρυθμό 8 εκτάρια ανά ημέρα τα τελευταία 20 χρόνια), ενώ το πρώτο χιλιόμετρο ακτογραμμής έχει οικοδομηθεί πλήρως στο ένα τρίτο των μεσογειακών ακτών της Ισπανίας. Την ίδια στιγμή, σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοικίες είναι κενές. Η υποβάθμιση των ακτών δεν έχει μόνο περιβαλλοντικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις. Η κατάληψη περισσότερου από το 70% του αιγιαλού προκάλεσε απώλεια ανταγωνιστικότητας, ελκυστικότητας και περιβαλλοντικής ποιότητας, με αντίστοιχα αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα και τη σταθερότητα του τουρισμού», αναφέρεται στην επιστολή.

 

Αντιπαράδειγμα

 

Με την Ισπανία να αποτελεί ένα μεσογειακό παράδειγμα προς αποφυγήν ως προς τη μη βιώσιμη διαχείριση των ακτών της και την υποβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος, ο διευθυντής του WWF Ισπανίας καλεί με επείγοντα τρόπο την ελληνική κυβέρνηση να μην υποπέσει στα λάθη της χώρας του με το καταστροφικό -όπως τέθηκε στη διαβούλευση- νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία.

 

Χαρακτηριστικά, ο Χουάν Κάρλος δελ Ολμο καλεί «εκ βάθους καρδιάς» τους υπουργούς να εξασφαλίσουν «πως οποιαδήποτε νομοθεσία που αφορά την παράκτια ζώνη θα εγγυάται την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων και των οικολογικών υπηρεσιών που παρέχουν, ούτως ώστε να αναγνωριστεί η Ελλάδα διεθνώς ως σημαντικός τουριστικός προορισμός με σεβασμό για το βασικό τουριστικό προϊόν: τη φύση».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………

 

«Εξαιρετικής ποιότητας» οι… υπό πώληση παραλίες

 

Αγοραστή περιμένουν χιλιάδες χιλιόμετρα παραλιών μοναδικού κάλλους, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, οι οποίες βρίσκονται στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τείνει χείρα βοηθείας στις κυβερνητικές προσπάθειες και επιβεβαιώνει πόσο συμφέρουσα είναι μια «επένδυση» σε κάποια από τις ελληνικές ακτές.

 

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στις παραλίες, τα ποτάμια και τις λίμνες της Ε.Ε., τo 93,2% των 2.162 ελληνικών παραλιών που ελέγχθηκαν πληροί το αυστηρότερο επίπεδο «εξαιρετικής ποιότητας».

 

Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. δεν ξεπέρασε το 82,6%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση, πίσω από την Κύπρο και το Λουξεμβούργο, όπου όλες οι παραλίες εξασφάλισαν τη μέγιστη βαθμολογία, τη Μάλτα (99% εξαιρετικής ποιότητας ύδατα) και την Κροατία (95%).

 

Κριτήρια αξιολόγησης

 

Οι αξιολογήσεις βασίζονται στα επίπεδα δύο ειδών βακτηριδίων που αποτελούν ένδειξη ρύπανσης, λόγω της παρουσίας λυμάτων ή κτηνοτροφικών αποβλήτων, αντίθετα δεν θεωρούν τα απορρίμματα, τη ρύπανση και άλλες πτυχές βλαβερές για το φυσικό περιβάλλον.

 

 

Scroll to top