Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Κοίτα να δεις που κάνουμε εξαγωγή… ιδεών, αλλά δυστυχώς σε ό,τι αφορά τα λουκέτα και το «μαύρο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Μόνο που εκτός συνόρων, ακόμα και αυτά είναι σε διαφορετική μορφή και προφανώς με σχέδιο, αφού οι αποφάσεις ανακοινώνονται αρκετά μεγάλο διάστημα πριν αυτό μπει σε εφαρμογή.

 

Ο λόγος βέβαια για τον δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα του Ισραήλ (ΙΒΑ, Israeli Broadcasting Authority) για τον οποίο η κυβέρνηση γνωστοποίησε την πρόθεσή της να διακόψει τη λειτουργία του από το 2015 και να τον αντικαταστήσει με έναν καινούργιο, πιο συρρικνωμένο. Η αντίδραση των εργαζομένων ήταν άμεση. Κατέβασαν «ρολά» κηρύσσοντας από χθες στις 16.00 απεργία διαρκείας και αναστολή μετάδοσης προγραμμάτων, ενώ τα Κανάλια 1 και 33 μεταδίδουν μόνο το σχετικό μήνυμα των εργαζομένων.

 

Η απόφαση για το «λουκέτο» ανήκει στον υπουργό Οικονομίας του Ισραήλ και οδηγεί στην απόλυση των περίπου 2.000 εργαζομένων στο ΙΒΑ, ενώ προβλέπονται και η αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύματος (πώληση ακινήτων, οικοπέδων κ.ά.) και η σύσταση ύστερα από πάροδο κάποιον μηνών νέου φορέα, με πολύ λιγότερους εργαζομένους. Σας θυμίζει λοιπόν κάτι; Αυτό συνέβη και με τη δική μας ΕΡΤ, που συμπληρώνεται πλέον ένας χρόνος από το απόγευμα της 11ης Ιουνίου 2013 που μπήκε το λουκέτο και έπεσε το μαύρο. Μόνο που σε μας αυτά έγιναν εντός ολίγων ωρών με τα γνωστά επακόλουθα και σήμερα, έναν χρόνο μετά, ο νέος φορέας ουσιαστικά δεν λειτουργεί, καθώς εκπέμπει κάποιο πρόγραμμα αλλά με ενοικιαζόμενο προσωπικό, διαγωνισμούς που καταγγέλλονται ως μη σύννομοι, απίστευτες καθυστερήσεις, παραιτήσεις, απομακρύνσεις και πάει κλαίγοντας…

 

Ο πρόεδρος της επιτροπής τεχνικών του Καναλιού 1 Μοσέ Σεγκέβ τόνισε ότι καλούνται «οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους να πληρώσουν τα λάθη των διοικήσεων» και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν λέει όχι στις μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτές να προχωρήσουν με υπεύθυνο τρόπο και έπειτα από διαβουλεύσεις με τους εργαζομένους». Κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών ότι επιδεικνύει «απάθεια» και αδιαφορία προς τους υπό απόλυση εργαζομένους, που οργάνωσαν διαδήλωση έξω από το υπουργείο την ώρα που γινόταν εκεί σύσκεψη με τον υπουργό Επικοινωνιών, τους επικεφαλής των δημοσιογραφικών ενώσεων και των συνδικαλιστών και αξιωματούχους για να συζητήσουν τη διάλυση της νυν Αρχής και την αντικατάστασή της με έναν νέο κρατικό οργανισμό.

 

Η ισραηλινή κυβέρνηση ετοιμάζει παράλληλα την κατάργηση του λεγόμενου ανταποδοτικού τέλους (100 δολάρια τον χρόνο) και την κάλυψη του κόστους λειτουργίας του νέου φορέα με πάγιο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το νομοσχέδιο του υπουργού Επικοινωνιών, Γκιλάν Ερντάν, υπερψήφισε σε πρώτη ανάγνωση η Κνεσέτ (33 υπέρ, 14 κατά και 2 αποχές) και προβλέπει την ίδρυση νέου φορέα μέχρι τις 31/3/2015.

 

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, διότι ήδη από τον Απρίλιο του 2012 είχε συμφωνηθεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ΙΒΑ να δοθούν κίνητρα για εθελούσια έξοδο (και σε αυτά έχουμε προηγηθεί) με στόχο τη σημαντική μείωση του αριθμού του απασχολούμενου προσωπικού αλλά και τη δυνατότητα πώλησης περιουσιακών στοιχείων του φορέα που παραμένουν αναξιοποίητα, με τη διαχείριση να περνάει στο υπουργείο Οικονομικών (κι αυτό το έχουμε πράξει, αλλά αξιοποίηση ακόμα δεν έχει καταγραφεί).

 

[email protected]

 

Scroll to top