02/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Κίνητρα για επιστροφή των νέων στα χωριά

 

Οι δημοτικές εκλογές του 2014 θα περάσουν θετικά στην Ιστορία γιατί οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι και τοπικοί σύμβουλοι θα είναι η αρχή της μεγάλης αλλαγής για τη χώρα μας. Είναι πολύ εύκολο, φτάνει μόνο να λάβουν υπόψη την πρότασή μου.

 

Τον Οκτώβριο του 1994, παραμονή των δημοτικών εκλογών δημοσιεύτηκε επιστολή μου με την οποία αναφερόμουν στους δημάρχους διαρκείας με τις μεγάλες ικανότητες, όπου τους δημότες δεν τους απασχολούσε σε ποια παράταξη ανήκει ο ικανός ηγέτης της περιοχής του και αναφερόμουν σ’ αυτούς που γνώριζα, όπως ο Ανδρέας Καράβολας στην Πάτρα, ο Κώστας Καϊσερλής στην Κω, ο Βασίλης Κουκουβίνος στον Δήμο Λιοσίων, ο Παπαντώνης στο Μοσχάτο κ.ά. Οι άνθρωποι αυτοί με τη μεγάλη εμπειρία τους μπορούν να αναστήσουν την Ελλάδα, κάνοντας στην Αθήνα ένα πανελλαδικό κάλεσμα των νεοεκλεγέντων δημάρχων της χώρας για διάλογο και ενημέρωση, δεχόμενοι ερωτήσεις από τους νέους και δίνοντας χρήσιμες απαντήσεις οι βετεράνοι δήμαρχοι. Ετσι η χώρα μας θα μπορέσει να ζωντανέψει και να βγει από την οικονομική κρίση που τη μαστίζει, εκμεταλλευόμενη τις δύο τεράστιες επιχειρήσεις που έχει 1) τον τουρισμό και 2) την αγροκτηνοτροφία.

 

Στη μεγάλη αυτή συγκέντρωση εισηγητές για μεν τον τουρισμό να είναι οι Δωδεκανήσιοι δήμαρχοι. ήτοι ο Καϊσερλής απ’ το νησί του Ιπποκράτη, την Κω, και ο Μπενέτος από τους Λειψούς, για δε τη δεύτερη μεγάλη επιχείρηση, την αγροκτηνοτροφία, όλοι οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι και κοινοτάρχες να επισκεφθούν το χωριό Ανάβρα Μαγνησίας, όπου πριν από 25 χρόνια ο πρόεδρος Δ. Τσουκαλάς και η ομάδα του κατάφεραν όχι μόνο να μη φύγει κανένας απ’ το χωριό, αλλά και να επιστρέψουν οι νέοι από τα αστικά κέντρα.

 

Στη χώρα μας υπάρχουν 6.000 χωριά και η Ανάβρα είναι το μοναδικό από το οποίο δεν έχει φύγει κανένας νέος. Κάντε μια εκδρομή έως εκεί, να δείτε και να μάθετε τον τρόπο με τον οποίο θα πείσετε τους νέους να γυρίσουν στα υπόλοιπα 5.999 χωριά της Ελλάδας για να δημιουργηθεί πραγματική ανάπτυξη της χώρας.

 

Θανάσης Σταματέλος

Καστέλλια Φωκίδας

 

………………………………………….

 

H Σινιαία Ακαδημία

 

Με αφορμή μια επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε σχετικά πρόσφατα στην Αθήνα το Σωματείο «Ελληνικές Ρίζες», του οποίου προΐσταται ο Ηπειρώτης Βασίλης Ντούβας, με θέμα την ελληνική κοινότητα της Βιέννης, μεταφέρω στις φιλόξενες στήλες της εφημερίδας σας μια «είδηση» του 1887, η οποία αφορά την αποπεράτωση της Ακαδημίας Αθηνών, από τον βαρόνο Σίμωνα Σίνα (1810-1876), με τη σημείωση ότι δύο από τις 4 κόρες του παντρεύτηκαν Ελληνες, η Ειρήνη τον πρίγκιπα Νικόλαο Μαυροκορδάτο, γιο του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, η Ελένη τον πρεσβευτή Γρηγόριο Υψηλάντη και η Ιφιγένεια (1846-1914) τον Γάλλο κόμη Ντε Καστρί. Πιθανόν ο συνταγματάρχης Ντε Καστρί, ο διοικητής του Ντιεν Μπιεν Φου, που κατελήφθη τον Μάρτιο του 1954 από τους Βιετναμέζους αντάρτες του στρατηγού Γκιαπ, να ήτο απόγονος της Ιφιγένειας Σίνα-Ντε Καστρί.

 

Ετσι έγραφε η αθηναϊκή εφημερίδα «Νέα Εφημερίς» της 21ης/3/1887: «Χθες διά συμβολαίου συνταχθέντος υπό του Συμβολαιογράφου κ. Ιωάν. Πέππα παρεδόθη υπό του πληρεξουσίου των βαρώνων και βαρωνίδος Σίνα κ. Ερνέστου Τσίλερ προς τον πρωθυπουργόν και υπουργόν των Οικονομικών η αποπερατωθείσα ήδη Σινιαία Ακαδημία` ούτω δε περιήλθεν εις την κυριότητα του έθνους η μεγαλοπρεπεστέρα μέχρι τούδε δωρεά του μεγάλου τού έθνους ευεργέτη Σίνα. Το καλλιτεχνικώτατον τούτο οικοδόμημα της πρωτευούσης μετά των παραρτημάτων του και του κήπου κατέχει επιφάνειαν 9.900 τ.μ. Η ολική δαπάνη του ιδρύματος μετά του καλλωπισμού και των επίπλων ανήλθεν εις το ποσόν των 2.848.312 δραχμών»[...]

 

Πρωθυπουργός ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης και ο Ερνέστος Τσίλερ (1837-1923) δεν είναι άλλος από τον πασίγνωστο Σάξονα αρχιτέκτονα, ο οποίος εκόσμησε την Αθήνα με δεκάδες νεοκλασικά. Αλλά ας μου επιτραπεί και μια άλλη «είδηση» της αυτής εφημερίδος, η οποία αναφέρεται σ’ έναν άγνωστο, μάλλον Σέρβο, φιλέλληνα. Αξίζει να την παραθέσω, σαν ένα μικρό μνημόσυνο στη μνήμη του.

 

«Νέα Εφημερίς», 2/4/1887: «Εν Ρώμη ετελεύτησεν κατ’ αυτάς παρά τω υιώ του, συντάκτη του «Δικαίου», θαλερός πρεσβύτης ο Δράγος Πόποβιτς, όστις συμμετέσχεν εν χρόνοις νεότητος των ηρωικών μεγαλουργημάτων τού υπέρ ανεξαρτησίας αγώνος, τυχών δε μετά του εμπορικού σκάφους του εν Ναυαρίνω κατά την ένδοξον ναυμαχίαν ανεπέτασεν επί του μέσου ιστού την ελληνικήν σημαίαν και συμμετέσχεν ως εθελοντής της καταστροφής του οθωμανικού στόλου».

 

και για την αντιγραφή

Αντώνης Ν. Βενέτης

Μοναστηράκι Δωρίδος

 

……………………………….

 

Ανθρωπιά

 

Λέγεται ότι ο άνθρωπος προέρχεται από τα χέρια του δημιουργού, όπως είναι και όπως για πάντα θα μείνει. Ομως, τώρα, άλλαξε βαθιά.

 

Εγινε μεγαλύτερη η ηθική του ευαισθησία, η ιδεολογική ταυτότητα και η ζυγαριά των ηθικών αξιών πιο ακριβής. Ον αμετάβλητο στον χρόνο με ανθρώπινο προσωπείο. Οι ιδέες έγιναν τελειότερες, βαθυστόχαστες, επαρκείς, πιο οξυδερκείς, ευγενέστερες στη θεώρηση της καθημερινής πράξης. Επειτα, ακολουθούνται κανόνες, χτίζονται όρια και διατηρείται η αξιοπρέπεια. Τίποτα πια δεν είναι κάτι στατικό. Ολα μεταβάλλονται σε ένα σταθερό κοινωνικό πλέγμα σχέσεων. Ετσι, ο ρεαλισμός της σκέψης αναδύει με τον δικό του τρόπο το ήθος και την ανθρωπιά.

 

Με εκτίμηση,

Αλέξιος Μαυρουδής

 

epistoles@efsyn.gr