→Στελέχη του υπ. Οικονομικών φοβούνται ότι πρόκειται για εταιρείες-φαντάσματα
Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου
Χωρίς Αριθμό Φορολογικού Μητρώου θα μείνουν από τον επόμενο μήνα εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν έχουν δώσει σήμα ζωής τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόκειται για 120.000 νομικά πρόσωπα που ενώ έκαναν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας και δηλώθηκαν στο Taxis, έκτοτε εξαφανίστηκαν από την Εφορία και την αγορά. Ο ΑΦΜ τους ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε για κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα ή επιχειρηματική συναλλαγή. Γεγονός το οποίο προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, που φοβούνται ότι πρόκειται για εταιρείες-φαντάσματα για τις οποίες θα πρέπει να κλείσουν όλες οι οδοί διαφυγής.
Με την απενεργοποίηση του ΑΦΜ «μπλοκάρονται» καταθέσεις, δάνεια αλλά και σειρά από άλλες κατηγορίες τραπεζικών συναλλαγών οι οποίες ξεπερνούν το όριο των 500 ευρώ και οι επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από τα γκισέ των τραπεζών για να τις υλοποιήσουν. Αυτά προβλέπει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2015 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που έχει ήδη παρουσιαστεί στην τρόικα.
Διαγραφή
Σύμφωνα με αυτό, θα πρέπει έως τον Ιούλιο να διαγραφούν όλοι οι «ανενεργοί» ΑΦΜ των επιχειρήσεων. Το μέτρο αφορά σε πρώτη φάση τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες) και όχι τα φυσικά. Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις από τις περίπου 220.000 συνολικά θα χάσουν έτσι τη φορολογική τους «ταυτότητα», η οποία θα απενεργοποιηθεί. Από τη στιγμή εκείνη δεν θα μπορούν να έχουν πλέον καμία δραστηριότητα στην αγορά, εκτός αν εμφανιστούν αυτοκλήτως στην Εφορία για να δηλώσουν την παρουσία τους. Αντίστοιχη διαδικασία προβλέπεται και για απενεργοποίηση χιλιάδων ΑΦΜ από το Ηλεκτρονικό Μητρώο ΦΠΑ-VIES. Από το σύστημα σβήνονται οι ΑΦΜ και όταν ο υποκείμενος στον φόρο δεν υπέβαλε δηλώσεις ΦΠΑ για έναν χρόνο.
Στόχος
Το μέτρο έχει κυρίως στόχο να απαλλάξει το Δημόσιο από περιττό διοικητικό κόστος για την παρακολούθηση εταιρειών χωρίς ουσιαστικό φορολογικό ενδιαφέρον (για τον φόβο και μόνο για έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων με τα στοιχεία τους) και υπολογίζεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση άνω των 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών θα πιάσει τις εταιρείες οι οποίες:
• Δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για δύο συνεχόμενα έτη.
• Επειτα από έλεγχο ή αυτοψία της φορολογικής αρχής προκύπτει ότι δεν έχουν οικονομική δραστηριότητα ή έχουν δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία (διευθύνσεις κ.λπ.).
• Εχουν δηλώσει ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία κατόχου.
Η εκκαθάριση των ανενεργών ΑΦΜ είχε προγραμματιστεί να γίνει από το 2011. Προηγήθηκε ειδοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με την οποία καλούσε τις επιχειρήσεις να δώσουν το «παρών» στις αρμόδιες ΔΟΥ. Κάποιες εταιρείες απέστειλαν εκπροσώπους στις εφορίες και κάποιες άλλες όχι. Οσες δεν προσήλθαν δεν θα μπορούν:
• Να υποβάλουν οποιαδήποτε δήλωση στο τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ.
• Να υποβάλουν οποιαδήποτε φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά.
• Να τύχουν απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
• Να λάβουν πιστοποιητικό για υποβολή δηλώσεων κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
• Να λάβουν πιστοποιητικό για μεταβίβαση ακινήτων.
• Να λάβουν φορολογική ενημερότητα.
• Να εισπράξουν ποσά από την εξόφληση τίτλων πληρωμής (χρηματικά γραμμάτια, γραμμάτια τρίτων, χρηματικά εντάλματα).
• Να έχουν συναλλαγές με τον δημόσιο τομέα (συμμετοχή σε διαγωνισμό για προμήθεια υλικών ή ανάθεση έργων του Δημοσίου).