Του Τάσου Τσακίρογλου
Σε ένα μετεκλογικό κλίμα, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η μελλοντική αναδιάταξη του πολιτικού και κομματικού τοπίου, νέες σεισμικές δονήσεις προκαλεί στους Ανεξάρτητους Ελληνες η χαμηλή εκλογική πτήση τόσο στην αυτοδιοικητική όσο και στην κάλπη των ευρωεκλογών, με κορυφαία εκδήλωση της κρίσης την αποχώρηση του Βασίλη Καπερνάρου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η περαιτέρω συζήτηση παραπέμφθηκε στη συνεδρίαση του διευρυμένου Εθνικού Συμβουλίου στις 14 και 15 Ιουνίου, ωστόσο το κόμμα παραμένει τραυματισμένο, με σχεδόν αποδιαρθρωμένο τον κομματικό του μηχανισμό και με χαμηλό το ηθικό των στελεχών του.
Στη χθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα έγινε μια πρώτη συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής αποτυχίας και της προβληματικής εικόνας του κόμματος, με τον Πάνο Καμμένο να ρίχνει το γάντι και να ζητά να μάθει εάν κάποιος θέτει θέμα ηγεσίας.
Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας
Ωστόσο, παρά τις κριτικές τοποθετήσεις των βουλευτών, οι οποίες άγγιξαν και τον ρόλο του προέδρου, κανείς δεν τον αμφισβήτησε ευθέως. Κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεων ήταν ότι «δεν θέτουμε θέμα ηγεσίας, αλλά πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη μας», κάτι που αποδέχτηκε και ο πρόεδρος, ο οποίος έκανε λόγο για λάθη που θα διορθωθούν, κυρίως στον οργανωτικό τομέα. Ο Πάνος Καμμένος ενημέρωσε επίσης για την κατάσταση των οικονομικών του κόμματος, τις αλλαγές που προώθησε, και τους λόγους αυτών των αλλαγών, κυρίως του γενικού διευθυντή του κόμματος Κώστα Χαραλαμπόπουλου, στον οποίο καταλόγισε πολλές ευθύνες. Νωρίτερα, ο κ. Καμμένος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είχε τονίσει: «Οσοι δεν αντέχουν και θέλουν να πάνε να γίνουν πατερίτσα της Νέας Δημοκρατίας, η πόρτα είναι ανοιχτή. Να μη διανοηθούν όμως να φέρουν προτάσεις που είναι αντίθετες στην ιδρυτική διακήρυξη των ΑΝ.ΕΛΛ.».
Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, στη συνεδρίαση ο Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος ήταν υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας, εξέφρασε το παράπονο ότι δεν βρήκε στήριξη από κανέναν, ούτε από το κόμμα ούτε από συναδέλφους του βουλευτές, ούτε από τον κ. Καμμένο, στον οποίο καταλόγισε ότι «δεν έκανε ούτε μια κοινή εμφάνιση μαζί του». Εκτίμησε ότι «επί δύο χρόνια δεν δώσαμε το πολιτικό μας στίγμα» και ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «δεν πρόκειται να πάει στη Νέα Δημοκρατία». Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο βουλευτής διευκρίνισε ότι η ενέργειά του «όχι απλώς δεν έχει να κάνει με συνεργασία, αλλά ούτε καν με συνομιλία με άλλο κόμμα», ενώ επισήμανε τις ευθύνες της ηγεσίας του κόμματος για τη διάλυση του κομματικού μηχανισμού, η οποία, όπως είπε, «δεν έγινε σε μια βραδιά».
Τα παράπονα Χαϊκάλη
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκαν επίσης τα παράπονα του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής, Παύλου Χαϊκάλη, αλλά και η πρότασή του για διεύρυνση του κόμματος διά της συνεργασίας με άλλες, εκτός Ν.Δ., δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και ο ΛΑΟΣ. Ο Πάνος Καμμένος απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τον Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου και ψήφισε τα μνημόνια.
Από την πλευρά του ο Τέρενς Κουίκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε: «Το μήνυμα είναι πως όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα προχωρήσουμε ακόμη πιο δυνατά. Σας διαβεβαιώνω ότι καθένας που φεύγει, αφήνει χώρο για να γινόμαστε πολύ περισσότεροι». Κύκλοι του κόμματος άφηναν να διαρρεύσει ότι υπάρχουν επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσχωρήσεων μετά το Εθνικό Συμβούλιο.
Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ειδική παρουσίαση από εκλογολόγους για τη μετακίνηση ψηφοφόρων των ΑΝ. ΕΛΛ., κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή, αιτία στην οποία αποδίδουν τις χαμηλές εκλογικές επιδόσεις.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε η τοποθέτηση της βουλευτού Α' Αθηνών Ελενας Κουντουρά στη θέση της γραμματέα της Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η οποία έμενε κενή, έπειτα από την ανεξαρτητοποίηση του Κώστα Γιοβανόπουλου, ενώ η Ραχήλ Μακρή τοποθετήθηκε προσωρινή κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος.