03/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ραβασάκια Βρυξελλών

Στην έκθεση εξαμήνου για την Ελλάδα, Μπαρόζο και Ρεν βγάζουν το μαστίγιο απαιτώντας πλήρη υποταγή στις προσταγές της τρόικας. Σαμαράς και Βενιζέλος σκύβουν βάζοντας τα κεφάλια μέσα έπειτα από την... ευφορία της κάλπης.
     
Pin It

Οσφυοκάμπτες του Βερολίνου Μπαρόζο – Ρεν, αγνοούν τα μηνύματα των ευρωεκλογών

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά

 

Μετά τους εναγκαλισμούς και τις αβρότητες λόγω ευρωεκλογών, άρχισε πάλι το απειλητικό «γάβγισμα» των Βρυξελλών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγορεύει στη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ κάθε μορφή εφησυχασμού, ζητεί την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με όλα όσα συνεπάγονται, απαιτεί «πολύ ουσιαστικές βελτιώσεις» στη δημόσια διοίκηση (βλέπε συνέχιση των απολύσεων) και –για πρώτη φορά- θέτει θέμα «άμεσης» και «αποφασιστικής» αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με ανάληψη «πρωτοβουλιών» για την αποπληρωμή τους… Με άλλα λόγια, ζητείται από τη συγκυβέρνηση πλήρης υποταγή στις προσταγές της τρόικας, διαψεύδοντας την προεκλογική προπαγάνδα ότι «βρισκόμαστε στο τέλος των δεινών». Και από τους Ελληνες πολίτες ζητείται να συνεχίσουν να έχουν τα κεφάλια μέσα, αναμένοντας τις… βελτιώσεις που θα αποφέρουν τα μνημόνια.

 

Το δίδυμο, λοιπόν, Μπαρόζο-Ρεν, σαν καλοί οσφυοκάμπτες έναντι Βερολίνου, αγνοεί τα μηνύματα των ευρωεκλογών και επιμένει όσον αφορά την Ελλάδα στη συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας, λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις προς την ίδια κατεύθυνση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Εαρινά δεινά για τους πολίτες

 

Στην έκθεση για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού 6μήνου για τον συντονισμό των πολιτικών -πρόκειται για τη δημοσιονομική εποπτεία που επέβαλε η Ανγκελα Μέρκελ- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση των μέτρων των μνημονίων. Στην έκθεση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η Επιτροπή υπενθυμίζει τις εαρινές προβλέψεις της για τη χώρα, οι οποίες αποτελούν ένα ευχολόγιο για τις βελτιώσεις που κατά την άποψή της θα προκύψουν από την πιστή εφαρμογή των μνημονίων. Συγκεκριμένα, στην έκθεση:

 

* Υπογραμμίζεται ότι συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς της συλλογής φορολογικών εσόδων, της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, των ιδιωτικοποιήσεων, της Υγείας, των συντάξεων και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Ωστόσο, απαιτούνται «πολύ ουσιαστικές βελτιώσεις» στη δημόσια διοίκηση «προκειμένου η Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες πρακτικές». Χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντικό το εύρος των μέτρων που έχουν προωθηθεί από τον Ιούλιο του 2013, εκτιμάται όμως ότι παραμένουν μεγάλες προκλήσεις σε πολλούς τομείς και πως «η Ελλάδα θα πρέπει να καταγράψει μεγάλες επιδόσεις στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής».

 

* Η Επιτροπή προειδοποιεί ότι μια ενδεχόμενη επιβράδυνση στην Ελλάδα στον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών… Μάλιστα, αναφέρει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί μπορεί να αποτελέσουν «έκπληξη προς το θετικό»!

 

* Ζητείται από τις τράπεζες και τις εποπτικές αρχές «να αντιμετωπίσουν άμεσα και με αποφασιστικότητα το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων με την πλήρη εφαρμογή των νόμων, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την αποπληρωμή τους». Πάντως, εκτιμάται ότι η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα έχει σταθεροποιηθεί.

 

* Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης και τα δημοσιονομικά στοιχεία στην Ελλάδα εξακολουθούν να βελτιώνονται και επαναλαμβάνει τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες η ανάκαμψη το 2014 θα είναι της τάξης του 0,6%. Επίσης, προβλέπεται αναζωογόνηση των ελληνικών εξαγωγών και τόνωση από την ανάκαμψη στην ευρωζώνη των εσόδων από τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Ωστόσο, προβλέπεται μικρότερη μείωση των εισαγωγών σε σχέση με το 2013. Το 2015, εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα αυξηθεί στο 2,9% με μια πιο ισορροπημένη συνεισφορά από τις εξαγωγές, την εσωτερική ζήτηση, τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση.

 

* Πάντα με βάση τις εαρινές προβλέψεις, εκτιμάται ότι η ανεργία έφτασε σε ανώτατο επίπεδο το 2013 στο 27,3% και αναμένεται να μειωθεί στο 26% το 2014. Ακόμη, οι τιμές του καταναλωτή που σημείωσαν μείωση το 2013 αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω το 2014, εξέλιξη που αντανακλά το μειωμένο μοναδιαίο κόστος εργασίας και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων.

 

* Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι με την παγίωση της οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν με ήπιους ρυθμούς το 2015.

 

* Από γεωπολιτικής πλευράς, η Επιτροπή αναφέρει ότι οι κίνδυνοι θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην Τουρκία και την Ουκρανία.

 

* Σχετικά με τα δημόσια οικονομικά, η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι ουσιώδους σημασίας να συνεχίσει η Ελλάδα στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί. Χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ το 2013 και επισημαίνεται η δέσμευση των ελληνικών αρχών για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015.

 

* Σχετικά με την αγορά εργασίας, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι «οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν επέτρεψαν στην Ελλάδα να ανακτήσει τη χαμένη κατά την τελευταία δεκαετία ανταγωνιστικότητα σε όρους μοναδιαίου κόστους εργασίας». Βέβαια, «πρώτη προτεραιότητα παραμένει η αντιμετώπιση της πολύ υψηλής ανεργίας, κυρίως στους νέους, τις γυναίκες και τους μακροχρόνια ανέργους».