02/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΤΡΑΝΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Συλλήψεις λόγω… ταυτότητας φύλου

      Pin It

Τείνουν να γίνουν καθεστώς οι διώξεις των τρανς γυναικών τον Μάιο. Πριν από δύο χρόνια, παραμονές των εκλογών του Μαΐου, η αστυνομία κατέβαινε στη Συγγρού δύο και τρεις φορές τη νύχτα, για να συλλάβει τρανς γυναίκες, στο πλαίσιο του πογκρόμ που είχε εξαπολύσει κατά οροθετικών και τοξικοεξαρτημένων γυναικών με βάση την ανεκδιήγητη υγειονομική διάταξη Λοβέρδου (αυτήν που καταργήθηκε ως αντιεπιστημονική και ρατσιστική και επανήλθε εσπευσμένα, όταν ανέλαβε υπουργός Υγείας ο Αδωνις Γεωργιάδης), η τύχη της οποίας αναμένεται να κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ ο υπουργός έχει δεσμευτεί πως θα αντικαταστήσει τη διάταξη μέχρι το τέλος της ελληνικής προεδρίας στις 30 Ιουνίου.

 

Πέρσι τον Μάιο, σειρά είχαν οι τρανς γυναίκες της Θεσσαλονίκης. Προσάγονταν από τον δρόμο και κρατούνταν σχεδόν σε καθημερινή βάση, πρακτική που έληξε μετά την παρέμβαση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και ενώ οι τρανς υπέβαλαν μηνύσεις στους αστυνομικούς (βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της προδικασίας).

 

Φέτος, σειρά έχει και πάλι η Αθήνα. Οπως καταγγέλλει το ΣΥΔ, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σημειωθεί αστυνομικές επιχειρήσεις στη Συγγρού και στη λεωφόρο Καβάλας, που είχαν αποτέλεσμα την προσαγωγή τρανς γυναικών. Μόνο την περασμένη Πέμπτη, οι προσαγωγές από τη Συγγρού έφτασαν τις επτά.

 

«Οι γυναίκες αυτές προσάγονται στο αστυνομικό τμήμα, σχηματίζεται “έκθεση αρχής”, που γίνεται εντελώς αυθαίρετα, χωρίς να υπάρχει κάποιος μάρτυρας που να εκθέτει ότι “παρενοχλήθηκε” ή ότι το πρόσωπο αυτό “προκαλούσε”, ή ακόμη -δε- περισσότερο ασκούσαν σεξουαλική εργασία, και σχηματίζονται εν αγνοία τους δικογραφίες», αναφέρει το ΣΥΔ και χαρακτηρίζει τις προσαγωγές «μαζικές», «στοχοποιημένες» και «αυθαίρετες».

 

Το σωματείο υπενθυμίζει πως αθωώθηκαν στη Δικαιοσύνη όλες οι τρανς γυναίκες που είχαν συλληφθεί κατά τις επιχειρήσεις των προηγούμενων ετών και είχαν τη νομική στήριξη του σωματείου.

 

Το δικαστήριο έκρινε πως «η σύμπτωση της ιδιότητας του τρανς ατόμου με την παρουσία του σε συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο δεν μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο ασκεί σεξουαλική εργασία, πόσο δε μάλλον ότι “παρενοχλεί” τους περαστικούς».

 

Κάνει επίσης λόγο για ποινικοποίηση της ταυτότητας φύλου, καθώς ο νόμος για την αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας (3938/2011) περιλαμβάνει πλέον την ταυτότητα φύλου κατά τη διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου.

 

Δημήτρης Αγγελίδης

 

Scroll to top