Με χαρακτήρα επείγοντος κατατέθηκε η τροπολογία για την περαιτέρω «διεύρυνση» του θεσμού των βραχιολιών σε κρατούμενους.
Αφού προηγήθηκαν (όταν προ μηνών κατατέθηκε το αντίστοιχο νομοσχέδιο) σφοδρές αντιπαραθέσεις για το εύρος του δικαιώματος στην «ηλεκτρονική παρακολούθηση» και κυρίως για το εύρος του δικαιώματος στην υγεία και στη ζωή, που δεν είναι τελικά για όλους δεδομένο, ήρθε η τροπολογία να διορθώσει τις αδικίες και να δώσει άλλη μια αορίστου χρόνου υπόσχεση στους κρατούμενους.
Η νέα αυτή ρύθμιση προβλέπει ότι οι κρατούμενοι που έχουν αναπηρία πάνω από 80% (ποσοστό που στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι αρκετό για άμεση αποφυλάκιση) και δεν κρατούνται για τρομοκρατία (187 Α) ή για εσχάτη προδοσία, θα μπορούν να αποφυλακιστούν με βραχιόλι. Η τροπολογία είναι σχεδόν φωτογραφική ως προς τους αποκλεισμούς, μια και με τον 187 Α κρατούνται μόνο οι καταδικασμένοι της «17 Νοέμβρη» και οι πιτσιρικάδες των «Πυρήνων».
Το ευεργετικό μέτρο θα καλύπτει όλα τα άλλα αδικήματα: εγκληματική οργάνωση, δολοφονίες, βιασμούς, εμπορία ναρκωτικών. Αλλά όπως όλα, και το Δίκαιο στη χώρα μας θα έχει τις εξαιρέσεις του…
Στην τοποθέτησή της χθες το πρωί στη Βουλή η Βασιλική Κατριβάνου μίλησε για τα αυτονόητα, ενώ αναφέρθηκε και στις κυβερνητικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα: «Μια εσπευσμένη τροπολογία ανακούφισης, η οποία -πέρα από το υπερβολικό ποσοστό αναπηρίας που θεσμοθετεί- βάζει σαν κριτήριο τα αδικήματα σε ανθρώπινα δικαιώματα που δεν επιδέχονται εξαιρέσεις», σημείωσε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μέσα στη φυλακή σήμερα δεν έχουν υποστήριξη ούτε στην υγεία τους ούτε καν στη ζωή τους, ενώ ήδη από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος για τα βραχιόλια μόλις χθες ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός και θα περάσουν μίνιμουμ 6 μήνες, για να μπορέσει να εφαρμοστεί το μέτρο. Μέχρι τότε κάποιοι θα έχουν πεθάνει!».
Στη συνέχεια, έκανε έκκληση στον υπουργό να αφήσει ελεύθερους τους βαριά αρρώστους και τους υπερήλικες, φέρνοντας παράδειγμα 92χρονο κρατούμενο στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού κι άλλον με σκλήρυνση κατά πλάκας, εντελώς τυφλό και ανήμπορο να κινηθεί. Θύμισε στον υπουργό Δικαιοσύνης τις υποσχέσεις για αποσυμφόρηση, την απόφαση του 2009 για ένταξη του «νοσοκομείου» και του «ψυχιατρείου» στο ΕΣΥ, τη δέσμευσή του για 39 γιατρούς και νοσηλευτές που ακόμα αναμένονται.
Οι στοιβαγμένοι οροθετικοί εξαρτημένοι δεν έχουν ακόμα πρόγραμμα θεραπείας, ενώ η έλλειψη εξοπλισμού, ιατρικών υλικών και η βρομιά φέρνουν σε απόγνωση και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Θύμισε, τέλος, τις καταδίκες (δύο τον αριθμό) της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον κίνδυνο ζωής και υγείας κρατουμένων στο σωφρονιστικό σύστημα. Ακουσε άραγε ο υπουργός;
Α.Ψ.