Καταπέλτης είναι η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τις πολιτικές που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, το οποίο δραστικά μείωσε τη φτώχεια και προώθησε την ευημερία την εποχή μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν διαβρωθεί από βραχυπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικής προσαρμογής».
Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η απόπειρα μείωσης του χρέους μέσω δημοσιονομικής προσαρμογής απέτυχε να δώσει κίνητρα για οικονομική ανάπτυξη, απαραίτητη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ειδικότερα για την Ελλάδα, στην έκθεση αναφέρεται ότι τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις υποχώρησαν κατά 35% από το 2008, ενώ η ανεργία αυξήθηκε στο 28%. Παράλληλα, οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης προωθούν τον περιορισμό της ευθύνης του ελληνικού κράτους έναντι των πολιτών.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι «ορισμένες εκτιμήσεις προβλέπουν 15-25 επιπλέον εκατομμύρια ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την προοπτική του να ζήσουν σε συνθήκες φτώχειας μέχρι το 2025, εφόσον συνεχιστεί η ίδια πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής».
Χωρίς σωστή κοινωνική ασφάλιση το 73%
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μόνο το 27% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε ολοκληρωμένα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ το 73% καλύπτεται εν μέρει ή και καθόλου. Η έλλειψη πρόσβασης στην κοινωνική προστασία αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η ανεπαρκής ή η απούσα κάλυψη κοινωνικής προστασίας συνδέεται, μεταξύ άλλων, με υψηλά και σταθερά επίπεδα φτώχειας και οικονομικής ανασφάλειας, και με διεύρυνση των επιπέδων ανισότητας.
Οι πολιτικές κοινωνικής προστασίας αποτελούν ένα ουσιαστικό στοιχείο για τα δικαιώματα των παιδιών, εξασφαλίζοντας την ευημερία τους, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της φτώχειας και της ευπάθειας, βοηθώντας όλα τα παιδιά να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Παρά τη μεγάλη επέκταση των συστημάτων, οι υπάρχουσες πολιτικές κοινωνικής προστασίας δεν καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες ασφάλειας του εισοδήματος των παιδιών και των οικογενειών, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Περίπου 18.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα, κυρίως από αιτίες που προλαμβάνονται: πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την κατάλληλη κοινωνική προστασία Η κοινωνική προστασία έχει επίσης καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της παιδικής εργασίας μέσω της μείωσης της οικονομικής ευπάθειας των οικογενειών, ώστε τα παιδιά να πάνε στο σχολείο και να προστατευθούν από την κάθε μορφής εκμετάλλευση.
Δείτε ΕΔΩ την Έκθεση.
efsyn.gr