04/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Παίζει μπάλα» και στην Ε.Ε.

Σε πρωταγωνιστή και των ευρωπαϊκών εξελίξεων αναδεικνύεται ο Αλ. Τσίπρας τόσο με την έκκληση στους συνυποψηφίους του να λάβει εντολή ο Γιούνκερ όσο και με τις επαφές του με το ισπανικό Podemos και τα άλλα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
      Pin It

Των Νίκου Σβέρκου και Κώστα Μοσχονά

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣΣε σημαντικό παράγοντα των ευρωπαϊκών τεκταινόμενων αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας, κρίνοντας από τα όσα ειπώθηκαν από τους αντιπάλους υποψηφίους για το αξίωμα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η προ ημερών πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει την τήρηση της δημοκρατικής νομιμότητας και να δοθεί η «διερευνητική» εντολή στον Zαν-Κλοντ Γιούνκερ, έτυχε άλλωστε θετικής ανταπόκρισης από τους χθεσινούς συνομιλητές του στις Βρυξέλλες.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους ανθυποψηφίους του, Φέρχοφσταντ, Σουλτς και Κέλερ, να μη συναινέσουν στην υπόδειξη άλλου προσώπου εκτός των πέντε που συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία. Ολες οι πλευρές συμφώνησαν πως ο σεβασμός στο αποτέλεσμα και στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών είναι ζήτημα δημοκρατίας και συνέκλιναν στην άποψη του Αλέξη Τσίπρα.

 

Μεταξύ ανθυποψηφίων

 

Ο μεν Μάρτιν Σουλτς των Σοσιαλδημοκρατών σημείωσε στη συνάντηση ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να στηριχθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όχι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συναπαρτίζεται από τους ηγέτες των κρατών-μελών.

 

Ο Γκι Φέρχοφσταντ χαρακτήρισε «σημαντική» την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και υπογράμμισε ότι οι πέντε υποψήφιοι πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι στη δημοκρατική αρχή. Οσον αφορά δε τη Σκα Κέλερ, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει ανάμεσα στις δύο ευρωομάδες διαρκής προγραμματικός διάλογος και κοινές προτάσεις για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε προοδευτική και αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.

 

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε σύγκρουση στρατηγικών. Η μία θέλει μικρά βήματα προς τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης και η άλλη την ολοκληρωτική διάλυση της ευρωπαϊκής διαδικασίας» παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας στρέφοντας τα βέλη του κατά του Βρετανού πρωθυπουργού, δίνοντας το στίγμα της αντίθεσης στον κατά ΣΥΡΙΖΑ «εθνικιστικό ευρωσκεπτικισμό» της βρετανικής κυβέρνησης.

 

«Η δεύτερη στρατηγική είναι η επιλογή του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, την οποία οφείλουμε να εμποδίσουμε» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Και τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ενός ευρύτατου μετώπου δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η πολιτική της λιτότητας που διαλύει την Ευρώπη.

 

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL), όπως και με την ηγεσία του Podemos, του ισπανικού σχηματισμού που προέκυψε από τους Αγανακτισμένους και εξέλεξε 5 ευρωβουλευτές. «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τα κινήματα σε όλη την Ευρώπη για να σταματήσουμε τη λιτότητα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας τη συμπόρευση του ισπανικού κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Πίσω στην Αθήνα, η Κουμουνδούρου παρακολουθεί στενά τα όσα διακινούνται σχετικά με την επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό. Οπως έλεγαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «διάφοροι κύκλοι κατασκευάζουν σενάρια ευφάνταστα, μέχρι και “μεγάλο συνασπισμό” της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποφύγουν τις επιπτώσεις της πολιτικής τους κατάρρευσης στην κάλπη». Αυτά τα σενάρια έχουν άλλωστε άμεση σχέση με τη διαπραγμάτευση του χρέους, με τη Ν.Δ. να επιχειρεί να βρει «συνενόχους στην καταστροφική της πολιτική».

 

«Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν θα τους βρει» σημειώνουν οι κορυφαίοι της Κουμουνδούρου, απορρίπτοντας κάθετα κάθε ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη Συγγρού. Άλλωστε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που με βάση δηλώσεις του χτίστηκε άλλο ένα τέτοιο σενάριο, δήλωσε ότι «ο κ. Σαμαράς δεν έχει καλέσει ούτε μια φορά τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκείμενου να τον ενημερώσει για το οτιδήποτε».

 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε μάλιστα ότι «αυτό που θεωρείται ρουτίνα σε άλλες χώρες, ο κ. Σαμαράς το αρνείται και το αποφεύγει». Και κατέληξε λέγοντας ότι «αν ο πρωθυπουργός πάψει να είναι τόσο αντιδημοκρατικός στη συμπεριφορά του, φυσικά θα πάμε να συζητήσουμε. Αν κληθεί ο Τσίπρας, θα ανταποκριθεί». Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν φαίνεται ότι θα συμβεί, σχολίαζαν χαρακτηριστικά επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Scroll to top