troika-tomsen

30/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σήμερα παρουσιάζει την έκθεση αξιολόγησης για τη χώρα μας • Η δόση των 3,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί

Νέο δάνειο με νέα λιτότητα «προτείνει» το ΔΝΤ

Σε ένα τρίτο δάνειο που θα συνδυαστεί από ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας «σπρώχνει» την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
      Pin It

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Πολ ΤόμσενΣε ένα τρίτο δάνειο που θα συνδυαστεί από ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας «σπρώχνει» την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, στο πλαίσιο της έγκρισης της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η δόση αναμένεται να εγκριθεί κανονικά από τη στιγμή που η Αθήνα έχει εκπληρώσει όλες τις εκκρεμότητες και τα προαπαιτούμενα που ήταν συνδεδεμένα με αυτό το ποσό.

 

Κατόπιν τούτου, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο περιεχόμενο της έκθεσης, που θα εστιάζει στην κάλυψη των «δίδυμων κενών» από τον επόμενο χρόνο, του χρηματοδοτικού και του δημοσιονομικού. Στο κείμενο της έκθεσης θα γίνεται εκτενής αναφορά στο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση από τον Ιούνιο του 2015 και μετά. Και αυτό διότι οι εμπειρογνώμονες της Ουάσινγκτον δεν θεωρούν πιθανή την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων από τις αγορές. Ακόμη και αν καταστεί εφικτή η άντληση αυτών των κεφαλαίων, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχει υπολογιστεί στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Επίσης, πάγια άποψη του Ταμείου είναι πως τα χρήματα του ΤΧΣ πρέπει να κρατηθούν για τις ανάγκες των τραπεζών (θεωρεί πως τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της Τραπέζης της Ελλάδος είναι αισιόδοξα) και ότι ως εκ τούτου η καλύτερη δυνατή λύση θα ήταν η Ελλάδα να λάβει ένα μικρό -χαμηλότοκο- δάνειο από τη ζώνη του ευρώ. Οπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», η νέα δανειακή σύμβαση στην οποία οδηγείται η Αθήνα από την τρόικα θα φτάνει τα 20 δισ. ευρώ και θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, που μαζί με τις αστοχίες στις αποκρατικοποιήσεις ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ.

 

Σε ό,τι αφορά τις ανάγκες για νέα μέτρα, αυτές για το 2015 ξεκινούν από τα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες ασκήσεις επί χάρτου που έχουν κάνει οι επιτελείς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Κατά τις πληροφορίες, σε αυτόν τον «λογαριασμό» περιλαμβάνονται και οι ισοδύναμες παρεμβάσεις που έχει ζητήσει η τρόικα για την κάλυψη της «τρύπας» των 500 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των ενστόλων.

 

Τα συμφωνηθέντα

 

Προς αυτή την κατεύθυνση το Ταμείο αναμένεται να ζητήσει από την ελληνική πλευρά να συνεχίσει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα, αλλά και την παράταση συγκεκριμένων φορολογικών μέτρων, όπως η παράταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016 και η κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων του ΦΠΑ, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση τόλμησε να πει «όχι» προεκλογικά.

 

Αλλο ενδιαφέρον σημείο στην έκθεση θα είναι οι προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Η αίσθηση που αφήνουν δηλώσεις στελεχών του διεθνούς οργανισμού είναι πως το ΔΝΤ θα στηρίξει εκ νέου το σενάριο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας πως η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων της ευρωζώνης και του EFSF και η νέα μείωση των επιτοκίων που προτείνει η γερμανική πλευρά δεν λύνουν το πρόβλημα της βιωσιμότητας. Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ αναμένεται να επαναδιατυπώσει την εκτίμηση περί ανάπτυξης +0,6% της ελληνικής οικονομίας για το τρέχον έτος.

 

Scroll to top