Της Αλίκης Μάτση
Στον αστερισμό του επικείμενου ανασχηματισμού κινούνται τα πάντα όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στη Ν.Δ.
Με άξονα το ενδεχόμενο της μετακίνησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, το ζητούμενο από σύσσωμη την Κ.Ο. της πλειοψηφούσας κυβερνώσας παράταξης είναι ένα: η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της το Σαββατοκύριακο (στον «Ελεύθερο Τύπο»), το είπε ευθέως: «Είναι ώρα να αλλάξουμε τη φορολογική πολιτική για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να ελαφρυνθούν οι πολίτες».
Με τη θέση αυτή συντάσσονται ακόμη και υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης, που θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός από μόνος του δεν αρκεί. Χαρακτηριστικά ο των Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης είπε χθες (στο Mega) πως το θέμα είναι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές και όχι αυτές καθαυτές οι αλλαγές προσώπων.
Παρά ταύτα, αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου παραδέχονται, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, πως σημαντικές αλλαγές των εφαρμοζόμενων πολιτικών δεν μπορούν να υπάρξουν, βάσει των δεσμεύσεων του Μεσοπρόθεσμου κι ενόσω εκκρεμεί η διευθέτηση του χρέους.
Και μπορεί η κ. Μπακογιάννη, στην ίδια συνέντευξη, να έκανε λόγο για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και στροφής προς το κέντρο, οι θιασώτες όμως αυτής της άποψης εντός κυβέρνησης δεν είναι πολλοί.
Για την πλειονότητα της Ν.Δ. ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ο δεύτερος πόλος της συνέχειας του δικομματικού συστήματος και άρα ο υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλος, αφού με το ΠΑΣΟΚ οι αποστάσεις έχουν συρρικνωθεί.
Περιθώρια διαλόγου με την αξιωματική αντιπολίτευση, λένε, δεν υπάρχουν, αφού είναι εκ προοιμίου δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει σύγκλιση απόψεων.
Τη δε στροφή προς το κέντρο, αν τελικά γίνει, δεν θα την υπαγορεύσουν ιδεολογικές μεταστροφές, αλλά η ανάγκη διατήρησης της κυβερνητικής συνοχής και προσεταιρισμού, ακόμη και διά υπουργοποιήσεων, «ανεξαρτήτων» βουλευτών από διάφορους χώρους με έναν και μόνο στόχο: την εκλογή από την παρούσα Βουλή στις αρχές του επόμενου χρόνου νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που συνεπάγεται, εκτός άλλων απροόπτων, και την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία έως τη λήξη της θητείας της το 2016.
Και ένα από τα απρόοπτα μπορεί να είναι η πρόκληση δυσαρέσκειας σε αρκετούς βουλευτές της Ν.Δ., που, ενώ περιμένουν να υπουργοποιηθούν, θα δουν για άλλη μια φορά το τρένο του ανασχηματισμού να περνά και τους εαυτούς τους να του κουνούν το μαντίλι…