03/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ομαδικά πυρά κατά Βενιζέλου

Σκανδαλίδης, Ρέππας, Ν. Ανδρουλάκης, παίρνοντας σκυτάλη από τη Φώφη Γεννηματά απευθύνουν προειδοποιητικές βολές στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αμφισβητώντας κάθετα τη στρατηγική της Ελιάς.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις ιστορικών και κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ έναντι του Ευάγγελου Βενιζέλου και του σχεδίου που δρομολογεί για την επόμενη ημέρα στο Κίνημα. Η αόριστη εξαγγελία του επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη για τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου, χωρίς να έχει προηγηθεί ενδελεχής ενημέρωση στα αρμόδια κομματικά όργανα αναφορικά με τους στόχους της πρωτοβουλίας, τον ρόλο που θα διαδραματίσει το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική που πρέπει υπηρετεί, προκαλούν τις διαδοχικές παρεμβάσεις υψηλά ιστάμενων κομματικών παραγόντων, οι οποίοι διαμηνύουν στον κ. Βενιζέλο να μην προχωρήσει σε κινήσεις ερήμην τους.

 

Την ίδια ώρα, εμφανείς είναι οι διαφωνίες τους για τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και τη μονόπλευρη σύμπλευσή του με τη Ν.Δ., ζητώντας αφενός να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό αυτής της συνεργασίας και αφετέρου να ανοιχτούν δίαυλοι με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο μιας προγραμματικού πλαισίου κυβερνητικής συμφωνίας.

 

Μία ημέρα μετά τις έντονες επιφυλάξεις της Φώφης Γεννηματά για το εγχείρημα της Ελιάς και παρά την προσπάθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου να υποβαθμίσει τη συζήτηση για το αν το επικείμενο συνέδριο θα έχει ως επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ ή ευρύτερα την Κεντροαριστερά, δύο ακόμη στελέχη με μακρόχρονη διαδρομή, οι Κώστας Σκανδαλίδης και Δημήτρης Ρέππας, πήραν χθες δημοσίως θέση, τηρώντας σαφείς αποστάσεις από τους προσανατολισμούς της ηγεσίας.

 

Ο Σκανδαλίδης ζητά συνέδριο

 

Αμφισβητώντας με τη σειρά του την επιτυχία της Ελιάς, ο κ. Σκανδαλίδης (ΝΕΑ) ζητά να προηγηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αφήνει αιχμές για τον κ. Βενιζέλο, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η «ιδιοκτησιακή αντίληψη του κάθε αρχηγού» και προειδοποιεί ότι «κανένας από μόνος του δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει την τύχη ενός ιστορικού κόμματος». Καλεί παράλληλα σε κήρυξη της λήξης του «ιστορικού συμβιβασμού» με τη Ν.Δ. και τάσσεται υπέρ της επικοινωνίας με όλες τις δυνάμεις του χώρου της Κεντροαριστεράς, «συμπεριλαμβανομένων και των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Βολές κατά της ηγετικής ομάδας εξαπολύει ο Δημήτρης Ρέππας, παραλληλίζοντας τη «θριαμβολογία» της για την αντοχή της Ελιάς στις ευρωεκλογές, με την ιστορία του Χότζα «και στον τρόπο που έκανε την καλύβα να φαίνεται ευρύχωρη».

 

Υπενθυμίζει ότι το Κίνημα απώλεσε περίπου 400 χιλιάδες ψήφους σε σχέση με το 2012, υποχώρησε κατά 35% ως προς τις προηγούμενες εκλογές και αναδείχθηκε για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, στην τέταρτη θέση με μονοψήφιο ποσοστό. Ο πρώην υπουργός καλεί σε ριζική αλλαγή πλεύσης, επαναφέροντας την πρόταση για ευρύ μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων, με προοπτική σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκτιμά ότι η ρήξη θα είναι αναπόφευκτη, στην περίπτωση παράκαμψης του ΠΑΣΟΚ και της παρακαταθήκης του, «ώστε να ιδιοποιηθούν τον πολιτικό χώρο σχήματα και παράγοντες που θεωρούν ότι η παράταξη τους ανήκει».

 

«Το θέμα της Κεντροαριστεράς δεν είναι καλσόν, να τραβάει ο ένας από εδώ και ο άλλος από εκεί και στο τέλος να είναι μια σούπα που οδηγεί σε μια νεοφιλελεύθερη ατζέντα», δήλωσε παραστατικά ο Νίκος Ανδρουλάκης (Βήμα Fm), διαφωνώντας με την αντίληψη που θέλει το ΠΑΣΟΚ «εσαεί» κυβερνητικό κόμμα, με «υπουργούς-χαιλάντερ». «Δεν θέλουμε να είμαστε ο κολαούζος της εξουσίας, μπορούμε και στην αντιπολίτευση», συμπλήρωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «διμέτωπο πολιτικό αγώνα» έναντι Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ.

 

Χαμηλούς τόνους θέλησε να κρατήσει η Χαριλάου Τρικούπη, απαντώντας στην εκ των έσω συντονισμένη κριτική. «Το ουσιώδες είναι να δούμε το θετικό μήνυμα, τη δημιουργία δηλαδή, της μεγάλης Κεντροαριστεράς, που αν την είχαμε κάνει πράξη θα ήταν η τρίτη ισότιμη πολιτική δύναμη», σχολίασε ο Δημήτρης Καρύδης, προτρέποντας να αποφευχθούν οι μάχες χαρακωμάτων.

 

Scroll to top