03/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρωτιά στους πνιγμούς

Με την τουριστική σεζόν να έχει ήδη ξεκινήσει, μπάχαλο επικρατεί στο καθεστώς για την πρόσληψη ναυαγοσωστών. Τρεις νεκρούς στη θάλασσα μετρά ήδη η Κρήτη.
      Pin It

Του Μάριου Διονέλλη

 

Τρεις νεκρούς στις θάλασσές της μετρά η Κρήτη πριν καλά καλά ξεκινήσει η θερινή περίοδος και πριν ακόμα φτάσει το μεγάλο κύμα τουριστών στο νησί. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι, κυρίως τουρίστες, χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, με τις αρχές και τους τοπικούς φορείς να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το πρόβλημα που εκθέτει διεθνώς το νησί και τη χώρα γενικότερα.

 

Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, ένας Ολλανδός 21 ετών ανασύρθηκε αναίσθητος το μεσημέρι της Κυριακής από τη θαλάσσια περιοχή του Πηγιανού Κάμπου στο Ρέθυμνο. Ο άνδρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Είναι το τρίτο περιστατικό μέσα σε μόλις μία εβδομάδα για την Κρήτη. Στις 26 Μαΐου, ακόμα δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν στη θάλασσα. Ενας 47χρονος Ελληνας και ένας 60χρονος αλλοδαπός έκαναν το τελευταίο τους μπάνιο στον Αγιο Βασίλειο Ρεθύμνου και στα Μάλια Ηρακλείου αντίστοιχα.

 

Ασαφές το νομικό πλαίσιο

 

Για πλήρη ασάφεια ως προς το νομικό πλαίσιο εκμίσθωσης των παραλιών κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης.

 

«Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου βάζει φρένο στην εκμίσθωση των παραλιών όπου υπάρχουν αυθαίρετες καταλήψεις χώρων. Με αυτόν τον τρόπο τα πρόστιμα εις βάρος των παρανομούντων εκκρεμούν, αλλά οι παραλίες συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και φυσικά χωρίς ναυαγοσώστες. Οι δήμοι δεν έχουν το παραμικρό έσοδο, ούτε από τους νόμιμους ούτε φυσικά από τους παράνομους καταληψίες του χώρου και συνεπώς δεν μπορούν να πληρώσουν προσωπικό για τη φύλαξη των παραλιών αυτών» αναφέρει ο κ. Δοξαστάκης.

 

Για καθεστώς που οδηγεί σε όλο και περισσότερους πνιγμούς μιλά στην «Εφ.Συν.» ο εκπαιδευτής ναυαγοσωστών Λέανδρος Στεφανάκης, καθώς μειώνονται συνεχώς οι παραλίες με φύλαξη. «Ηδη, αν και ξεκίνησε επισήμως η τουριστική σεζόν, στη Χερσόνησο, τον τουριστικότερο δήμο της Κρήτης, υπάρχουν 7 πολυσύχναστες παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες. Τόσο το στρεβλό καθεστώς όσο και το χαμηλό αντίτιμο των διαγωνισμών αποτρέπουν τους συναδέλφους από το να υποβάλουν προσφορές, με αποτέλεσμα πολλοί από τους διαγωνισμούς να αποβαίνουν άκαρποι», αναφέρει ο ίδιος.

 

Για «κακό τουρισμό» μιλά στην «Εφ.Συν.» ο εκπαιδευτής κ. Στεφανάκης. «Παλιά μιλούσαμε για τους πιτσιρικάδες μεταξύ 18 και 30 που ήταν απρόσεκτοι στη θάλασσα. Τώρα τα περισσότερα θύματα είναι Ρώσοι, που ξενυχτούν και πίνουν και πάνε κατευθείαν για μπάνιο το πρωί, πριν ακόμα πιάσει βάρδια ο ναυαγοσώστης. Αλλά ακόμα και όταν είμαστε εκεί, δύσκολα υπακούν στις οδηγίες μας» αναφέρει.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί ο ίδιος, πέρυσι, μόνο σε Γούβες, Μάλια και Χερσόνησο έγιναν 85 διασώσεις. «Οι πνιγμοί είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας μετά τα τροχαία. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και τη δεύτερη στον κόσμο ως προς τα περιστατικά πνιγμών σε σχέση με τον πληθυσμό της» τονίζει ο κ. Στεφανάκης.

 

Scroll to top