Smaragdis-Giannis

30/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: σε κρίσιμη καμπή

Αυτοκρατορική πρεμιέρα Γιάννη Σμαραγδή

Τι κι αν είναι απλώς πρόεδρος και ο θεσμός διαθέτει διευθυντή, τον Δημήτρη Εϊπίδη; Ο σκηνοθέτης-φίλος του πρωθυπουργού ξεδίπλωσε χθες το όραμά του σε ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ. «Τώρα θα είναι αλλιώς», είπε. Και επανέφερε το θέμα που διχάζει: ένα παράλληλο ελληνικό φεστιβάλ.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Έτοιμο να ανοίξει της πύλες του στο κοινό είναι το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί από Παρασκευή 1 Νοεμβρίου μέχρι Κυριακή 10 Νοεμβρίου. Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013 ΑΠΕ ΜΠΕ/pixel

Έτοιμο να ανοίξει της πύλες του στο κοινό είναι το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί από Παρασκευή 1 Νοεμβρίου μέχρι Κυριακή 10 Νοεμβρίου. Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013 ΑΠΕ ΜΠΕ/pixel

Μεγάλη πρεμιέρα σε άδεια αίθουσα… Την πρακτική της «ανοιχτής συνεδρίασης» του διοικητικού συμβουλίου θέλησε να εφαρμόσει χθες, στην επίσημη πρώτη του, ο νέος πρόεδρος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Σμαραγδής, μόνο που ελάχιστοι δημοσιογράφοι τον τίμησαν, αλλά και πολύ μικρό φιλοθέαμον κοινό. Ισως, διότι η θητεία του δ.σ. και του γνωστού σκηνοθέτη λήγει τον Αύγουστο και παρά τα σχέδια και την αυτοπεποίθηση που εμφάνισε, θα πρέπει πρώτα να δούμε μήπως υπάρχει νέος υπουργός Πολιτισμού. Αν και τη δύναμή του ο δημιουργός της ταινίας «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» είναι γνωστό ότι την αντλεί απευθείας από του Μαξίμου και τις μαντινάδες που του αφιερώνει.

 

Ο κ. Σμαραγδής, πλαισιωμένος από τα μέλη του Δ.Σ. επάνω στη σκηνή της αίθουσας «Παύλος Ζάννας» του «Ολύμπιον» κι έχοντας από κάτω, στο σχεδόν ανύπαρκτο ακροατήριο, τον διευθυντή του φεστιβάλ, Δημήτρη Εϊπίδη, παρουσίασε μεγαλεπήβολα και μακρόπνοα σχέδια. Εγινε έτσι ο πρώτος πρόεδρος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που κατεβάζει ολοκληρωμένη πλατφόρμα σε αντίθεση με τους προηγούμενους (ένας εξ αυτών ο μέγας Θόδωρος Αγγελόπουλος, αλλά και ο διεθνής ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης) που είχαν συνείδηση του περιορισμένου ρόλου τους και δεν διανοούνταν να μπουν σφήνα στην πρωτοκαθεδρία του καλλιτεχνικού διευθυντή, είτε αυτός λεγόταν Μισέλ Δημόπουλος, είτε Δέσποινα Μουζάκη, είτε Δημήτρης Εϊπίδης.

 

Πάντως, ο κ. Σμαραγδής:

 

• Ανακοίνωσε την αναβίωση παράλληλου ελληνικού φεστιβάλ στην πόλη.

 

• Τόνισε την αναγκαιότητα σύμπνοιας δυνάμεων της πόλης για την επιτυχία του.

 

• Εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος για τα έως τώρα κακά οικονομικά.

 

• Δήλωσε ότι είναι σε αναζήτηση συνεργατών με συμβουλευτικό ρόλο.

 

• Ξεδίπλωσε το όραμά του για ένα «ισχυρό και λαμπερό» φεστιβάλ.

 

• Προανήγγειλε ότι ξεκινά επαφές με τοπικούς φορείς και απλούς πολίτες για να δει τι γεύση αφήνει το φεστιβάλ στον κόσμο.

 

Η πρότασή του για «παράλληλο ελληνικό φεστιβάλ» στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ουσιαστικά οπισθοδρόμηση, επαναφέρει μια συζήτηση που ταλαιπώρησε το φεστιβάλ από την πρώτη στιγμή της τόσο πετυχημένης διεθνοποίησής του και η οποία, στο διάστημα των χρόνων, δεν έπαψε να έχει λίγους, αλλά δυναμικούς και δικτυωμένους (στην πόλη και στα σωματεία) οπαδούς. Είναι φανερό ότι ο κ. Σμαραγδής έχει ήδη συνομιλητές για να κατεβάζει τόσο καθαρά τη θέση του.

 

Παρά ταύτα, φρόντισε να πει πως «πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό διεθνές φεστιβάλ, που μέσα σ' αυτό πρέπει να επανεγκατασταθεί το ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου, λαμπρό όπως του αξίζει». Αυτό, είπε, πρέπει να γίνει για δύο λόγους: Πρώτον γιατί το ελληνικό σινεμά είναι ταυτισμένο ιστορικά με την πόλη της Θεσσαλονίκης και δεύτερον για να αισθανθούν οι Ελληνες κινηματογραφιστές πως προβάλλεται ο νέος ελληνικός κινηματογράφος, «που πλέον είναι λαμπρός και σπουδαίος».

 

Χρησιμοποίησε ως επιχείρημα και σχετική επιστολή που έστειλαν στο υπουργείο Πολιτισμού άνθρωποι του κινηματογραφικού χώρου της Θεσσαλονίκης. Θα αναθέσει, είπε, σε δύο ανθρώπους να μελετήσουν το θέμα και να προτείνουν λύσεις και δρόμους για τον θεσμό.

 

Σε όλα τα παραπάνω η άποψη του διευθυντή του φεστιβάλ δεν ακούστηκε. Ο άνθρωπος που, πέραν της καλλιτεχνικής αίγλης που προσδίδει στον θεσμό με τη γνώση και το διεθνές κύρος του, κατάφερε να εξαφανίσει το χρέος των 6 εκατ. και να εκμεταλλευτεί δημιουργικά το ΕΣΠΑ (που πλέον δεν υπάρχει) δεν είπε ούτε μια φράση, παρότι δηλώθηκε καθαρά η διάθεση των δημοσιογράφων να του απευθύνουν ερωτήσεις. Αν συνυπολογίσει κανείς και τη σημειολογία της αποστασιοποίησής του από το πάνελ, εύκολα μπορεί να γίνει καχύποπτος και να ανησυχήσει για το μέλλον του φεστιβάλ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Εϊπίδης θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία θα εκφράζει τις απόψεις του για τον θεσμό.

 

Κι ένα απλό, αλλά ενδεικτικό του κλίματος περιστατικό, που επίσης επαναφέρει μια παλιά, φθοροποιό ιστορία. Μια απολυμένη του φεστιβάλ έβαλε το θέμα των υπέρογκων εξόδων για προσωπικό στην Αθήνα κι όχι στην έδρα του, τη Θεσσαλονίκη. Η απάντηση του κ. Σμαραγδή ίσως δείχνει γενικότερα τις προθέσεις του: «Δεν ήμουν εγώ τότε, τώρα θα είναι αλλιώς…»

 

Scroll to top