ypourgiko-symvoulio

03/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βραχνάς ο ανασχηματισμός, μέγκενη τα προαπαιτούμενα

Οι χθεσινές δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα έβαλαν τέλος στις κυβερνητικές υποσχέσεις για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Σε αναγκαστική προσγείωση, από τα νεφελώδη ανοίγματα που επιχειρούσε δεξιά και αριστερά στην πεζή πραγματικότητα των προαπαιτούμενων της τρόικας, υποχρεώθηκε η κυβέρνηση, την ώρα μάλιστα που ο Αντ. Σαμαράς σχεδίαζε με τον ανασχηματισμό να δώσει το στίγμα μιας πιο ήπιας πολιτικής. Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο του Μνημονίου βάζει τέλος στις κυβερνητικές υποσχέσεις για χαλάρωση των μέτρων και αποκατάσταση των αδικιών.

 

Αναστροφή

 

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ότι «μίλησαν μόνον για τα προαπαιτούμενα και τις επόμενες δόσεις», στον απόηχο των συστάσεων του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε «να συνεχιστεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ», σηματοδοτεί την αναστροφή της κυβέρνησης από τη ρητορική των προηγούμενων ημερών. Μέχρι τις 19 Ιουνίου, στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πακέτο των νομοθετικών παρεμβάσεων (έξι συν έξι προαπαιτούμενα) και έως τις αρχές Ιουλίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η επόμενη επιθεώρηση της τρόικας, αυτά τα μέτρα θα πρέπει να έχουν περάσει από τη Βουλή.

 

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι πίσω, όπως επέμεναν προεκλογικά ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, αλλά προβάλλει σε όλες του τις διαστάσεις και μάλιστα μέσα στον Ιούνιο. Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα είναι οι πωλήσεις των παραλιών, οι διαδικασίες αποχαρακτηρισμού δασών (δύο θέματα που είχαν προκαλέσει προεκλογικά θύελλα αντιδράσεων και έχουν παγώσει), όπως επίσης η πώληση αεροδρομίων και λιμένων (που επίσης έχουν προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως από δήμους και περιφέρειες), η πώληση τμημάτων της ΔΕΗ και, τέλος, το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων.

 

Οι ρυθμίσεις

 

Μόνον στο τελευταίο μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση τη συναίνεση από την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών, ίσως και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝ.ΕΛΛ., προς τους οποίους επιχειρεί ανοίγματα. Εντούτοις, η κυβέρνηση δεν έχει άλλα περιθώρια και την προσεχή εβδομάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα αρχίσει η κατάθεση των ρυθμίσεων ώστε η ψήφιση να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο. Η προσγείωση στα προαπαιτούμενα έχει περιπλέξει περαιτέρω και το ζήτημα του ανασχηματισμού. Οι χειρισμοί, όπως παραδέχονται τώρα κυβερνητικοί παράγοντες, «δεν ήταν οι ενδεδειγμένοι» και σπεύδουν να αποδώσουν την ευθύνη στην προαναγγελία του ΠΑΣΟΚ από το βράδυ των εκλογών. Ωστόσο, το πρόβλημα πλέον είναι του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα αλλά και την τελική ευθύνη.

 

Ο κ. Σαμαράς έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα πρέπει να κλείσει αυτή την εκκρεμότητα αμέσως (αύριο που επιστρέφει από το εξωτερικό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγ. Βενιζέλος) ή στο τέλος του μήνα, όταν ολοκληρωθεί η ψήφιση των προαπαιτούμενων. Αφ’ ης στιγμής υπογραφούν τα νομοσχέδια από τους συναρμόδιους υπουργούς, θα είναι παράδοξο αυτοί να αντικατασταθούν πριν ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία.

 

Οποτε και αν γίνει ο ανασχηματισμός, έχει καταστεί ήδη βραχνάς για τον πρωθυπουργό, καθώς βλέπει ότι καθημερινά προστίθενται στην εξίσωση νέες παράμετροι. Η παρέμβαση Σόιμπλε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δηλοί και την προτίμηση του Βερολίνου για την παραμονή του Γ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών. Και κατ’ επέκταση την παραμονή του Γ. Προβόπουλου στη διοίκηση της ΤτΕ. Υπέρ του σημερινού status κινούνται όμως και οι τράπεζες, η ΕΚΤ και οι διοικήσεις των συστημικών ελληνικών τραπεζών, με το επιχείρημα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης που πρόκειται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

 

Ο αντικαταστάτης

 

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έχει να συνυπολογίσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο τοποθέτησης του κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ. Από την άλλη, η αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών έχει θεωρηθεί σχεδόν σίγουρη από τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Οποιος και αν είναι ο διάδοχος του «τσάρου», εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει ευκρινέστερα την αλλαγή πολιτικής που υποσχέθηκαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Πάντως το σενάριο ότι μπορεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός «δεν παίζει», όπως λένε συνεργάτες του, ενώ ατονεί και το σενάριο για ανάθεση του υπουργείου στον συνεργάτη του Στ. Παπασταύρου.

 

Scroll to top