Πλωτινούπολη Διδυμοτείχου
Η αρχαία «χρυσή» Πλωτινούπολη μαζί με το Κάστρο του Καλέ είναι τα Δίδυμα Τείχη του Διδυμότειχου. Τείχος λεγόταν στην αρχαιότητα κάθε οχυρωμένη (περι-τειχισμένη) πόλη. Η πόλη του Διδυμότειχου έχει τη διπλή… τη δίδυμη τύχη να είναι (ίσως η μοναδική στον κόσμο όλο!) πόλη με δύο «τείχη» δίδυμα, να έχει δύο ακροπόλεις(!) χιλιάδες χρόνια τώρα!
Είναι δύο πέτρινοι λόφοι, «Καλές» και «Αγία Πέτρα» σήμερα, δύο πελώριοι βράχοι που περιτριγυρίζονταν από τον παραπόταμο του Εβρου, Ερυθροπόταμο (πολύ κοντά στη συμβολή των δύο ποταμών), όσο γινόταν μπορετό, με τη βοήθεια καναλιών. Πριν από περίπου 50 χρόνια βρέθηκε (από φαντάρους που έσκαβαν ορύγματα) χρυσή, ολόχρυση(!), θαυμάσια προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σέπτιμου Σεβήρου (και όχι του Φιλίππου, πατέρα του Μεγάλου Αλέξανδρου, όπως μας είπαν στην αρχή). Η εμβληματική, συμβολική πλέον για το Διδυμότειχο χρυσή κεφαλή τώρα, αμέσως τώρα, πρέπει να επιστρέψει στον τόπο όπου ανευρέθη και ανήκει. Τώρα, πριν γίνει «μπαίγνιο» μικροπολιτικών. Τώρα, «με δόξα και τιμή» να εκτεθεί στο Νέο Μουσείο Διδυμοτείχου, που… γι’ αυτήν την προτομή ξεκίνησε και… την περιμένει τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Το (Νέο) Μουσείο της Αλεξανδρούπολης και το Μουσείο της Κομοτηνής έχουν πληθώρα σπουδαίων εκθεμάτων να προβάλουν. Δεν πρέπει να τα υποβιβάζουν λοιπόν. Να βοηθούν πρέπει και όχι να υποβλέπουν το Νέο (από 4ετίας πλήρως έτοιμο!) Μουσείο Διδυμοτείχου, που επιβάλλεται να ονομαστεί αμέσως τώρα, επιτέλους, (ΚΑΙ) Προϊστορικό (ΚΑΙ) Αρχαιολογικό (ΚΑΙ) Βυζαντινό: δηλαδή Γενικό και… Εθνικό Μουσείο Διδυμοτείχου.
Αφού: 1ον Νεολιθικά ευρήματα αποδεικνύουν οκτώ χιλιάδων ετών ανθρώπινης παρουσίας και πιθανότατα Ελλήνων, επειδή… από εδώ διαβήκαν όλες οι φυλές των αρχαίων Ελλήνων. 2ον Εκπληκτικής ομορφιάς, τέχνης και τεχνικής ψηφιδωτά παραμένουν στο σκοτάδι, παρ’ ότι είδαν… το φως από την αρχαιολογική σκαπάνη άξιων επιστημόνων. 3ον Αναμένεται βάσιμα κατά τους ανασκαφείς (Ματθαίος Κουτσουμανής κ.ά.) να βρεθεί Αρχαίο Αμφιθέατρο (Ρωμαϊκής ή Ελληνιστικής εποχής). Το περίφημο «Διάζωμα» του κ. Σταύρου Μπένου (που η σύζυγός του γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Διδυμότειχο) θα ενδιαφερθεί πάρα πολύ. Οχι μικροψυχίες, λοιπόν! Με λογικά και… ειρηνικά επιχειρήματα (αντί «διαίρει και βασίλευε», να πούμε και να ακούμε: «ένωνε και δημοκράτει» – για παρόμοια, τουλάχιστον ζητήματα) να πείσουμε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, ότι είναι… αντι-επιστημονικό και αντι-στρατιωτικό, άρα και εις βάρος τους, και εις βάρος όλων των Ελλήνων, να καταδικάζουν το Διδυμότειχο και ολόκληρο τον βόρειο Εβρο σε απο-πληθυσμιοποίηση. Πώς θα διεκδικήσουμε άλλωστε όλοι οι Θράκες, ενωμένοι, τη Νίκη της Σαμοθράκης από το Λούβρο;
Κι επειδή (δεν πρέπει να) υπάρχουν «αποκλειστικότητες», όλα τα μεγάλα και μικρά να συμφωνηθούν και να γίνουν (και τα όσα πρότεινα): Πάρκο, με ανοιγοκλεινόμενα από παιδιά αυλάκια στην (Αγία Πέτρα) Πλωτινούπολη. Πάρκο στην Αγία Μαρίνα. Νέος θεσμός: Κέντρο Ελεύθερης Συνεργασίας Πολιτών – Οπλιτών για να συμμετέχουν σε όλα οι φαντάροι και όλοι οι νέοι μας. Η μεγαλύτερη πλατεία της χώρας στη θέση του γηπέδου.
Μακάρι σε όλη τη χώρα να το μάθουν. «Περιπατόδρομος» στα αναχώματα, για να αξιοποιηθεί ο Ερυθροπόταμος, με εξαίσια κεντράκια ρετρό, «σαλάτσια», και με άσπρες βάρκες! Και με όλα τα χρώματα του κόσμου στα Σιλό του Μύλου: κάθε παιδί και κάθε «ξένος» θα βάζει μια πινελιά, ό,τι χρώμα θέλει.
Να αναστήσουμε όλα τα χωριά μας (ακόμα και από τα ερείπιά του το… Μικροχώρι: συμβολικά! Να το μάθει όλη η Ελλάδα! Να γίνει «μόδα», από εδώ, που είναι πιο «απαραίτητα» και να αναστηθούν τα χωριά όλης της επικράτειας!
Και να ανοίξει επιτέλους το έμβλημα της πόλης, το «ιερό μονοπάτι» όπως το λέω και το λένε όλοι τώρα, που οδηγεί, περνώντας κάτω από τις «Καλιόπορτες», επάνω στο Κάστρο του Καλέ. Για να κατεβαίνουν σε λίγο καιρό χέρι χέρι… νεόνυμφοι, όλοι οι Ορθόδοξοι, Ελληνες και μη.
Ολοι οι αρχηγοί, όλων των κομμάτων να διανυκτερεύουν στο Διδυμότειχο, οικογενειακώς -και όχι μόνον «στιγμές». Τους χρειάζεται όλους ο βόρειος Εβρος. Και ο Πατριάρχης που θα ‘ρθει τον Σεπτέμβριο, να μάθει από τώρα, μαζί με τον Σεβασμιότατο, ότι προτείναμε διπλό, δίδυμο Εξπρές Οριάν: 1. για τον πλούτο, μα και 2. για «την αριστοκρατία του πνεύματος: όλους τους σοφούς!
Μετά τιμής
Χρήστος Αρ. Χατζηπουλίδης
…………………………………………..
Aνανέωση
Ερχεται η εναλλαγή. Το απροσδόκητο γίνεται πραγματικότητα. Οι μέρες περνούν και το αυτονόητο αποκτά νόημα. Οι συνειδήσεις ρέουν, ενώ αναζωπυρώνεται το όνειρο της νέας αλλαγής. Οι αποστάσεις αυξάνονται και εμφανίζονται πάλι τα διλήμματα, οι βεβαιώσεις και οι αναφορές.
Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απερισκεψία. Αξιοπρέπεια ή αφανισμός. Ο σύγχρονος άνθρωπος αποφασίζει και επιλέγει το δικαίωμα για τη δίκαιη κοινωνία. Τέλος στην αλλοτρίωση και τον εκφυλισμό. Ανανέωση.
Αλέξιος Μαυρουδής
………………………………….
Ναι
ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΟΣΕΡΒΙΡΙΣΜΕΝΗΣ ΜΗΔΑΜΙΝΟΠΙΤΑΣ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΗ ΦΡΑΣΗ ΝΑΙ………….ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ.
Μάνος Μπινιάρης
Καισαριανή