03/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Λογοτεχνία εν Αθήναις

 

Το Φεστιβάλ Λογοτεχνία εν Αθήναις δίνει ραντεβού με τον ισπανόφωνο πολιτισμό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ ΛΕΑ «συναντιούνται» οι δύο όχθες του Ατλαντικού, 14 έθνη ή αλλιώς πεντακόσια εκατομμύρια ισπανόφωνοι από ολόκληρο τον κόσμο, μέσω της λογοτεχνίας αλλά και του πολιτισμού. Διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΛΕΑ Φεστιβάλ – διαπολιτισμική ανάπτυξη, το πολιτιστικό περιοδικό «Sol Latino» και το Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, τις πρεσβείες πολλών χωρών και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας. Για 10 μέρες παρουσιάζει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μια μεγάλη πολιτιστική γιορτή που συμπεριλαμβάνει: έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας Ιβηροαμερικανών γυναικών που ζουν στην Ελλάδα, έκθεση γελοιογραφίας – αφιέρωμα στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές με 75 σκιτσογράφους από την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική, πρεμιέρα της ταινίας «Α» των Στάθη Αθανασίου και Πέδρο Ολάγια, της πρώτης ελληνικής «συμμετοχικής» (crowdfunding) ταινίας, εργαστήρι γαστρονομίας ισπανικής κουζίνας από τη Μάργκα Μπάρος, προβολή ποδοσφαιρικών αγώνων του Μουντιάλ, εκδηλώσεις-αφιερώματα στους Ελ Γκρέκο και Καζαντζάκη και ημέρες αφιερωμένες αποκλειστικά στον έντεχνο λόγο, με συναντήσεις, στρογγυλές τράπεζες, ποιητικές βραδιές, κουκλοθέατρο, χορό και συναυλίες.

 

Επίσης, από τις 10 έως τις 14 Ιουνίου στο Polis Art Cafe κάθε βράδυ θα έχει ζωντανή μουσική και προβολή των αγώνων του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Στις 14 Ιουνίου το Φεστιβάλ θα κλείσει με τον αγώνα Ελλάδα-Κολομβία και με ένα λάτιν πάρτι.

 

Στη φετινή διοργάνωση, θα παραστούν προσωπικότητες του πολιτισμού απ’ όλο τον κόσμο όπως οι: Πέτρος Μάρκαρης, Στάθης Αθανασίου, Γιάννης Σμαραγδής, Δημήτρης Στεφανάκης, Νίκος Μαθιουδάκης από την Ελλάδα, William Ospina από την Κολομβία, Myriam Moscona από το Mεξικό, Federico Natham Quintet, Graciela Rodriguez από την Ουρουγουάη, Βασιλική Κωνσταντινίδου από τη Βραζιλία, Pedro Olalla, Alfonso Mateo Sagasta, Juan Vicente Piqueras, Οlga Merino, Chantal Maillard και Flavia Company από την Ισπανία.

 

Για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ ΛΕΑ, φέτος, λειτουργεί σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας με έντονη πολιτιστική ζωή: Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα. Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος», Μέγαρο Μακεδονία, λ. Συγγρού 367, Παλαιό Φάληρο. Στοά του Βιβλίου και Polis Art Cafe, Πεσμαζόγλου 5. Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός. Το Λεξικοπωλείο, Στασινού 13, Παγκράτι-επίσημο βιβλιοπωλείο του Φεστιβάλ. Poems & Crimes Art bar, Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι. Abanico, Κολοκοτρώνη 12, Σύνταγμα. Είσοδος ελεύθερη. Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα γίνουν στα ελληνικά ή και με μετάφραση στα ελληνικά.

 

……………………………………..

 

Συνεχίζεται ο Θουκυδίδης της Αννας Κοκκίνου

 

Οι παραστάσεις του έργου «Εγώ ο Θουκυδίδης, ένας Αθηναίος» παρατείνονται μέχρι τις 15 Ιουνίου στο Θέατρο Σφενδόνη (Μακρή 4, Μακρυγιάννη, τηλ.: 215-5158968). Πρόκειται για μια επιλογή κειμένων από το έργο του Θουκυδίδη σε μετάφραση Ν.Μ. Σκουτερόπουλου, δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία-σκηνικό-ερμηνεία Αννας Κοκκίνου, μουσική επιμέλεια Δημήτρη Ιατρόπουλου, φωτισμούς Χρήστου Τσόγκα.

 

«Πελοποννησιακός πόλεμος είναι η καθημερινή ζωή του ανθρώπου μέσα στην Ιστορία, που συνεχίζεται αιώνια» σημειώνει η Αννα Κοκκίνου. «Συνείδησή του και φωνή του: το έργο-κληροδότημα που μας άφησε ο Θουκυδίδης. Η ιστορία του είναι ένα πανόραμα της φύσης του ανθρώπου, νιώθοντάς την κανείς, ο θαυμασμός και η φρίκη για το είδος γίνονται ένα. Πιστεύω ότι μια σύγχρονη αφήγηση αυτής της ιστορίας είναι ο καλύτερος και καθαρότερος τρόπος αναπαράστασης του πώς θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την εποχή μας. Η σχέση μου με τον Θουκυδίδη είχε αρχίσει να εξυφαίνεται από παλιά, και την ανταλλαγή της με το κοινό θεωρώ ως αναγκαία πράξη ολοκλήρωσής της».

 

…………………………………….

 

Ραμόνα Travel στην Πειραιώς 260

 

Η Βijoux de Kant παρουσιάζει στην Πειραιώς 260 (Αποθήκη) την παράσταση «Ραμόνα travel / η γη της καλοσύνης» της Γλυκερίας Μπασδέκη, σε σκηνοθεσία-σκηνογραφία Γιάννη Σκουρλέτη και μουσική Κώστα Δαλακούρα. Ενα κορίτσι της επαρχίας του ελληνικού Βορρά, η Ραμόνα, ταξιδεύει στα Βαλκάνια των μύθων, των θρύλων, των ηρωικών στιγμών και των θρησκευτικών εμμονών. Τραγουδά την ιστορία του τόπου της, κουβαλώντας όμως, σαν άλλη Μπλανς Ντιμπουά, το φορτίο των ματαιωμένων προσδοκιών της. Μια επίσκεψη στην αδελφή της γίνεται το τέλος και ταυτόχρονα η αρχή αυτού του ταξιδιού. Ερμηνεύουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Λένα Δροσάκη, Δημήτρης Μοθωναίος, Κρις Ραντάνοφ. Μέχρι τις 5 Ιουνίου στις 21.00.

 

…………………………………….

 

 

Πρόσβαση άνευ ορίων στη Στέγη

 

Πρόσβαση άνευ ορίων στις τέχνες και τον πολιτισμό, ο τίτλος της εκδήλωσης που είναι αφιερωμένη στα θέματα πρόσβασης στους χώρους πολιτισμού για ανθρώπους με αναπηρία: συζήτηση (17.00-21.00) και εργαστήριο (11.00-16.00) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

 

Με την ευκαιρία του Unlimited Festival που οργανώθηκε το 2012 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στο Λονδίνο και με πρωτοβουλία του British Council (UK), τέσσερις φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών στην ανάθεση, δημιουργία και προβολή παραστάσεων παραστατικών τεχνών που να εμπλέκουν ανθρώπους με αναπηρία.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Unlimited Access, η Στέγη, εκτός από μια σειρά τριών μεικτών εργαστηρίων σύγχρονου χορού, στα οποία συμμετέχουν άνθρωποι με και χωρίς αναπηρία, και ένα φεστιβάλ που θα λάβει χώρα τον Φεβρουάριο του 2015, προτείνει και μία ημέρα αφιερωμένη στα θέματα πρόσβασης στους χώρους πολιτισμού για ανθρώπους με αναπηρία.

 

………………………………………

 

Παράταση για το Τάβλι

 

Παρατείνονται μέχρι τις 8 Ιουνίου οι παραστάσεις για «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία των Νίκου Κουρή και Μάκη Παπαδημητρίου, σκηνικά-κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, μουσική Μίνωα Μάτσα.

 

Ο Φώντας και ο Κόλλιας, ένα αυγουστιάτικο απόγευμα κάπου στη δεκαετία του ’70, παίζουν τάβλι στην αυλή του σπιτιού τους και οργανώνουν τη μεγάλη κομπίνα που τους κάνει να πιάσουν την καλή.

 

Scroll to top