Μία ακόμη ευρωκαταδίκη για τις συνθήκες κράτησης, στις Φυλακές της Τρίπολης αυτή τη φορά, ήρθε να προστεθεί χθες στο success story της προεδρεύουσας στην Ε.Ε. ελληνικής κυβέρνησης.
Ενα μακάβριο χαρακτηριστικό αυτής της καταδίκης (Τσόκας και άλλοι κατά Ελλάδος) είναι ότι από τους έξι αρχικά προσφεύγοντες, λιγότερο από δυο χρόνια πριν, σήμερα ζουν οι τέσσερις. Ενας εξ αυτών «είχε διαγνωστεί με υπογλώσσιο καρκίνο και η επόμενη κίνηση για τη θεραπεία του ήταν 17 μήνες αργότερα. Ουσιαστικά είναι σαν να τον δολοφόνησε η πολιτεία», μας λέει η δικηγόρος Ηλέκτρα Κούτρα που είχε αναλάβει και τη συγκεκριμένη υπόθεση, συμπληρώνοντας πως και ο έτερος εκλιπών προσφεύγων έπασχε από καρκίνο.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε διπλά τη χώρα μας για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύει τα βασανιστήρια, την απάνθρωπη και κάθε άλλη εξευτελιστική μεταχείριση τόσο για τις συνθήκες κράτησης όσο και για την ελλιπή ιατρική φροντίδα των κρατουμένων. Σύμφωνα με την προσφυγή που αποδέχθηκε το δικαστήριο, οι κρατούμενοι ήταν αναγκασμένοι να διαβιούν σε μια φυλακή χωρητικότητας 65 ατόμων όταν ο πληθυσμός της ήταν 185 κατά το διάστημα της προσφυγής, ενώ έφτασε τους 215 αργότερα.
«Κοιμόντουσαν σε αυτοσχέδια τρίπατα κρεβάτια, κολλητά, ώστε έβαζαν κουβέρτες ως διαχωριστικά για να μην κοιμούνται σαν ζευγάρια, ενώ ακόμη και ο διάδρομος βαφτίστηκε “Κοιτώνας 6”, “φιλοξενώντας” επιπλέον 30 κρατούμενους. Δεν υπήρχε θέρμανση, ενώ για να πλυθούν έπρεπε να πάνε σε κτίσματα του προαυλίου» είναι μερικά από όσα μας απαριθμεί η συνήγορος. Σημειώνεται ότι στις συγκεκριμένες φυλακές κρατούνται άτομα για αδικήματα κατά των ηθών, ενώ η απόφαση επιδικάζει στους δικαιωθέντες κρατούμενους αποζημίωση για ηθική βλάβη από τις ελληνικές αρχές που συνολικά υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, εκκρεμούν αρκετές ομαδικές προσφυγές ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το ίδιο θέμα, όπως μας πληροφορεί η δικηγόρος και με δεδομένη την άθλια κατάσταση σχεδόν σε όλες τις φυλακές της χώρας, οι μελλοντικές καταδίκες είναι μάλλον αναπόφευκτες.
Ιωάννα Σωτήρχου