30/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΗΜΑΡ: πορεία στο σκοτάδι

Βαθαίνει η κρίση ταυτότητας του κόμματος μετά τα εκλογικά ποσοστά και την παραίτηση του προέδρου της - Βουλευτές και στελέχη παίρνουν θέση, άλλοι προς ΠΑΣΟΚ, Ελιά και Ποτάμι και άλλοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
      Pin It

«Αν η Κεντρική Επιτροπή θεωρεί ότι έχω κάνει τόσα λάθη, ας κάνει αποδεκτή την παραίτησή μου» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Θολό και ταραγμένο παραμένει το τοπίο στη ΔΗΜΑΡ, καθώς η υποβολή παραίτησης του Φώτη Κουβέλη προς τα κομματικά όργανα δεν έχει κατορθώσει να εκτονώσει τον εσωτερικό αναβρασμό, ούτε να φωτίσει τις προθέσεις του προέδρου για την επόμενη ημέρα.

 

Στο μεταξύ, η κρίση ταυτότητας και προσανατολισμού καθίσταται ολοένα και πιο έντονη, οδηγώντας ουσιαστικά σε διχασμό βουλευτές και στελέχη που παίρνουν θέση προς αντικρουόμενες κατευθύνσεις. Οι μεν προς ΠΑΣΟΚ, Ελιά και Ποτάμι, οι δε προς τα αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Συνεδρίαση

 

Σήμερα στις 11 το πρωί πραγματοποιείται στην Αγίου Κωνσταντίνου η πρώτη συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ μετά την εκλογική συντριβή, σε κοινή σύνθεση Εκτελεστικής Επιτροπής – Κοινοβουλευτικής Ομάδας κι ενώ ο Φώτης Κουβέλης έχει θέσει εαυτόν στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα κληθεί το Σάββατο 7 Ιουνίου να αποφασίσει αν αποδέχεται ή απορρίπτει την παραίτησή του.

 

Χθες, μιλώντας δημοσίως για την επιλογή του να παραιτηθεί, προσπάθησε να δώσει απάντηση σε όσους έκαναν λόγο για «παραίτηση με αστερίσκους», υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι προσχηματική» και με την ενέργειά του αναλαμβάνει τις προσωπικές του ευθύνες. Εδωσε, πάντως, την εντύπωση ότι δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει οριστικά, δηλώνοντας (Real FΜ) ότι «εάν τα όργανα του κόμματος και η Κεντρική Επιτροπή θεωρούν ότι έχω κάνει τόσα λάθη, βεβαίως να κάνουν αποδεκτή την παραίτησή μου». Υπενθύμισε δε ότι η μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ δεν του ζήτησε να παραιτηθεί.

 

Ο κ. Κουβέλης παραδέχθηκε λάθη στη γραμμή και ασαφές στίγμα, χωρίς όμως να αναθεωρεί την άποψή του περί Κεντροαριστεράς, η οποία όπως σημείωσε «πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο και να μην είναι εξάρτημα σε μια συντηρητική πολιτική». Παράλληλα, τόνισε ότι χρειάζεται ένα «καινούργιο μπλοκ» κυβερνητικής εξουσίας που θα μετακινεί τη συντηρητική πολιτική «προς αριστερή κατεύθυνση», αναφορά που ερμηνεύεται ως μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο, ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κάλεσε να οριοθετήσει το εκκρεμές του πολιτικού του λόγου. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η υποβολή παραίτησης ουδεμία σχέση έχει με τα σενάρια που τον θέλουν να μετακινείται στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

 

Παίρνουν θέση

 

Το κρίσιμο σταυροδρόμι και το κλίμα σύγχυσης στο οποίο βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ αποδεικνύουν οι θέσεις, με διαφορετικές αφετηρίες και κατάληξη, που εκφράζουν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες. Ειδικότερα, ο Νίκος Τσούκαλης δικαιολόγησε την παραίτηση Κουβέλη, διευκρινίζοντας ότι η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στον πρόεδρο αλλά είναι συλλογική.

 

Σαφής «και όχι ασυνήθης» η παραίτηση, σχολίασε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, εκφράζοντας την προτίμησή του σε μια κυβέρνηση Κεντροαριστεράς, ενώ, αναφερόμενος στην πρόταση Παπανδρέου για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε με νόημα «δεν μπορώ να πω όχι».

 

Κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βλέπει το μέλλον της ΔΗΜΑΡ ο Γιάννης Πανούσης, ο οποίος χθες δήλωσε «παρών» για την ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου, «αλλά στο βάθος της επετερίδας».

 

Αλλαγή πολιτικής «και όχι προσώπων» ζήτησε εκ νέου ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος απέρριψε την πρόταση του Β. Οικονόμου για την προεδρία της ΔΗΜΑΡ και επιχειρηματολογώντας υπέρ της ενιαίας πορείας της δημοκρατικής παράταξης επισήμανε ότι μόνο αν ανασυγκροτηθεί η Κεντροαριστερά «και έχει δύναμη να διαπραγματευθεί», μπορεί να υπάρξει «στρατηγικού χαρακτήρα» συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Συνθετικές λύσεις και διάλογο με την Ελιά, το Ποτάμι, αλλά με ριζοσπαστικό και προοδευτικό πρόγραμμα εισηγήθηκε ο Θόδωρος Μαργαρίτης.

 

Scroll to top