Ραγδαία επιδείνωση σημείωσαν στους τρεις πρώτους μήνες του 2014 οι εξαγωγές των επτά πιο αναπτυγμένων και των πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, εγείροντας αμφιβολίες για την ευρωστία της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι εξαγωγές των χωρών του G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Βρετανία) και της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) συρρικνώθηκαν κατά 2,6% στο α' τρίμηνο του έτους, ενώ οι εισαγωγές τους κατά 0,1%. Οι επιδόσεις αυτές εγείρουν ερωτήματα για την εγκυρότητα των προβλέψεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) ο οποίος ανέμενε σημαντική ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου φέτος, ύστερα από κάμψη ετών.
Ο ΠΟΕ είχε μάλιστα αναβαθμίσει τον προηγούμενο μήνα τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου φέτος σε 4,7% ποντάροντας στην τόνωση που θα προσέφερε σε αυτό η ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, οι δύο μεγαλύτερες οικονομικές ζώνες του πλανήτη θα συνεχίσουν να παραμένουν εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, αφού δεν υπάρχει πρόθεση για σοβαρές αναπτυξιακές πολιτικές από τις πολιτικές και οικονομικές τους ελίτ.
Υπό αυτές τις συνθήκες -και μπροστά στο ενδεχόμενο η στασιμότητα αυτή να κρατήσει ακόμη για αρκετά χρόνια- η μελλοντική ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου μοιάζει περισσότερο με ανέκδοτο. Το Ολλανδικό Γραφείο Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής –ένα κρατικό think tank που συλλέγει στοιχεία απ’ όλο τον κόσμο- ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο ευρύτερος δείκτης που χρησιμοποιεί για το διεθνές εμπόριο έδειξε υποχώρηση κατά 0,8% στο α' τρίμηνο, ενώ εξίσου ενδεικτικό ακόμη είναι ότι από τις παραπάνω 12 χώρες, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας, μόνον η Γερμανία και η Ιταλία σημείωσαν στο α' τρίμηνο του 2014 αύξηση των εξαγωγών τους.
Μπάμπης Μιχάλης