30/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκινάει το τριήμερο «Αλληλεγγύης στη Βούλα

Στήνεται εργαστήρι πολιτικής ανυπακοής ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των παραλιών.
      Pin It

Ειδικό βάρος αποκτά το τριήμερο Αλληλεγγύης, Δημιουργίας και Βιωσιμότητας που ξεκινά σήμερα στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κάμπινγκ Βούλας, στο πλαίσιο του Εναλλακτικού Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας.

 

Οταν οι παραλίες της Ελλάδας βγαίνουν στο σφυρί, η πραγματοποίηση της εκδήλωσης σε ένα δημόσιο παράκτιο χώρο, τον οποίο έσωσαν από την εγκατάλειψη και διαχειρίζονται συλλογικά εδώ και δύο χρόνια οι πολίτες, δεν είναι τυχαία.

 

Στις πολύμορφες δράσεις του τριημέρου ξεχωρίζει το σημερινό εργαστήριο που είναι αφιερωμένο στην πολιτική ανυπακοή ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των παραλιών. «Διεκδικώντας την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση στις παραλίες: Πρακτικές ενεργητικής παρέμβασης σε Ελληνικό-Βούλα-Αστέρα Βουλιαγμένης» είναι ο τίτλος του και ξεκινά στις 19.00. «Το εργαστήρι δεν περιορίζεται στις συγκεκριμένες παραλίες, αλλά αφορά συλλογικότητες και πολίτες σε κάθε μεριά της Ελλάδας, που θέλουν να αντισταθούν στο ξεπούλημα των παραλιών», μας λέει η συντονίστρια Φαίη Σταματιάδη. «Δεν αρκούν οι διαμαρτυρίες στο ίντερνετ, πρέπει να ενισχυθούν έμπρακτες μορφές διεκδίκησης του δημόσιου χαρακτήρα των παραλιών, με εκδηλώσεις καλλιτεχνικές, αθλητικές με τη μαζική συμμετοχή πολιτών», λέει ο αρχιτέκτονας Πάνος Τότσικας, ομιλητής στο σημερινό εργαστήριο.

 

Πετυχημένο παράδειγμα πολιτικής ανυπακοής είναι η ιστορία του Αυτοδιαχειριζόμενου Κάμπινγκ Βούλας: Πρώην κάμπινγκ του ΕΟΤ, παρέμενε κλειστό 20 χρόνια, πριν οι πολίτες καταφέρουν, κερδίζοντας ψηφίσματα στον Δήμο Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, να το ξανανοίξουν τον Ιούνιο του 2012. Εκτοτε, μας λένε οι διοργανωτές, ο δήμος αποχώρησε και το βάρος της συντήρησης και της καθαριότητας πέφτει στους ώμους των εθελοντών. Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, μέσω της οποίας το κάμπινγκ εκχωρείται προς αξιοποίηση στην εταιρεία Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε., προσπάθησε κατά καιρούς να τους εκδιώξει. Σε δύο χρόνια έχουν γίνει πάνω από 200 εκδηλώσεις, ενώ το καλοκαίρι επισκέπτονται το κάμπινγκ 5.000-10.000 λουόμενοι κάθε εβδομάδα. Στο τριήμερο συμμετέχουν συνεργατικά δίκτυα, οικο-κοινότητες, εγχειρήματα αλληλέγγυας οικονομίας, διοργανώνοντας δεκάδες εργαστήρια, συναυλίες, καλλιτεχνικά δρώμενα, συλλογική κουζίνα. Η είσοδος είναι δωρεάν ενώ ενθαρρύνεται η εθελοντική συμμετοχή.

 

Πληροφορίες:www.festival4sce.org

 

Αφροδίτη Τζιαντζή

 

Scroll to top