30/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν τα SOSάκια γίνονται εκπαιδευτική πολιτική

Ο παράγοντας... τύχη κατέστη καθοριστικός από την πρώτη μέρα των προαγωγικών εξετάσεων με την Τράπεζα Θεμάτων για τους 88.000 μαθητές της Α' Λυκείου, οι οποίοι διαγωνίστηκαν με την ελπίδα ότι δεν θα καλούνταν να απαντήσουν σε θέματα που δεν έχουν διδαχτεί.
      Pin It

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

 

 

 

 

 

Με το άγχος της κληρωτίδας και την ελπίδα για το… τυχερό λαχείο διαγωνίστηκαν οι περίπου 88.000 μαθητές της Α' Λυκείου χθες, πρώτη μέρα των προαγωγικών εξετάσεων και της εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων. Χωρίς απρόοπτα σε ό,τι αφορά το τεχνικό σκέλος και με ελάχιστες περιπτώσεις όπου έγινε δεύτερη κλήρωση, η χθεσινή διαδικασία άφησε την αγωνία για το τέλος, την ώρα που αποκαλύπτονταν τα θέματα.

 

Αλλοι στάθηκαν τυχεροί, άλλοι άτυχοι, άλλοι ήξεραν ότι είναι καταδικασμένοι εκ προοιμίου, είτε γιατί δεν είχαν καν διδαχθεί -και με τον προτεινόμενο τρόπο- μέρος της ύλης είτε γιατί δεν πρόλαβαν να καταλάβουν το νέο αναβαθμισμένο στιλ μελέτης που αποκάλυψε στο τέλος της χρονιάς η Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν σχολεία όπου χθες κληρώθηκαν θέματα Ιστορίας από τα τελευταία κεφάλαια, τα οποία δεν είχαν διδαχθεί στην τάξη.

 

Διευκρινίσεις

 

Σε άλλα μαθήματα, πέρα από την εύνοια της τύχης, η λέξη-κλειδί γι' αυτή τη νέα διαδικασία εξετάσεων ήταν η «διευκρίνιση». Σύμφωνα με μαρτυρίες μαθητών και καθηγητών, οι διευκρινίσεις -ουσιώδεις ή μη, κρίσιμες ή όχι- πήγαν σύννεφο χθες στα Λύκεια! Ειδικά σε δύσκολα μαθήματα, όπως στη Φυσική, και στις περιπτώσεις όπου κληρώθηκε δύσκολο τέταρτο θέμα–άσκηση (σ.σ. η κλήρωση αφορά το δεύτερο και το τέταρτο θέμα), οι διευκρινίσεις ήταν ο κανόνας.

 

Πάντως, τα περισσότερα σχολεία, θέλοντας να αποφύγουν τα δύσκολα την πρώτη ημέρα (παραδοσιακά, αλλά φέτος και για έναν λόγο παραπάνω), άφησαν Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά για τις επόμενες ημέρες. Προτιμήθηκαν Γεωμετρία, Ιστορία και άλλα ακόμα πιο ανώδυνα μαθήματα. Δεν έλειψαν βέβαια και τα «εγκαίνια» με Φυσική ή Χημεία ή Μαθηματικά όπου και έγινε… της διευκρίνισης!

 

Το υπουργείο εμφανίζεται ικανοποιημένο, τουλάχιστον για το τεχνικό κομμάτι, επισημαίνοντας –μέσω στελεχών του– τις αντοχές του συστήματος, ακόμα και την ώρα του υψηλού φόρτου. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «το δίκτυο, ακόμα και στις ώρες υψηλού φόρτου, ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά και η διαδικασία διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα». Τεχνικά προβλήματα παρουσιάστηκαν σε έξι σχολεία -δεύτερη κλήρωση- τα οποία και αντιμετωπίστηκαν.

 

Χθες, πραγματοποιήθηκαν 1.942 εξετάσεις μαθημάτων σε όλους τους τύπους Λυκείων. Κάθε σχολείο με ειδικό κωδικό κλήρωσε το 50% των θεμάτων των εξετάσεων στην Α' Λυκείου από την Τράπεζα Θεμάτων, ενώ το υπόλοιπο ήμισυ των ερωτήσεων το επέλεξαν οι καθηγητές κάθε σχολείου. Σκοπός, επιμένει να τονίζει το υπουργείο, είναι «να εξαντλούν όλοι οι εκπαιδευτικοί τη διδακτέα ύλη, ώστε να μην υπάρχουν μαθησιακά κενά και ανισότητες στα παιδιά». Τι ειρωνεία για τους φετινούς μαθητές της Α' Λυκείου!

 

Scroll to top