Της Διαλεκτής Αγγελή
Παρά τις έντονες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και των γονέων και των μαθητών απ’ όλη τη χώρα, το υπουργείο Παιδείας αρνείται το μαζικό αίτημα κατάργησης της Τράπεζας Θεμάτων, καταδικάζοντας χιλιάδες μαθητές στην αποτυχία, ενώ δεν δέχεται ούτε το αίτημα να θεωρηθεί πιλοτική η φετινή χρονιά.
«Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα αυξήσει τη σχολική αποτυχία, θα μειώσει τα ποσοστά των προαγόμενων από τάξη σε τάξη, θα ενισχύσει την προσφυγή στα φροντιστήρια, θα αυξήσει τους δείκτες μαθησιακής διαρροής και τελικά θα εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και τις διακρίσεις στη μόρφωση σε βάρος των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσυφάκης, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η Ομοσπονδία.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο ζήτημα των μαθητών της φετινής Α’ Λυκείου, οι οποίοι αποτελούν τα πρώτα θύματα του «Νέου Λυκείου». Τα παιδιά κλήθηκαν να αντεπεξέλθουν επαρκώς σε εξαιρετικά απαιτητικές εξετάσεις, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Χθες καταγγέλθηκαν για ακόμη μία φορά η ανεπάρκεια και η αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών, που πήραν «σάρκα και οστά» με τη διαβόητη πλέον Τράπεζα Θεμάτων, τα θέματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν τις παραμονές των εξετάσεων και μάλιστα με σοβαρά λάθη και ασάφειες. Παράλληλα, έγινε λόγος και για προσπάθεια συγκάλυψης από πλευράς υπουργείου Παιδείας του γεγονότος ότι αρκετά από τα θέματα της Τράπεζας αποσύρθηκαν ως ακατάλληλα.
Τις καταστροφικές συνέπειες του νέου προαγωγικού συστήματος αποδεικνύει έμπρακτα η ΟΛΜΕ. Μέλη της Ομοσπονδίας συγκέντρωσαν τους περυσινούς βαθμούς των μαθητών της Α’ Λυκείου από έξι Λύκεια της Δυτικής Αττικής και ένα Λύκειο του κέντρου της Αθήνας και τους ενέταξαν στο καινούργιο προαγωγικό σύστημα. Κατέληξαν λοιπόν στο τρομακτικό συμπέρασμα ότι με το νέο σύστημα θα προάγονταν μόλις 284 μαθητές, τη στιγμή που πέρυσι είχαν προαχθεί 639 παιδιά!
Η ΟΛΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τους μαθητές να συμμετάσχουν την Τρίτη 17 Ιουνίου στην Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης ενάντια στην καταστροφή του δημόσιου σχολείου, με συσκέψεις, συγκεντρώσεις και καταλήψεις.