Της Χαράς Τζαναβάρα
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έλαβε το… μήνυμα της κάλπης και χθες έδωσε στη δημοσιότητα ένα πακέτο με 65 «θα» που καλύπτουν το σύνολο των προβλημάτων στο κέντρο της πρωτεύουσας και στοχεύουν στην αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων γειτονιών. Σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει αυτονόητα μέτρα, θεσμοθετημένα ή μη, που δεν υλοποιούνται λόγω έλλειψης κονδυλίων και κυρίως πολιτικής βούλησης.
Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης με χρονικό ορίζοντα το 2020 εκπονήθηκε από τη δημοτική αρχή, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υιοθετήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά για να τεθεί σε εφαρμογή απαιτούνται οι υπογραφές από 15 συναρμόδια υπουργεία, κατ’ αρχάς του Οικονομικών που πρέπει να συναινέσει στην παροχή φορολογικών κινήτρων και στη διόρθωση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, παρά το «απαγορευτικό» των μνημονίων και της τρόικας. Εξωπραγματικό και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ότι οι παρατηρήσεις των υπουργείων πρέπει να υποβληθούν ώς τις 15 Ιουνίου και να προχωρήσει η θεσμοθέτηση των μέτρων σε έναν μήνα!
Η επόμενη μέρα
«Το κέντρο της πρωτεύουσας βρίσκεται σε μείζονα κρίση», διαπιστώνει το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης και παραδέχεται ότι οι έως τώρα προσπάθειες δεν απέδωσαν γιατί υποτίμησαν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της, εστιάστηκαν σε επιμέρους τομείς (αστυνόμευση, αρχιτεκτονική κ.λπ.), δεν είχαν συντονισμό και συνέχεια. Η «επόμενη ημέρα» για το κέντρο της Αθήνας στηρίζεται στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος. Τα σημαντικότερα πολεοδομικού χαρακτήρα μέτρα αφορούν:
● Τη δημιουργία πρότυπης «πράσινης» γειτονιάς σε 36 οικοδομικά τετράγωνα και σε περιοχή που δεν προσδιορίζεται. Περιλαμβάνει δράσεις ανάπτυξης του πράσινου και των κοινόχρηστων χώρων, εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και ανακύκλωσης σκουπιδιών. Προϋποθέτει όμως τη συναίνεση κατοίκων, που δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.
● Την κατεδάφιση «γερασμένων» κτιρίων, που σήμερα δεν μπορούν να κατεδαφιστούν και να αντικατασταθούν με νέα λόγω της μείωσης των συντελεστών δόμησης. Προβλέπεται και νέα μείωση σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα κτιρίων, όπως είναι η Κυψέλη και τα Πατήσια, σε συνδυασμό με τη μεταφορά των τετραγωνικών που θα ψαλιδιστούν σε νέα κτίρια τα οποία θα κατασκευαστούν σε ακίνητα του Δημοσίου αλλά με ιδιωτικά κεφάλαια. Εχει ενδιαφέρον η αναφορά για μεταφορά των χαμένων τετραγωνικών στο ήδη πουλημένο Ελληνικό, αλλά σε συνδυασμό με αύξηση των συντελεστών δόμησης!
● Την πιλοτική ανάδειξη 2-3 εγκαταλελειμμένων κτιρίων του Δημοσίου, σε συνδυασμό με την επιστροφή βασικών υπηρεσιών στο κέντρο της πρωτεύουσας. Προτείνεται να μετατραπούν σε κατοικίες κλειστά ξενοδοχεία που ανήκουν στο Δημόσιο. Στα μείον περιλαμβάνεται η αναφορά στα 400 ετοιμόρροπα κτίρια, που αποσιωπάται ότι είναι στην πλειονότητά τους διατηρητέα, με αόριστη πρόβλεψη για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προστασίας.
● Τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για αγορά ή ανακαίνιση παλιών διαμερισμάτων σε όλη την υποβαθμισμένη περιοχή, με στόχο την ενίσχυση της κατοικίας. Το μέτρο έχει θεσπιστεί από το 2010 για τις περιοχές Γεράνι και Μεταξουργείο, χωρίς όμως να αποδώσει. Μεταξύ άλλων προτείνονται πάγωμα για μια τριετία του νέου τύπου χαρατσιού στα ακίνητα, παραχώρηση διαμερισμάτων στο κράτος για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών και διόρθωση των αντικειμενικών αξιών που έχουν παραμείνει στα επίπεδα του 2007 και δεν έχουν σχέση με τις τιμές της αγοράς.
● Την επέκταση των πεζοδρομήσεων ή τη μετατροπή βασικών αξόνων σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις αφορούν την Αιόλου, την ευρύτερη περιοχή της Πινακοθήκης και τη Β. Ολγας που σέρνεται από χρόνια. Αναφέρονται και άλλοι δρόμοι, μεταξύ των οποίων Αρεως, Πελοπίδα, Δεξίππου, Σαλαμίνας, Αγίων Ασωμάτων.
● Την αναβάθμιση όλων των πλατειών του κέντρου και τη δημιουργία νέας σε μη απαλλοτριωμένο χώρο μεταξύ των οδών Ηπείρου, Μ. Βόδα και Ακακίου. Προβλέπονται 10 παρεμβάσεις, με κόστος 5 εκατ. ευρώ.
Προγράμματα ανακύκλωσης
Υποβαθμισμένος είναι ο κρίσιμος τομέας των σκουπιδιών, όπου προβλέπονται προγράμματα ανακύκλωσης, τοποθέτηση 50 κινητών κάδων. Το 2012 στην πρωτεύουσα παρήχθησαν 356.534 τόνοι αποβλήτων και το 61% οδηγήθηκε στη χωματερή της Φυλής.
Θετικά είναι τα προβλεπόμενα για τις ανάγκες της τρίτης ηλικίας, με λέσχες στην πλατεία Αμερικής, στην Αγίου Μελετίου κ.α., καθώς και οι προτεινόμενοι έλεγχοι στην αυθαίρετη επέκταση των περιπτέρων σε δημόσιους χώρους.
Για το κυκλοφοριακό ξεχωρίζουν η πρόταση για βραχυχρόνια ενοικίαση ηλεκτρικών οχημάτων και το car pooling που αφορά τη συμφωνία μεταξύ γειτόνων ή συναδέλφων για τη μετακίνησή τους με ένα Ι.Χ.
………………………………………………………………………………………………………………………………….
Οφσάιντ, φάουλ και πέναλτι
Δεν λείπουν τα «φάουλ» στα προτεινόμενα μέτρα, που αφορούν κυρίως πρωτοβουλίες με έντονη κοινωνική διάσταση. Τα σπουδαιότερα από αυτά είναι:
* Αποκηρύσσονται στην ουσία οι διαδηλώσεις και συνδέονται με μεμονωμένα φαινόμενα βανδαλισμών, στα οποία φορτώνεται η υποβάθμιση του κέντρου!
*Αποδίδεται η αύξηση της εγκληματικότητας στη… «συσσώρευση παράνομων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας»! Προβλέπεται η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης από μεικτά κλιμάκια, ενώ ζητείται η λήψη μέτρων για παράνομη εκμίσθωση διαμερισμάτων από τους ιδιοκτήτες τους. Προτείνεται η διάχυση των δομών φιλοξενίας μεταναστών που ζητούν άσυλο στην Περιφέρεια Αττικής.
* Ξενίζουν οι αναφορές στους παράνομους οίκους ανοχής, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 315. Η κριτική αφορά την πρόταση για επιλογή περιοχής-υποδοχέα για «τη συγκέντρωση νόμιμων οίκων ανοχής στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας»! Θετικές είναι οι προβλέψεις για τον έλεγχό τους μέσα από τον καθορισμό χρήσεων γης και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση νόμιμης άδειας λειτουργίας.
* Επιχειρείται ο έλεγχος των γκράφιτι, που συνδέονται με παρανομίες σε ταράτσες, αλλά και η αντιμετώπιση της ηχορρύπανσης στις περιοχές Γκάζι και Κεραμεικός από παράνομη χρήση μουσικής ακόμη και σε ώρες κοινής ησυχίας. Τέλος, η αναφορά σε πληθώρα θεατρικών χώρων συνδέεται με πιο αυστηρά μέτρα χορήγησης άδειας λειτουργίας τους.
Χ.ΤΖ.