Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Φρένο στα σενάρια που έχουν ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές, από τον ανασχηματισμό μέχρι και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, επιχειρεί να βάλει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, πριν η σεναριολογία εξελιχθεί σε άλλο ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση. Το σοκ από το αποτέλεσμα εκτιμάται στο μέγαρο Μαξίμου πως έχει απορροφηθεί από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και τώρα προέχει η αποκατάσταση της ηρεμίας στο κυβερνητικό σχήμα και στους βουλευτές των δύο εταίρων.
Ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια και το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο. Οι δύο εταίροι θα πρέπει να καταλήξουν σύντομα σε δύο βασικές εκκρεμότητες που έχουν μπροστά τους. Η πρώτη αφορά το πρόσωπο του διοικητή της ΤτΕ.
Η θητεία του Γ. Προβόπουλου λήγει και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει, το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα, εάν θα του προτείνει και δεύτερη θητεία ή θα ορίσει νέο πρόσωπο. Ως επικρατέστερος διάδοχος του κ. Προβόπουλου προέβαλε ο κ. Στουρνάρας (αναλυτικό ρεοπρτάζ για το τι είπε ο Υπ.Οικ. στον ΣΕΒ, βλ. σελ 6).
Αντιρρήσεις για Στουρνάρα
Ωστόσο ο κ. Σαμαράς έχει να συνεκτιμήσει την άποψη του κ. Βενιζέλου που κλίνει υπέρ του νυν διοικητή, όπως και της ΕΚΤ, ενώ και οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά την πάγια τακτική τους δεν είναι θετικοί στις αλλαγές προσώπων στις κομβικές θέσεις της οικονομικής πολιτικής. Από την άλλη όμως, χωρίς αλλαγή του οικονομικού επιτελείου η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα καταφέρει να σηματοδοτήσει την αλλαγή πολιτικής, για να πείσει πως έχει πάρει το μήνυμα της κάλπης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η υπόσχεση του κ. Σαμαρά «για πιο ανθρώπινο φορολογικό μηχανισμό», που ερμηνεύεται και ως προαναγγελία αντικατάστασης του ειδικού γραμματέα Εσόδων, Χ. Θεοχάρη.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ τόνισε ότι «μπήκαν τα θεμέλια της ανάπτυξης με ανταγωνιστικότητα».
Προανήγγειλε τρεις θεσμικές παρεμβάσεις, για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και τη σταδιακή μείωση των φόρων. Εκανε όμως και ειδική αναφορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, επιβεβαιώνοντας τη βαριά ατμόσφαιρα που υπάρχει για τον γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη. «Θα κάνουμε πιο ανθρώπινο τον μηχανισμό», υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ατεγκτο ναι, απέναντι στους φοροφυγάδες. Γιατί αυτοί κλέβουν τον διπλανό τους. Αλλά με κατανόηση και πραγματικά διευκολυντικό, διευκολυντική νοοτροπία, απέναντι στους ανθρώπους που αληθινά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα βάρη. Ωστε να μπορέσουν να φανούν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους χωρίς να πνίγονται καθημερινά. Εδώ έγιναν λάθη. Κι αυτά τα λάθη θα τα διορθώσουμε».
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι προσπαθεί να προκαλέσει ακυβερνησία: «Απέκτησε τη χειρότερη αλαζονεία της εξουσίας, χωρίς καν να αποκτήσει την εξουσία! Δείχνοντας έτσι το χειρότερο πρόσωπο… Δεν γνωρίζει, ασφαλώς, ότι στη δημοκρατία μας κυβερνά η δεδηλωμένη πλειοψηφία. Κι αυτή είναι μία: εκείνη που αναδείχθηκε από το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Γιατί τότε είναι η τελευταία φορά που ο λαός ρωτήθηκε πώς θέλει να κυβερνηθεί. Δεν είναι κάποια άλλη, δεν είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όταν ο λαός ρωτήθηκε πώς θέλει να εκπροσωπηθεί στην Ευρωβουλή. Δεν είναι αυτή που προέκυψε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ή τις περιφερειακές εκλογές, όπου σίγουρα δεν θα έβγαινε κερδισμένη η αντιπολίτευση. Αυτά είναι αστειότητες…».
Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, το σύνθημα να τερματιστεί η συζήτηση έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγ. Μεϊμαράκης, λέγοντας ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να έχουν έναν βασικό κορμό, δεν μπορούν να είναι κατακερματισμένες». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι ίσως μπορεί να εξεταστεί «η μείωση της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος, από 50 έδρες σε 30» («Βήμα Fm»), ενώ παρόμοιες απόψεις εξέφρασαν και ο Μ. Βορίδης και ο Μ. Βολουδάκης («Mega»). Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα του εκλογικού νόμου, εάν τεθεί, θα απασχολήσει τη Βουλή το φθινόπωρο, μετά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας.
Τα ανοίγματα πάντως που σχεδιάζει η κυβέρνηση προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝ.ΕΛΛ. θα συνεχιστούν, με στόχο τη διαμόρφωση όρων συναίνεσης για το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Το φθινόπωρο, η κυβέρνηση περιμένει την κατάληξη των συνομιλιών με τους εταίρους για το χρέος, παράλληλα με το νέο πλαίσιο για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση. Η συμφωνία αυτή εκτιμάται από κυβερνητικούς παράγοντες ότι θα δώσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον κ. Σαμαρά και μπορεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.