Του Νίκου Σβέρκου
Οι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας γύρω από το ποιος θα καταλάβει τη θέση του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλά κρατούν, λίγες μόλις ημέρες μετά τις ευρωεκλογές. Στις Βρυξέλλες οι κορυφαίοι παράγοντες της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας ψάχνουν τη λύση στον «γρίφο» που δημιούργησε η νέα κατανομή των εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο, με τα σενάρια να αναφέρουν ότι εξετάζεται η «παράκαμψη» των πέντε υποψηφίων που είχαν υποδειχθεί από ισάριθμα ευρωπαϊκά κόμματα. Η Συνθήκη της Λισαβόνας αφήνει «παράθυρο» για να προταθεί από τους ηγέτες των κρατών-μελών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πρόσωπο που δεν είχε συμμετάσχει στη σχετική προεκλογική εκστρατεία και δεν είχε το χρίσμα κάποιου ευρωπαϊκού κόμματος. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούστηκαν είναι αυτά της Χάλε Θόρνινγκ-Σμιτ, πρωθυπουργού της Δανίας και ηγέτιδας των Σοσιαλδημοκρατών, και του Γίρκι Κατάινεν, Φινλανδού πρωθυπουργού και προέδρου του δεξιού κόμματος της «Εθνικής Συμμαχίας».
«Υποβάθμιση των ευρωεκλογών»
Ωστόσο, το όνομα της Θόρνινγκ εγκαταλείπεται, καθώς το κόμμα της ηττήθηκε στις τελευταίες ευρωεκλογές και η Δανία διέρχεται μια κατάσταση πολιτικής κρίσης με επίκεντρο τις κοινωνικές αντιδράσεις στις ιδιωτικοποιήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη τη δυσκολία να υπάρξει συναίνεση στο πρόσωπο κάποιων από τους πέντε υποψηφίους ελέω της κατανομής των εδρών, ο Αλέξης Τσίπρας, ως υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, παρενέβη με χτεσινή του δήλωση. «Η θέση μου είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρέπει να προτείνει υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής που δεν συμμετείχε σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε δε ότι «η εμφάνιση οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης συνολικά, μετατρέποντάς την σε κοροϊδία».
Ο αρχηγός της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε μάλιστα ότι «αυτή είναι βασική δημοκρατική αρχή», ενώ «είναι ηθική υποχρέωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προτείνει τον υποψήφιο που κατέκτησε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές». Με αυτό το σκεπτικό ο Αλέξης Τσίπρας, αφού διαχώρισε πολιτικά πλήρως τη θέση του από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του δεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο κόμμα «νίκησε στις εκλογές, συνεπώς, ο υποψήφιος της μεγαλύτερης ομάδας, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα πρέπει πρώτος να προσπαθήσει να συγκροτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με τις άλλες πολιτικές ομάδες».