03/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο «κόκκινο» και το α´τρίμηνο οι περισσότερες εισηγμένες

Με κέρδη 78 εταιρείες, με ζημιές 125 (πολλές κατάφεραν να τις περιορίσουν σε σχέση με πέρυσι).
      Pin It

Η κρίση και ο υπερδανεισμός συνεχίζουν να εξαντλούν και τις τελευταίες αντοχές σε κρίσιμους κλάδους για την οικονομία όπως η ακτοπλοΐα, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η πληροφορική, τα τρόφιμα κ.ά.

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

54Κατασκευαστικοί και ενεργειακοί όμιλοι, εταιρείες ακινήτων, τράπεζες και ΔΕΚΟ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του πρώτου τριμήνου του 2014 σύμφωνα με την εικόνα των αποτελεσμάτων χρήσης για τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Οι δουλειές ανοίγουν για λίγους και εκλεκτούς στην αγορά την ίδια ώρα που για την πλειονότητα των εισηγμένων επιχειρήσεων η κρίση και ο υπερδανεισμός συνεχίζουν να κατατρώγουν τα τελευταία αποθέματα αντοχής, ειδικά σε κλάδους αιχμής όπως η ακτοπλοΐα, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η πληροφορική, τα τρόφιμα κ.ά.

 

Η συνολική κερδοφορία των 203 εισηγμένων εταιρειών που δημοσίευσαν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου παραμένει αποθαρρυντική και δεν επιβεβαιώνει τις προσδοκίες πως το 2014 θα ήταν από το ξεκίνημά του μια χρονιά αντιστροφής για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η πλειονότητα των εισηγμένων συνεχίζει να καταγράφει ζημιές: σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta AXEΠΕΥ, μόλις 78 εταιρείες είχαν κέρδη στο πρώτο τρίμηνο έναντι 125 που έκλεισαν στο κόκκινο. Συμπεριλαμβανομένων των επτά τραπεζών, το αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 355 εκατ. ευρώ, ενώ εξαιρουμένων των τραπεζικών ζημιών ύψους 363,2 εκατ. ευρώ, η κερδοφορία πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκε σε οριακά θετικό επίπεδο και συγκεκριμένα σε 4,2 εκατ. ευρώ, όταν πάντως το αντίστοιχο περσινό διάστημα οι εμποροβιομηχανικές και λοιπές επιχειρήσεις είχαν συνολικές ζημιές 250 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών το αποτέλεσμα ήταν σημαντικά βελτιωμένο κατά 17,2% στα 1,552 δισ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,5% στα 16,55 δισ. ευρώ.

 

Οι κερδισμένοι

 

Σημαντική αύξηση κερδών κατέγραψαν στο πρώτο τρίμηνο οι εταιρείες ακινήτων. Ο κλάδος εμφάνισε κέρδη 16,3 εκατ. ευρώ από ζημιές 5,63 εκατ. ευρώ πέρυσι, με μεγάλους ευνοημένους τις εταιρείες Eurobank Properties και Lamda Development. Ο ενεργειακός κλάδος κατέγραψε αύξηση κερδών κατά 54% κυρίως χάρη στα κέρδη της ΔΕΗ (81,3 εκατ. ευρώ), ο κλάδος των Τυχερών Παιχνιδιών ενίσχυσε τα κέρδη του κατά 27,2% κυρίως λόγω ΟΠΑΠ (49,676 εκατ. ευρώ), οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις «γύρισαν» σε κερδοφορία 1,5 εκατ. ευρώ από ζημιές 7 εκατ. ευρώ πέρυσι, η καπνοβιομηχανία ήταν από τους ωφελημένους με κέρδη 11,479 εκατ. ευρώ για την Καρέλιας (+77,5%).

 

Στο λιανικό εμπόριο η πολύ καλή επίδοση της Jumbo (+44,3%) και της Folli Follie (+26%) εκτόξευσαν την κερδοφορία τριμήνου του κλάδου στα 107,1 εκατ. ευρώ από 77,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Καλύτερες επιδόσεις είχαν και οι εταιρείες πλαστικών-χημικών με κέρδη 2,488 εκατ. ευρώ (+128%), ενώ από ζημιές σε κέρδη γύρισε ο κλάδος των υπηρεσιών υγείας με 2,89 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών από 8,2 εκατ. ευρώ.

 

Οι… ζορισμένοι

 

Από τους ζημιογόνους κλάδους, σημαντική βελτίωση αποτελεσμάτων παρουσίασαν οι εταιρείες Συμμετοχών για τις οποίες οι ζημιές περιορίστηκαν στα 50,34 εκατ. ευρώ από τα 109 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στην τσιμεντοβιομηχανία οι μικρότερες ζημιές για την ΑΓΕΤ Ηρακλή και Τιτάνα περιόρισαν το αρνητικό αποτέλεσμα στα 19,7 εκατ. ευρώ από 111,57 εκατ. ευρώ πέρυσι.

 

Τα μεγέθη επηρεάστηκαν κυρίως από την μείωση ζημιών της MIG και την άνοδο κερδών του ομίλου Μυτιληναίου.

 

Με μικρότερες ζημιές έκλεισαν το τρίμηνο τα δύο διυλιστήρια ΕΛΠΕ και Μotor Oil οι ζημιές των οποίων μειώθηκαν στα 46,1 εκατ. ευρώ από 90 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ μείωση ζημιών κατά 46% κατέγραψε και ο κλάδος της μεταλλουργίας με το αρνητικό αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σε -42,7 εκατ. ευρώ. Ο κατασκευαστικός κλάδος επίσης επωφελήθηκε από τις χρηματοδοτήσεις για την επανέναρξη κατασκευής των έργων και παρουσίασε άνοδο πωλήσεων κατά 29,4% στα 671,6 εκατ. ευρώ, σημαντική βελτίωση λειτουργικών κερδών στα 93,7 εκατ. ευρώ και περιορισμό ζημιών στα 17,3 εκατ. ευρώ από 56,6 εκατ. ευρώ. Ευνοήθηκαν σημαντικά η Ελλάκτωρ του ομίλου Μπόμπολα και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γ. Περιστέρη.

 

Scroll to top