
«The Rape of Africa»
Ο προβοκάτορας ξαναχτύπησε! Ο Ντέιβιντ Λα Σαπέλ, αυτός ο φοβερός κι εκκεντρικός φωτογράφος που ξέρει όσο λίγοι να «πλέκει» την έμπνευση με την πρόκληση, αποφάσισε να δώσει ζωή στον περίφημο πίνακα του Μποτιτσέλι «Αφροδίτη και Αρης» επιλέγοντας για πρωταγωνίστρια τη Ναόμι Κάμπελ.
Τη φωτογραφία του ο 51χρονος φωτογράφος την ονόμασε «The Rape of Africa» (Ο βιασμός της Αφρικής). «Ηθελα η Αφροδίτη να εκπροσωπεί την Αφρική, μια ήπειρο που επί χρόνια βιάζουμε για να εκμεταλλευόμαστε τους πόρους που υπάρχουν εκεί. Ο Μποτιτσέλι είχε χρησιμοποιήσει ως μοντέλο τη Σιμονέτα Βεσπούτσι, μια νεαρή αριστοκράτισσα, διάσημη για την ομορφιά της. Εγώ αναρωτήθηκα σήμερα ποια είναι η πιο γνωστή εκπρόσωπος της αφρικανικής ομορφιάς; Ετσι μου ήρθε στο μυαλό η Ναόμι Κάμπελ». Η αλήθεια είναι πως το μοντέλο δεσπόζει στη φωτογραφία, ενώ δίπλα της επικρατεί ένα χάος από ζώα, παιδιά με πολυβόλα στα χέρια, πολύτιμα αντικείμενα κι έναν Αρη ανεξήγητα χαλαρό.
«Αποφάσισα να πάρω στοιχεία από γνωστό πίνακα και να τα προσαρμόσω», είπε ο φωτογράφος στην «Γκάρντιαν», εξηγώντας πώς χειρίστηκε έναν πίνακα που απεικονίζει τον απόλυτο έρωτα. «Τους σάτυρους, για παράδειγμα, τους παρουσίασα σαν παιδιά-στρατιώτες. Το φόρεμα της Αφροδίτης φαίνεται να το έχει αρπάξει κάποιος διότι ήθελα να αφήσω υπαινιγμούς για τους βιασμούς. Στο βάθος επίσης διακρίνεται ένα ορυχείο. Σκεφτόμουν πολύ τα μεταλλεία χρυσού στην Αφρική, τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Είναι εμφανείς αν κοιτάξετε τη Γη από το Διάστημα».
Ο Ντέιβιντ Λα Σαπέλ που στο παρελθόν συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της μόδας, έχει παρουσιάσει ενδιαφέροντα projects με τον Ζαν Πολ Γκοτιέ, έχει υπογράψει βιντεοκλίπ των Florence and the Machine, αλλά το 2006 σταμάτησε να εργάζεται για τα περιοδικά. «Ενιωσα ότι τα έχω δώσει όλα», είπε αποχωρώντας. Εκτοτε επιστρέφει στην επικαιρότητα μόνον όταν έχει κάτι να πει.
Με αυτή την «μποτιτσέλεια» φωτογραφία ήθελε να καταδικάσει τον καταναλωτισμό, την απληστία και την εξουσία της σύγχρονης κοινωνίας. «Μέσα μου όλα ξεκαθάρισαν όταν αμέσως μετά την οικονομική κατάρρευση οι πάντες μάς συμβούλευαν να επενδύσουμε τα χρήματά μας σε χρυσό για να είναι πιο ασφαλή. Η ειρωνεία είναι ότι αυτό σημαίνει μεγαλύτερη καταστροφή για το περιβάλλον, αλλαγή του κλίματος, μεγαλύτερο κόστος για τη Μητέρα Αφρική, απ’ όπου ξεκίνησε το είδος μας».
Η φωτογράφιση, πάντως, έγινε στη Νέα Υόρκη και η ατμόσφαιρα θύμιζε τσίρκο. «Υπήρχαν παιδιά που έκλαιγαν, κότες που έτρεχαν τριγύρω. Μου αρέσει πολύ η ένταση και η θεατρικότητα της προετοιμασίας, όπου κατασκευαστές, βοηθοί, μακιγιέρ και μοντέλα συνυπάρχουν σε ένα θορυβώδες χάος. Χρειάστηκαν περίπου 10 ημέρες για την κατασκευή του σετ, αλλά η διαδικασία της έρευνας και της δημιουργίας των σκηνικών είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα».
Μ.Κ.