mexmet-ali-talat

29/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Είμαστε «κοντά σε λύση του Κυπριακού» σύμφωνα με τον Ταλάτ

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην Τουρκίγε, φέρεται να είπε ότι η «ΤΔΒΚ» είχε επιδείξει βούληση για τη λύση ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος και ότι όσο γρηγορότερα θα επιλυθεί το θέμα θα είναι τόσο καλύτερα .
      Pin It

«Είμαστε πολύ κοντά σε λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Τουρκίγε, λέγοντας ότι υπάρχει σημαντική αλλαγή στην συγκυρία για λύση.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι «πρώτα πρώτα η οικονομία της Ελληνοκυπριακής πλευράς κατέρρευσε. Το δεύτερο είναι η ανεύρεση φυσικού αερίου και για να αξιοποιηθεί το αέριο είναι αναγκαία η λύση του Κυπριακού. Για να αποφέρει κέρδη το φυσικό αέριο πρέπει να περάσει από την Τουρκία. Και το πιο σημαντικό είναι ότι το φυσικό αέριο του Ισραήλ είναι ακόμη περισσότερο αλλά χρειάζεται λύση του Κυπριακού για να περάσει από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να πάει στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ κινητοποιήθηκαν και οι διαπραγματεύσεις πήραν νέα τροπή. Ίσως να συνέχιζαν οι διαπραγματεύσεις αν δεν ίσχυαν αυτοί οι παράγοντες αλλά δεν θα υπήρχε ελπίδα. Τότε ούτε και οι ΗΠΑ θα κινητοποιούνταν».

Ο κ. Ταλάτ είπε ότι πριν εγκαταλείψει τα καθήκοντά του το 2010, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ήθελε να υπάρξει ταχύτατη πρόοδος και του ζητούσε να καταβάλει προσπάθειες γι αυτό. «Από την αρχή η Τουρκία ήθελε λύση και ακόμη εξακολουθεί», είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο πρώην Τ/κ ηγέτης είπε ότι το πιο μεγάλο εμπόδιο για την λύση είναι η μη εμπιστοσύνη του ενός ηγέτη για τον άλλο. «Ο Έρογλου δεν εμπιστεύεται τον Αναστασιάδη και ο Αναστασιάδης δεν εμπιστεύεται τον Έρογλου. Χρειάζονται ηγέτες που να πιστεύουν στην λύση», είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ερωτηθείς τί θα γίνει αν δεν υπάρξει λύση, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι άλλη επιλογή δεν υπάρχει. «Ή θα λυθεί ή θα λυθεί. Αν δεν λυθεί, το είδαμε αυτό και στο παρελθόν, δεν υπάρχει άλλη καλύτερη επιλογή για τους Τ/κ. Αν περιμένουμε περισσότερο θα ζημιωθούμε ακόμη περισσότερο. Όσο πιο γρήγορα διασφαλίσουμε την λύση, τόσο πιο ανώδυνη θα είναι», είπε.

Ο Ταλάτ σε άλλο σημείο είπε ότι κατά το παρελθόν, επί εποχής του, είχαν χωρίσει το Κυπριακό σε έξι κεφάλαια και ότι ειδικά σε τρία από αυτά είχε εξασφαλισθεί πολύ σοβαρή πρόοδος και πρόσθεσε: «Το λέω για πρώτη φορά διότι μέχρι τώρα οι ηγέτες δεν είπαν ποτέ ότι συμφώνησαν σ΄ αυτά τα θέματα. Όλα τα έγγραφα και τα κάθε είδους κείμενα τα ετοίμασαν τα Ηνωμένα Έθνη και τα υπέβαλαν στις πλευρές ζητώντας την άποψή τους. Όμως, κατά την περίοδο εκείνη, δεν μπορέσαμε να αυξήσουμε τις ελπίδες του τ/κ λαού και η σημαντικότερη αιτία ήταν το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά δε θέλησε να ανακοινώσει πως σε ορισμένα θέματα εξασφαλίστηκε συμφωνία και σημειώθηκε πρόοδος, λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων και των προβλημάτων του λαού της. Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ήρθε στην Κύπρο για την ανακοίνωση των άρθρων, στα οποία είχε επιτευχθεί συμφωνία, αλλά η ε/κ πλευρά δεν προσέγγισε σε κάτι τέτοιο. Γι΄ αυτό το λόγο μειώθηκαν οι ελπίδες του λαού και πήγαμε στις εκλογές κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ο λαός αντί να εκλέξει τον ηγέτη της λύσης, τον Ταλάτ, επέλεξε τον ηγέτη του ανεπίλυτου, Έρογλου. Ο Έρογλου εξελέγη με την εκστρατεία ότι θα πάρει πίσω τις υποχωρήσεις που έκανε ο Ταλάτ. Στο μεταξύ, έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και είπε ότι θα συνεχίσει από το σημείο που σταμάτησε ο Ταλάτ. Αυτό χαροποίησε τους πάντες, ακόμα κι εμένα. Η διαδικασία αυτή μπλόκαρε, όταν η ε/κ πλευρά ανέλαβε την Προεδρεία της Ε.Ε. και, εν συνεχεία, ακολούθησαν οι εκλογές στον ε/κ τομέα. Έγιναν σημαντικές αλλαγές στις συγκυρίες. Κατέρρευσε η ε/κ οικονομία. Η δεύτερη σημαντική αλλαγή ήταν το ότι βρέθηκε φυσικό αέριο. Τότε, έγινε πλέον αναγκαία η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, το πιο σημαντικό ήταν ότι βρήκε φυσικό αέριο και το Ισραήλ και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ εικάζεται ότι είναι πολύ περισσότερα από της Κύπρου. Για να μπορέσει το Ισραήλ να περάσει από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να συνδεθεί με την Τουρκία έπρεπε να επιλυθεί το Κυπριακό. Τότε ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ και οι διαπραγματεύσεις πήραν άλλη μορφή. Βέβαια, και εάν δεν υπήρχαν αυτοί οι παράγοντες, οι συνομιλίες, ίσως, να συνεχίζονταν, αλλά δε θα υπήρχε ελπίδα και δε θα εμπλέκονταν οι ΗΠΑ».

 

efsyn.gr

Scroll to top