Της Βασιλικής Τζεβελέκου
Μικρά και μεγαλύτερα αρχαία θέατρα και μνημεία της Ελλάδας ανοίγουν αυτό το καλοκαίρι για να υποδεχτούν τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού και τους θεατές της. Πρόκειται για μια λιτή παράσταση, χωρίς σκηνικά και με τη χρήση μόνο ειδικών φωτισμών. Οι 25 από τους 30 χώρους που ζητήθηκαν παραχωρήθηκαν ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την περιοδεία της παράστασης του Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη με την Ολια Λαζαρίδου. Το Φεστιβάλ σε συνεργασία με το «Διάζωμα» σκοπεύει να γνωρίσει έτσι στο κοινό μικρούς αλλά αξιόλογους, αρχαίους θεατρικούς χώρους όλης της Ελλάδας και να τους δώσει ζωή εντάσσοντάς τους στην καθημερινότητα των πολιτών.
Μερικά από αυτά τα θέατρα ανοίγουν για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, όπως το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού στη Βοιωτία. Στο μικροσκόπιο μπήκαν οι περιπτώσεις των πέντε θεάτρων: Ερέτριας, Ορχομενού Βοιωτίας, Ορχομενού Αρκαδίας, Δημητριάδος και Μίεζας. Είτε γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες τους είτε γιατί πραγματοποιούνται αναστηλωτικά έργα. Το ΚΑΣ πάντως εξέτασε όλους τους χώρους και τις δυνατότητες που έχουν να φιλοξενήσουν με ασφάλεια το κοινό, αλλά και να μην υπάρξουν φθορές στα μνημεία.
«Από το 2000 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει ποια θέατρα παραχωρούνται όταν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάστασή τους, όπως της Μεσσήνης, και ποια όχι. Στη λίστα μπορούν να προστεθούν κι άλλα. Ωστόσο, υπάρχουν θέατρα που δεν έχουν μελετηθεί ή άλλα στα οποία γίνονται έργα αποκατάστασης. Εάν παραχωρηθούν μία φορά, δίνουμε το “πράσινο φως”… Αυτό όμως πρέπει να το εξετάσει συνολικά το Συμβούλιο», είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Μετά από μακρά συζήτηση δεν παραχωρείται, ομόφωνα, το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας και θα πρέπει να αναζητηθεί άλλος χώρος. Παρά τις διαφωνίες, τελικά παραχωρείται το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού Βοιωτίας, που με περισχοίνιση των επικίνδυνων σημείων θα ανοίξει για 250 θεατές, και το αρχαίο θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας, όπου οι εργασίες αποκατάστασης μέσω του ΕΣΠΑ αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την παράσταση. Εντός του αρχαιολογικού χώρου της Δημητριάδος θα πρέπει να βρεθεί άλλο σημείο όπως και εντός της Μίεζας αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αναστηλωτικές εργασίες. Επίσης περιοριστικοί όροι μπήκαν για τα αρχαία θέατρα Μακύνειας (έως 200 θεατές), Μαρώνειας (έως 350) και Ηφαιστίας στη Λήμνο (μέχρι 400 θεατές).
Συζήτηση όμως έγινε και για την οικονομική ατέλεια που ζητάει το Φεστιβάλ Αθηνών για την παραχώρηση των μνημείων, παρόλο που οι παραστάσεις θα είναι έναντι εισιτηρίου. Τα συσσωρευμένα χρέη του Φεστιβάλ (από τις παραχωρήσεις Ηρωδείου, Επιδαύρου) προς το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων έως το 2012 ανέρχονται, περίπου, στο 1.200.000 ευρώ. Οπως είπε η Λίνα Μενδώνη, υπάρχει αλληλογραφία για το θέμα, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού συμψηφίζει τα χρέη μέσω της επιχορήγησης.
Η περιοδεία ξεκινάει στις 21 Ιουνίου από την Ερέτρια και συνεχίζεται σε: Μεγάλα Προπύλαια της Ελευσίνας (26/6), αρχαιολογικό χώρο Δελφών (30/6), Ορχομενό Βοιωτίας (2/7), Ορχομενό Αρκαδίας (4/7), αρχαία Μεσσήνη (7/7), Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών (10/7), Οινιάδες (11/7), Μακύνεια (14/7), Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης (16/7), αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων (18/7), Κασσώπη (20/7), αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης (22/7), στάδιο Ρόδου (24/7), Ρωμαϊκό Ωδείο Κω (26/7), Ρωμαϊκό Ωδείο Θεσσαλονίκης (29/7), θέατρο Λάρισας (31/7), περιβάλλοντα χώρο θεάτρου Δημητριάδας (2/8), Μαρώνεια (6/8), αρχαιολογικό χώρο Αμφίπολης (8/8), περιοχή αρχαίας Μίεζας (10/8), περιβάλλοντα χώρο Βασιλικών Τάφων Βεργίνας (11/8), Ρωμαϊκό Ωδείο Δίου (12/8), αρχαιολογικό χώρο Εμπορειό Χίου (16/8), θέατρο Μυτιλήνης (19/8), Ηφαιστία Λήμνου (21/8), αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας (25/8), αρχαιολογικό χώρο Απτέρας στην Κρήτη (27/8).