Με μια παράτολμη ενέργεια οι τότε φοιτητές Μανώλης Γλέζος και Λάκης Σάντας κατέβασαν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία στις 30 Μαΐου 1941. Η υποστολή του ναζιστικού συμβόλου αποτέλεσε την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα και αποτέλεσε την απαρχή της οργάνωσης του αντιστασιακού κινήματος.
Οι δύο φοιτητές συνέλαβαν το σχέδιο ένα ανοιξιάτικο σούρουπο, όταν από το Ζάππειο αντίκρισαν την Ακρόπολη.Πήγαιναν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβαζαν ό,τι σχετικό υπήρχε με τον Ιερό Βράχο: τις σπηλιές, τις τρύπες και κάθε λογής χάρτες της Ακρόπολης. Γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μη γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.
Το πρωί της 30ής Μαΐου 1941 ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει. Οι Γερμανοί με προκηρύξεις κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους. Ήταν η κατάλληλη στιγμή να δώσουν ένα αποφασιστικό χτύπημα στο γόητρο του κατακτητή. Θα δρούσαν το ίδιο βράδυ. Μόνα τους όπλα, ένα φανάρι και ένα μαχαίρι.
Σύρθηκαν μέχρι τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και χρησιμοποίησαν τις σκαλωσιές των αρχαιολόγων προκειμένου να ανεβούν. Προχώρησαν προς τον ιστό της σημαίας και για καλή τους τύχη εκείνη τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας φρουρός που θα μπορούσε να τους ανακαλύψει. Με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν το ναζιστικό σύμβολο του Γ' Ράιχ. Δίπλωσαν τη σημαία και ακολούθησαν την ίδια διαδρομή, καταφέρνοντας να μη γίνουν αντιληπτοί ακόμη μία φορά.
Νωρίς το πρωί της επομένης η γερμανική φρουρά έμεινε εμβρόντητη μπροστά στο θέαμα του κενού ιστού. Οι γερμανικές αρχές διέταξαν ανακρίσεις, εκτέλεσαν τους άνδρες της φρουράς και απάλλαξαν τους Έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής από τα καθήκοντά τους.