Του Παναγιώτη Γεωργουδή
Mια πρωτότυπη διεθνής έκθεση με σύγχρονα αντικείμενα που έχουν διαχρονική χρήση ιστορικά και ανοίγουν έναν διάλογο μεταξύ της αρχαιότητας και του παρόντος λειτουργεί έως τις 10 Ιουνίου στην Πύλη Αγίου Γεωργίου στο Ηράκλειο Κρήτης. Μεταφέρθηκε από το Μουσείο της Καρλσρούης, το οποίο τη διοργάνωσε αρχικά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Eurolog, που επιδιώκει να συνδράμει στον ανοιχτό διάλογο ανθρώπων από διαφορετικά κράτη και να ισχυροποιήσει διαπολιτισμικές αξίες. Συμμετείχαν από την Ε.Ε. Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία καθώς και δύο χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, η Τυνησία και η Τουρκία. Κοινό στοιχείο όλων, ο ρωμαϊκός πολιτισμός. Υπεύθυνη της έκθεσης, που κάνει τον γύρο των χωρών που συμμετέχουν, είναι η διδάκτωρ Κατερίνα Μπορμπουδάκη-Χορστ, έφορος του Μουσείου της Καρλσρούης.
Η έκθεση αποτελείται από μουσειοντουλάπες, εύκολα μεταφερόμενες, οι οποίες περιέχουν σύγχρονα αντικείμενα που σηματοδοτούν τις συνάφειες της εποχής μας με την αρχαιότητα. Θεματικοί άξονές της είναι οι θαλάσσιοι και χερσαίοι δρόμοι, τα αναθήματα, η πίστη, τα φυλακτά, η ενδυμασία, το κέντρο της πόλης και οι πλατείες, το φαγητό, τα λουτρά, τα θέατρα.
Η ελληνική συμμετοχή είχε θέμα το θέατρο και την εξέλιξή του, με δύο βιβλία: Το ένα, για την καταγωγή του αρχαίου ελληνικού θεάτρου από τα μινωικά θέατρα, από την Αθανασία Κάντα. Στο δεύτερο, με συγγραφέα τον Μανώλη Βραχνάκη, παιδιά και ενήλικες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το θέατρο, να παρακολουθήσουν αποσπάσματα από την κωμωδία του Αριστοφάνη «Ειρήνη» και να ξεναγηθούν στο μεγάλο θέατρο τη Γόρτυνας, που ανασκάπτεται στις μέρες μας.
Τα Ιταλικά Μουσεία του Καπιτωλίου της Ρώμης έφτιαξαν ιστοσελίδα παροχής πληροφοριών μέσω κινητού τηλεφώνου για τα εκθέματά τους. Το Τουρκικό Κρατικό Μουσείο της Αλάνια εξέδωσε ένα παιδικό βιβλίο δραστηριοτήτων και πληροφόρησης για τα αρχαία της περιοχής. Τέλος, στο Μουσείο Bardot της Τυνησίας οργανώθηκε διεθνές σεμινάριο για την πολιτιστική κληρονομιά.
Για τους στόχους της έκθεσης η διδάκτωρ αρχαιολογίας, επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων και επίτιμη καθηγήτρια των Πανεπιστημίων Νάπολης της Ιταλίας και Αντέλφι της Νέας Υόρκης, Αθανασία Κάντα, μας είπε: «Μήπως πρέπει να γνωρίσουμε το παρελθόν για να καταλάβουμε καλύτερα το παρόν και σε κάποιο μέτρο το μέλλον; Πράγματι κάποια γεγονότα του παρελθόντος και οι συνέπειές τους έχουν συχνά ιδιαίτερη συνάφεια με καταστάσεις των ημερών μας. Η συγκρισιμότητα των συγκυριών βασίζεται και στο ότι τα σημερινά ευρωπαϊκά κράτη και οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο μοιράζονται κοινό ιστορικό παρελθόν που επηρέασε την πορεία τους, όπως: ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, οι Φοίνικες, η πορεία του Αλεξάνδρου και ο ελληνιστικός πολιτισμός, οι Ρωμαίοι, το Βυζάντιο. Εννοιες όπως παγκοσμιοποίηση, μετανάστευση και η επακόλουθη ανάμειξη πολιτισμικών χαρακτηριστικών αποτελούν σήμερα πηγή προβληματισμού για πολλούς ανθρώπους στην Ευρώπη. Ο διάλογος με την αρχαιότητα φωτίζει θέματα της καθημερινότητάς μας. Αρκετά στερεότυπα, που μάλιστα θεωρούνται κατ’ εξοχήν τυπικά στοιχεία ορισμένων κοινωνιών, κατάγονται από μια κοινή πολιτιστική παρακαταθήκη».