Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Νέο σημείο ισορροπίας αναζητεί η κυβέρνηση Σαμαρά, στις σχέσεις με τους εταίρους στην Ε.Ε. και τους εκπροσώπους του ΔΝΤ εν όψει των συνομιλιών για τη διευθέτηση του χρέους. Στο εσωτερικό οι δύο κυβερνητικοί εταίροι προσπαθούν να δημιουργήσουν την αίσθηση πολιτικής σταθερότητας, έστω και εξ αντανακλάσεως λόγω των κλυδωνισμών στη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝ.ΕΛΛ. Στο εξωτερικό, όμως, τα μηνύματα για το κυβερνητικό σχήμα μόνον θετικά δεν μπορούν να θεωρηθούν.

 

Το ΔΝΤ με τη νέα έκθεσή του κλείνει τα περιθώρια για στροφή της κυβέρνησης, επιμένοντας στην απαρέγκλιτη τήρηση του προγράμματος και στη σύναψη νέου δανειακού πακέτου, υπό την ευθύνη του ESM. Οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο πρόκειται να αρχίσουν μέσα στο καλοκαίρι, εφόσον κλείσουν όλες οι προηγούμενες εκκρεμότητες που έχει η κυβέρνηση με την τρόικα. Οι συνομιλίες θα γίνουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και έως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από την προηγούμενη επιθεώρηση (από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ μέχρι και τη μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων). Συνάμα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν βάζει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση των φόρων, στις σκέψεις για αξιοποίηση του αποθεματικού από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στα όποια σχέδια για νέα έξοδο στις αγορές.

 

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο τα περιθώρια ελιγμών που έχει η κυβέρνηση Σαμαρά είναι ελάχιστα. Ο πρωθυπουργός περιμένει μια γενναία κίνηση από τους εταίρους στην Ε.Ε., η οποία όμως, έτσι όπως εξελίσσεται η συζήτηση ανάμεσα στο Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο για το επόμενο σχήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν αποκλείεται να πάει πίσω τις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος.

 

Μέσα στο φθινόπωρο

 

Ο κ. Σαμαράς περιμένει ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει μέσα στο φθινόπωρο μαζί με τη δεύτερη φάση των stress tests για τις τράπεζες. Το ενδεχόμενο καθυστέρησης λόγω της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών είναι ορατό.

 

Στο μέγαρο Μαξίμου περιμένουν την παρασκηνιακή διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις θέσεις των επιτρόπων. Η διαδικασία μόλις άρχισε και το παζάρι προμηνύεται σκληρό. Μέχρις ότου αποσαφηνιστούν τα πράγματα στην Ε.Ε., ο πρωθυπουργός δεν έχει άλλη επιλογή από την αναμονή.

 

Ο κ. Σαμαράς δεν έχει αποφασίσει πώς και με ποιο οικονομικό επιτελείο θα πάει στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης. Ενδεχόμενη μετακίνηση του Γ. Στουρνάρα αυτή την περίοδο εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει διπλό πρόβλημα στην κυβέρνηση, αφενός με την τρόικα εν όψει της νέας επιθεώρησης και αφετέρου με την ΕΚΤ για την πορεία της τραπεζικής ενοποίησης.

 

Ο υπουργός Οικονομικών βλέπει θετικά το ενδεχόμενο μετακόμισης στην ΤτΕ, όχι όμως ένα υποβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο στην Ε.Ε. Από την άλλη, η ΕΚΤ δεν κρύβει την προτίμησή της στο πρόσωπο του Γ. Προβόπουλου, που προέρχεται από τον τραπεζικό χώρο.

 

Οσον αφορά τις πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, το πρώτο άνοιγμα από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους αναμένεται να γίνει με τη ρύθμιση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και την πρόσκληση σε διάλογο προς τους ανεξάρτητους βουλευτές.

 

Scroll to top