Lagarde-Christine-IMF

31/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

«Φρένο» στη μείωση φόρων βάζει το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 3,41 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για περαιτέρω «ανάπτυξη» την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Για την Ελλάδα δεν επιτρέπεται χαλάρωση, τονίζει το Ταμείο.
      Pin It

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε χθες την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Όπως αναμενόταν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συζήτησαν την έκθεση που είχε ετοιμάσει ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην χώρα μας, Πολ Τόμσεν, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και η οποία καταγράφει αναλυτικά την πρόοδο που επιτεύχθηκε και τι απομένει να γίνει. Η προηγούμενη φορά που έγινε συζήτηση για την Ελλάδα στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ήταν τον Ιούλιο του 2013.

Αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση από το ΔΝΤ, το υπουργείο Οικονομικών έκανε λόγο για τεράστια πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο παραδέχθηκε πως προϋπόθεση για την περαιτέρω «ανάπτυξη» είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Για την Ελλάδα δεν επιτρέπεται χαλάρωση, τονίζει το Ταμείο, γεγονός που σημαίνει πως οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν απρόσκοπτα στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις, συμπληρώνοντας πως στην έκθεση δεν υπάρχει νούμερο που να αναφέρεται σε δημοσιονομικό κενό 7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σε ερώτηση που του έγινε για το γεγονός ότι η έκθεση του ΔΝΤ βάζει φρένο στο ενδεχόμενο φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων (τη στιγμή, μάλιστα, που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει μιλήσει για την παρουσίαση ενός «οδικού χάρτη» μείωσης της φορολογίας από τον Οκτώβριο), ο κ. Στουρνάρας αρκέστηκε να σημειώσει πως «αυτά τα θέματα θα τα συζητήσουμε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2015, στο πλαίσιο της επόμενης έκθεσης. Εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται, τότε υπάρχουν πάντα περιθώρια μείωσης φορολογικών βαρών».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα συντάξει ο ίδιος τον προϋπολογισμό του 2015 -και με φόντο τις πληροφορίες που τον θέλουν να εγκαταλείπει το υπουργείο Οικονομικών σε ενδεχόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό- ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως «αυτά είναι ζητήματα του πρωθυπουργού».

 

Τα πέντε «πρέπει» του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ δίνει έμφαση σε πέντε τομείς και καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν:

  • τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών,
  • την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
  • την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών
  • τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση
  • και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.

Επίσης, υπογραμμίζει τις «διαβεβαιώσεις» των Ευρωπαίων για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΝΤ, «είναι αναγκαία επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους μέσα από μόνιμα και υψηλής ποιότητας μέτρα, με ταυτόχρονη ενίσχυση στο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αρχές να συνεχίσουν τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών. Πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Οι αρχές λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι «παρά τη σημαντική προσαρμογή των μισθών, η απόδοση του εξαγωγικού τομέα παραμένει συγκριτικά αδύναμη. Ως εκ τούτου, είναι ευπρόσδεκτη μια εντατικοποίηση των προσπαθειών για την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι αναγκαία περαιτέρω μέτρα για την απομάκρυνση των ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε τομείς-κλειδιά και στη μεταρρύθμιση της έκδοσης αδειών για επενδύσεις. Οι αρχές έχουν δεσμευτεί στην αναζωογόνηση των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος».

Τέλος, σημειώνεται ότι «η αντιμετώπιση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει μια σημαντική προτεραιότητα. Αν και δεν υπάρχει οξύ ρίσκο για τη σταθερότητα, είναι κρίσιμο για την οικονομική ανάκαμψη οι τράπεζες προκαταβολικά να αναγνωρίσουν τις ζημιές με βάση ρεαλιστικά σενάρια για την ανάκτηση δανείων. Προσπάθειες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πραγματοποιούνται ώστε μέρος των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να κρατηθεί για πιθανά απρόοπτα από την εφαρμογή του προγράμματος. Παράλληλα, το πλαίσιο για τη ρύθμιση δανείων πρέπει να ενισχυθεί το συντομότερο. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει υψηλό κατά την επόμενη δεκαετία, παρά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστεί, για την παροχή βοήθειας, για τη μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022, είναι ευπρόσδεκτες, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα» κατέληξε ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ναογιούκι Σινοχάρα.

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν τη βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη, επισημαίνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που συζητήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της έγκρισης της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η εξυγίανση στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή για τα παγκόσμια δεδομένα και αντανακλά την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση το συντομότερο δυνατόν.

Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των άλλων εταίρων αλλά και της κυβέρνησης ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης (μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης) και σε αύξηση της απασχόλησης.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με τη βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδο στις αγορές και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αυτών των προβλέψεων είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα την ανάγκη να συνεχιστεί η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που έχει επιταχυνθεί από την κυβέρνηση επειδή θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα προσελκύσει επενδύσεις, οδηγώντας στη δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ρητά ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σε καλό δρόμο και ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση.

Τέλος, η έκθεση καλεί του Ευρωπαίους εταίρους τα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

 

 

efsyn.gr

Scroll to top