29/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

«Οι Αφαντοι» Επί λέξει

 

Στις 8 μ.μ., στον χώρο του βιβλιοπωλείου «Επί λέξει» (Ακαδημίας 32, τηλ.: 210-3388054, e-mail: [email protected]) οι εκδόσεις Κίχλη παρουσιάζουν το βιβλίο του Δημήτρη Χαρίτου «Οι Αφαντοι». Θα μιλήσουν ο ποιητής, βιβλιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξανδρος Ζήρας. Ποιήματα θα διαβάσει ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Νίκος Περέλης.

 

……………………………………………………..

 

Το ημερολόγιο του Κ. Βαρβιτσιώτη

 

Mέχρι το τέλος Μαΐου παρουσιάζεται στην γκαλερί Ζουμπουλάκη (πλατεία Κολωνακίου 20) το «365 the project» του Κωνσταντίνου Βαρβιτσιώτη, γνωστού ήδη στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας. Ενα προσωπικό ημερολόγιο γεμάτο χρώμα, αφηγήσεις και συναισθήματα που θα παρουσιαστεί απόψε στις 19.00, στην γκαλερί. Η έκθεση αποτελεί το εικαστικό ημερολόγιο ενός ολόκληρου έτους από τη ζωή του Κ. Βαρβιτσιώτη, το οποίο ξεκίνησε στις 13/3/2013 και ολοκληρώθηκε ένα χρόνο αργότερα. Πρωταγωνιστής είναι η καθημερινότητα, οι απλές στιγμές που συνήθως περνούν απαρατήρητες. Αυτές είναι η έμπνευσή του και αυτές, σε συνδυασμό με τις αφηγήσεις του, μάς ξεναγούν στον pop και χρωματιστό του κόσμο. Ολα τα έργα έχουν δημιουργηθεί στον υπολογιστή και παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός του διαδικτυακού κόσμου.

 

…………………………………………………

 

«Jazz+Πράξεις 2014» στην Πάτρα

 

Δυναμικά ξεκινά το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, με το τριήμερο της τζαζ «Jazz+Πράξεις 2014», στις 21.00 στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου. Η αρχή θα γίνει με την ερμηνεύτρια Αγγελική Τουμπανάκη στη φωνή και τον Αλέκο Ορφανό στο πιάνο, που θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα «“Oh No…” Frank Zappa». Οι δύο μουσικοί πρωτοσυναντήθηκαν με αφορμή το πρώτο αφιέρωμα στο φαινόμενο Φρανκ Ζάπα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Half Note, αποτυπώνοντας με φωνή και πιάνο τις ζαπικές τραγουδιστικές φόρμες… «Oh No…». Προσεγγίζουν την πολυμορφική, πολυδιάστατη μουσική του Φρανκ Ζάπα ακολουθώντας αυτοσχεδιαστικά μονοπάτια, αρμονίες modal, bebop, πολυρυθμικές προεκτάσεις και βοκαλισμούς avant garde. Χωρίς περιορισμούς, μιμήσεις και απλές επανεκτελέσεις, η Αγγελική Τουμπανάκη και ο Αλέκος Ορφανός προσεγγίζουν τον θρύλο επιδιώκοντας να μεταδώσουν την πραγματική και μοναδική ουσία του Φρανκ Ζάπα. Θα ακουστούν θρυλικά τραγούδια του όπως «Τhe duke of prunes», «Mom and dad», «ΟhNo», «Uncle Remus», «The torture never stops», «Υο cats», «Lucille has messed my mind up» κ.ά.

 

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς το τρίο του σαξοφωνίστα και συνθέτη Δημήτρη Βασιλάκη (σαξόφωνα-φωνή), αποτελούμενο από τον ίδιο και τους Μάνο Σαριδάκη (keyboards) και Mάνο Τζινιόλη (ντραμς), θα συμπράξει με την τραγουδίστρια, πιανίστα και συνθέτρια Σάσα Παπαλάμπρου παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με συνθέσεις και των δύο αλλά και εκπλήξεις. Συνθέσεις από τη βραβευμένη του δισκογραφία στην Candid Records, νέο ακυκλοφόρητο υλικό καθώς και κομμάτια που ερμηνεύει η Σάσα Παπαλάμπρου που σύντομα θα κυκλοφορήσει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά.

 

Ακολουθούν την Παρασκευή το Κουαρτέτο του Χάρη Λαμπράκη και το Σάββατο οι Ablaye Cissoko (κόρα, φωνή) και Volker Goetze (τρομπέτα) στην πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα. Εισιτήρια: 10 ευρώ ανά βραδιά και 22 ευρώ ενιαίο για όλο το τριήμερο. Σημεία προπώλησης: βιβλιοπωλείo Discover, βιβλιοπωλείο 38ο14΄, Οπτικά Καραμούζης.

 

………………………………………………………………………

 

Αντίσταση και Εβραίοι στην Ευρώπη 1939-1945

 

Διεθνές ιστορικό συνέδριο με τίτλο «Αντίσταση και Εβραίοι στην Ευρώπη, 1939-1945» διοργανώνει σήμερα και αύριο στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας (Μητροπόλεως 23) το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος συνεργασίας του ΕΜΕ με την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα. Επιστημονικός στόχος του είναι η μελέτη της Αντίστασης εναντίον της ναζιστικής εξουσίας στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, υπό το πρίσμα της ένταξης ή του αποκλεισμού των διωκόμενων Εβραίων σ’ αυτήν. Εξαιτίας της μεγάλης σκιάς του Ολοκαυτώματος στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η σχέση ανάμεσα στην Αντίσταση και τους διωκόμενους εβραϊκούς πληθυσμούς συνήθως εξαντλείται σε περιπτώσεις ατομικής συνδρομής, τα δίκτυα διάσωσης και τις μορφές εβραϊκής αντίστασης καθ’ εαυτές. Το συνέδριο φιλοδοξεί να καλύψει τα διάφορα σημεία στα οποία η Αντίσταση και οι Εβραίοι συναντήθηκαν, σε μια προσπάθεια να ερευνηθεί η Αντίσταση ως προς τις πολιτικές και κοινωνικές της διαστάσεις και τις ιδεολογικές της ορίζουσες. Το συνέδριο θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου στα αγγλικά.

 

……………………………………………………………………

 

Παράσταση-ντοκουμέντο στο Συνεργείο

 

Το θέατρο «Συνεργείο» (Κολωνού 31- Μεταξουργείο-τηλ.: 6981802544) μεταμορφώνεται ξανά… Αυτή τη φορά σε μια πενταώροφη κατοικία με πολλά μικρά δωμάτια όπου θα ζήσουν άνθρωποι που έφτασαν στην Αθήνα από πολύ μακριά. Πρόκειται για μια παράσταση-ντοκουμέντο βασισμένη στη σκληρή καθημερινότητα των προσφύγων και στις προσωπικές μαρτυρίες τους. Οι Chaljl Ali Zada, Ramzan Mohammad, Javad Rezai, Hossain Amiri και Aidim Joyimal σάς περιμένουν σε μια πρωτότυπη παράσταση-περιήγηση στο σπίτι του καθενός, στον προσωπικό τους χώρο. Πρόκειται για μοναδικές αληθινές ιστορίες, που ίσως και να μη μαθαίναμε ποτέ. Νέοι άνθρωποι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, πρωταγωνιστές μιας ασυνήθιστης ζωής, φυγάδες, μας εξομολογούνται την προσωπική τους ιστορία. Μας ξεναγούν στην προσωπική τους μνήμη, στο παρελθόν τους, γεμάτο απώλειες και χαμένες ευκαιρίες. Ο καθένας ζει μέσα στον προσωπικό του χώρο. Μια τάξη στο Αφγανιστάν, μια φυλακή στην Αθήνα, το σπίτι του Χαλίλ στην Καμπούλ, οι Βούδες της Μπαμιάν, ένα εργοτάξιο, ένας πύργος ελέγχου, ένα νοσοκομείο στο Μπανγκλαντές. Εκεί θα δούμε όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα. Εκεί θα δούμε τα ντοκουμέντα και τις φωτογραφίες από τη ζωή τους πριν φύγουν. Εκεί θα ακούσουμε και τη φωνή τους. Σύλληψη-σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου. Δραματουργία – ArtTherapy: Μαργαρίτα Παπαδοπούλου. Κίνηση: PaulineHuguet. Σκηνογραφία: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος. Community Drama: Κωνσταντίνα Ράπτη, Αγγελος Τσαπέκος. Βίντεο: Δάφνη Καλαφάτη, Νιόβη Σταυροπούλου. Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Τζιμέας. Παραστάσεις: 29, 30 Mαΐου, 4, 5, 6, 11, 12, 13 Ιουνίου στις 21.00. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός θεατών 20).

 

………………………………………………………..

 

Μάρθα Φρόιντ στις Τέσσερις Εποχές

 

«Εγώ, η Μάρθα Φρόιντ», μια παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα της Φωτεινής Τσαλίκογλου παίζεται στο θέατρο «Τέσσερις Εποχές» (Κυψέλης 15-Κυψέλη-τηλ.: 210-8812289) σε θεατρική διασκευή, σκηνοθεσία Γιούλης Ζήκου, σκηνικά-κοστούμια Λαμπρινής Καρδαρά, κινησιολογία Ολγας Γερογιαννάκη. Παίζουν: Γιούλη Ζήκου, Πέτρος Αποστολόπουλος, Γιάννης Ζαραφωνίτης, Λήδα Κατσούδη. Φωνές: Φαίη Κοκκινοπούλου, Ηλιάνα Παναγιωτούνη, Πέτρος Αποστολόπουλος, Γιάννης Μόρτζος. Μέχρι τέλος Ιουνίου Πέμπτη – Παρασκευή- Σάββατο 9.30 μ.μ. Κυριακή: 8 μ.μ. Μια παράσταση για τον έρωτα, την ψυχανάλυση, τη γυναικεία σεξουαλικότητα, την τρέλα, τον θάνατο.

 

Scroll to top