29/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι εκλογές του 2012 που έγραψαν ιστορία

Προϊόν συλλογικής εργασίας είναι η έκδοση «2012, ο διπλός εκλογικός σεισμός». Οι καθηγητές Γ. Βούλγαρης και Ηλ. Νικολακόπουλος, «ανοίγοντας» το βιβλίο, επιχειρούν να προσεγγίσουν τις τότε εκλογές όχι μόνο δημοσκοπικά αλλά κυρίως πολιτικά.
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

«Οι δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν την 6η Μαΐου και την 17η Ιουνίου του 2012 ήταν από εκείνες που «γράφουν ιστορία»». Με την κρίσιμη αυτή επισήμανση «ανοίγουν» το βιβλίο, προϊόν συλλογικής εργασίας, «2012 ο διπλός εκλογικός σεισμός» οι δύο πολιτικοί επιστήμονες, καθηγητές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γιάννης Βούλγαρης και Ηλίας Νικολακόπουλος.

 

Επιχειρούν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων που προέκυψαν από τον ιστορικό Ιούνιο του 2012, προσεγγίζοντάς τα όχι μόνο από τη δημοσκοπική τους και εκλογική τους αποτίμηση αλλά κυρίως από την πολιτική τους διάσταση. Η αποσυσπείρωση του εκλογικού σώματος, η εκλογική κατάρρευση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι τρεις φάσεις της ελληνικής κρίσης μέχρι τον εκλογικό σεισμό του 2012 και τη μετεωρική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, η εμφάνιση της Χρυσής Αυγής, της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝ.ΕΛΛ., η εκλογική κατάρρευση του ΚΚΕ, συνθέτουν το νέο πολιτικό σκηνικό.

 

Η μεταβλητότητα του πολιτικού σκηνικού ενδεχομένως να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επόμενη μέρα του κομματικού συστήματος στην Ελλάδα δεν θα είναι αντίγραφο της πρότερης κατάστασης, αφού θα πρέπει να συνυπολογιστούν όχι απλώς οι ρωγμές αλλά το χάσμα στο πολιτικό σύστημα που διαμορφώνεται σε συνθήκες κρίσης, η αποδυνάμωση του μεταπολιτευτικού μοντέλου και η στάση της κοινωνίας απέναντι στην Ευρώπη.

 

Τα νέα δεδομένα

 

Η βαθιά οικονομική κρίση συνετέλεσε στην υπονόμευση των δεσμών των πολιτών με τα δύο κόμματα εξουσίας, η άλλοτε σταθερότητα του κομματικού συστήματος που μετατρέπεται σε ένα μετέωρο σύστημα, ο αποκλεισμός κοινωνικών στρωμάτων από την αγορά εργασίας διαμορφώνουν μια νέα σχέση πολιτών – κομμάτων.

 

Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το νέο στοιχείο στην ελληνική Κεντροαριστερά, χάρη στην προσωπικότητα του Αλ. Τσίπρα και των νέων στρωμάτων που το κόμμα αυτό εκφράζει. Ταυτόχρονα εισπράττει την εκλογική αποσάθρωση του ΠΑΣΟΚ.

 

Το ΚΚΕ, το οποίο είχε επενδύσει στη στρατηγική της επιβίωσης, είδε να συρρικνώνονται τα ποσοστά του και το ερώτημα είναι αν αυτή η στρατηγική μπορεί να του διασφαλίσει την επιβίωσή του στο μέλλον. Η πορεία από τη στασιμότητα στη συρρίκνωση και η αμηχανία της ηγεσίας του οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ήττα του 2012 συνίσταται στη μη επιτυχή διαχείριση των διακυβευμάτων που αναδείχθηκαν στις δύο προεκλογικές περιόδους. Οσο για τη μεταβλητότητα της ψήφου της Χρυσής Αυγής ως ψήφου κυνικής αντιμνημονιακής συμπεριφοράς, δημιουργεί νέα δεδομένα στον χώρο της ακροδεξιάς με την ταυτόχρονη στροφή της Ν.Δ. προς τον χώρο αυτό.

 

*INFO: «2012, ο διπλός εκλογικός σεισμός» Επιμέλεια Γ. Βούλγαρης – Η. Νικολακόπουλος. Αναλύσεις: Βασιλική Γεωργιάδου, Κ. Ελευθερίου, Π. Κουστένης, Κατερίνα Λαμπρινού, Γ. Μπαλαμπανίδης, Π. Σταθόπουλος, Ευτυχία Τεπέρογλου, Μ. Τσατσάνης. Εκδόσεις Θεμέλιο.

 

Scroll to top