Του Κώστα Μοσχονά
Ο νόμος της Ανγκελα Μέρκελ επικράτησε για ακόμη μια φορά στην Ε.Ε. κατά τη χθεσινή συζήτηση των ηγετών των 28 για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί, μετά τα μηνύματα που έστειλαν με την ψήφο τους οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να κόψει τη φόρα ορισμένων που, με αφορμή την αύξηση των δυνάμεων των ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών στις ευρωεκλογές, υποστήριξαν ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κλίμα δυσαρέσκειας που έχουν δημιουργήσει σε πολλά κράτη-μέλη τα μέτρα οικονομικής λιτότητας και γενικά η πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Πρέπει, λοιπόν, να δοθεί στο εξής έμφαση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Υπέρ της πολιτικής αυτής τάχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και οι ηγέτες των χωρών του Νότου.
Ο Φρανσουά Ολάντ
Βλέποντας η Ανγκελα Μέρκελ ότι κινδυνεύει το οικοδόμημα που έχει στήσει με βάση τα γερμανικά συμφέροντα, αντέδρασε λέγοντας ότι κατανοεί βέβαια τις ανησυχίες που προκάλεσαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αλλά η δημιουργία ανάπτυξης και η καταπολέμηση της ανεργίας συνδέονται με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, κινητήρια δύναμη των οποίων είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ο κομψός όρος της δημοσιονομικής πειθαρχίας). Και υπενθύμισε ότι όλοι συμφώνησαν για την εφαρμογή του εν λόγω συμφώνου…
Συνεπώς, οι κατευθυντήριες γραμμές για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί, τις οποίες θα υποβάλει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να κινούνται σ' αυτό το πλαίσιο. Τελεία και παύλα…
Ολοι συμφώνησαν λίγο-πολύ με τη θέση της Α. Μέρκελ. Βέβαια, όταν ήρθε η στιγμή των δηλώσεων στον Τύπο, ο καθένας πρόβαλε τις δικές του «ευαισθησίες» για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Ο Φρ. Ολάντ ανέφερε ότι δίνεται πλέον προτεραιότητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση, το ίδιο και ο Ιταλός Ματέο Ρέντσι, ενώ η Α. Μέρκελ μίλησε για ανάπτυξη και απασχόληση χωρίς να ξεχάσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Και όλοι έφυγαν χαμογελαστοί… Τώρα πώς θα δημιουργηθεί ανάπτυξη και απασχόληση χωρίς χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μόνο η Α. Μέρκελ γνωρίζει…
Τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής αυτής -ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία αλλαγή πλεύσης- θα υποβάλει ο Χ. Β. Ρομπάι, ο οποίος πάντα εκτελεί πιστά τις εντολές του Βερολίνου, στους υποψηφίους των κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρχής γενομένης από τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Λουξεμβούργιος, λοιπόν, θα πρέπει να δεσμευτεί στην πολιτική που επιβάλλουν οι ηγέτες των 28, υπό την καθοδήγηση της Α. Μέρκελ. Διαφορετικά θα πάρουν σειρά οι άλλοι δύο βασικοί υποψήφιοι, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς και ο Γκι Φερχόφσταντ των Φιλελευθέρων.
Χλιαρή υποστήριξη
Είναι ενδεικτικό ότι η Α. Μέρκελ υπενθύμισε πως ο Ζ. Κ. Γιούνκερ θα πρέπει, ως πρώτος υποψήφιος, να έχει την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και την ειδική πλειοψηφία των ηγετών.
Είναι φανερό ότι η υποστήριξη της Α. Μέρκελ στον Λουξεμβούργιο είναι χλιαρή. Αλλωστε, δεν επιθυμεί την απομόνωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δεν κρύβει τις επιφυλάξεις του απέναντι στην υποψηφιότητα Γιούνκερ. Θα έχουμε, λοιπόν, εξελίξεις μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής (26-27 Ιουνίου), οπότε θα έχει διαμορφωθεί μια πιο καθαρή εικόνα…