02/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσφεύγουν στο ΣτΕ για τα δίκτυα της ΔΕΗ

Την ακύρωση της διαδικασίας πώλησης σε ιδιώτες του 66% του ΑΔΜΗΕ ζητούν πέντε σωματεία εργαζομένων, καθώς βγαίνουν ταυτοχρόνως στο σφυρί περιουσιακά τους δικαιώματα.
      Pin It

Της Κατερίνας Κατή

 

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η διαγωνιστική διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει για την απευθείας πώληση σε ιδιώτες του 66% των υποδομών και των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) όλης της χώρας ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας πέντε σωματεία εργαζομένων στη ΔΕΗ.

 

Ειδικότερα, τα σωματεία που προσέφυγαν στο ΣτΕ (Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Ομίλου ΔΕΗ – Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας, Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ – Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας, Σύλλογος Εργαζομένων Σταθμών Παραγωγής ΔΕΗ Χανίων, Σύλλογος Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και Σωματείο Ορυχείων – Σταθμών) αναφέρουν ότι:

 

Είναι παράνομη η πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη από τη νομοθεσία αναλογιστική μελέτη με την οποία να αποτυπώνεται το μέγεθος της ασφαλιστικής περιουσίας των ασφαλισμένων στη ΔΕΗ (εργαζομένων και συνταξιούχων) που είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της Ανώνυμης Εταιρείας (ΔΕΗ) και των θυγατρικών της. Μαζί με την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, πωλούνται και τα περιουσιακά δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων που είναι ενταγμένα στον ασφαλιστικό τους φορέα, σημειώνουν οι απασχολούμενοι στη δημόσια ηλεκτροπαραγωγική εταιρεία. Κατά συνέπεια, παραβιάζεται η υπερνομοθετικής ισχύος ΕΣΔΑ που προστατεύει την ιδιοκτησία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές, συντάξεις κ.λπ., όπως επίσης παραβιάζεται και το άρθρο 17 του Συντάγματος που προστατεύει την περιουσία.

 

Η περιουσία του Ταμείου

 

Επισημαίνεται ότι στη ΔΕΗ μετά τον Ιούλιο του 1999 ισχύει ένα ιδιαίτερο ασφαλιστικό καθεστώς, καθώς η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων και συνταξιούχων ενσωματώθηκε στην περιουσία της ΔΕΗ, ενώ το κράτος αναγνώρισε πλήρως τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

 

Παράλληλα, το κράτος ανέλαβε την πλήρη κάλυψη των αναγκών και υποχρεώσεων του νέου ασφαλιστικού φορέα του προσωπικού της ΔΕΗ, ενώ όπως σημειώνεται στην προσφυγή, όσο αυξάνονται τα περιουσιακά στοιχεία του ασφαλιστικού φορέα τόσο αυξάνεται η περιουσία της ΔΕΗ και κατ’ επέκταση η περιουσία του κράτους.

 

Scroll to top