01/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγκληματικότητα STOP

      Pin It

Τα καλά νέα: «Η κοινωνία δείχνει αντοχές και δεν οδηγείται σε κατάσταση χαώδους βίας που ακολουθεί τις περιόδους κρίσης» διαπιστώνουν επιστήμονες

 

Αμφίβολη είναι η σχέση εγκληματικότητας και οικονομικής κρίσης σύμφωνα με τους εγκληματολόγους και ερευνητές που μίλησαν στην ημερίδα «Πόλη, εγκληματικότητα και ανασφάλεια στην εποχή της οικονομικής κρίσης».

 

«Κατά τις περιόδους κρίσης σημειώνεται αύξηση στο βίαιο έγκλημα και στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, αλλά δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη άνοδος σε όλες τις κατηγορίες παραβατικότητας», είπε στην «Εφ.Συν.» η ερευνήτρια του ΕΚΚΕ Ιωάννα Τσίγκανου. Υπήρξαν όμως και αισιόδοξα ευρήματα αφού η εγκληματικότητα κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα των προβλέψεων.

 

Επίσης η κοινωνία δείχνει αντοχές και δεν οδηγείται προς μία κατάσταση εκρηκτικού ανομικού χάους ή βίας: «Η ελληνική κοινωνία ενστερνίζεται αξίες όπως η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και ο πολιτικός πολιτισμός, παρά το κακό παράδειγμα που της δίνουν κάποια κόμματα», επισήμανε, εξηγώντας ότι οι πολίτες εντοπίζουν την ανομία στην ίδια την πολιτεία στο θέμα τήρησης των κανόνων και της έλλειψης αξιοκρατίας, γεγονός που φανερώνει και η γενικευμένη αναξιοπιστία στους θεσμούς. «Ακόμη και η άρνηση πληρωμής έκτακτων φόρων δεν συνιστά ανομία αλλά αδυναμία ενός 20% των πολιτών να τους καταβάλουν» διευκρίνισε.

 

Στην ημερίδα ήταν παρών και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, που υποσχέθηκε να βάλει τέλος στην ανομία αλλά έδωσε δική του ερμηνεία στο φαινόμενο. Αρχικά τα έριξε στη… μεταπολίτευση αφού τόνισε ότι από το 1974 μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει κάποιες «απαιτούμενες» σκληρές επιλογές και δεν έχουν κλείσει κάποιοι ανοιχτοί λογαριασμοί. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, αν και τα στοιχεία δεν έδειξαν αύξηση στην παραβατικότητα των μεταναστών, στις καταλήψεις, στις περιοχές άβατα (Εξάρχεια) και θυμήθηκε την υπόθεση της Μαρφίν.

 

Ο υπουργός έχασε την ευκαιρία να φύγει σοφότερος καθώς αποχώρησε λίγο μετά την έναρξη κι έτσι δεν άκουσε την επιστημονική ερμηνεία της κατάστασης. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, χρησιμοποίησε την αμφιλεγόμενη θεωρία των άκρων βάζοντας στο στόχαστρο τους «μπαχαλάκηδες», τους αντιεξουσιαστές, τη Χρυσή Αυγή αλλά και το πανεπιστημιακό άσυλο, ενώ πρότεινε τη μετατροπή του δήμου σε μητροπολιτικό για την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

 

Τον Νίκο Δένδια «άδειασε» και ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Λευτέρης Οικονόμου, που τόνισε ότι δεν μπορεί από μόνη της η αστυνομία να λύσει σύνθετα προβλήματα όπως αυτό της μετανάστευσης ή του κέντρου της Αθήνας…

 

Στην ημερίδα μίλησαν ακόμη η καθηγήτρια εγκληματολογίας Χριστίνα Ζαραφωνίτου και ο Ιάκωβος Φαρσεδάκης, καθηγητής στο Πάντειο.

 

M.-A. Kωνσταντόπουλος.

Scroll to top