Της Αφροδίτης Τζιαντζή
Ενώ οι παιδικοί σταθμοί έχουν αρχίσει να δέχονται αιτήσεις μαθητών για την προσεχή σχολική χρονιά, κανείς δεν γνωρίζει πόσα παιδιά θα είναι σε θέση να φιλοξενηθούν σε δομές χρηματοδοτούμενες από τα ΕΣΠΑ και πόσα θα μείνουν εκτός. Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Κοινωνικής Ζωής» του υπουργείου Εργασίας, που κάλυψε πέρυσι τις ανάγκες 86.500 παιδιών, σε περίπου 1.080 παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα αφορά κατά 70% δημοτικές και κατά 30% ιδιωτικές δομές, η περσινή χρηματοδότηση ήταν αρχικά 150 εκατομμύρια ευρώ, που μετά από πιέσεις αυξήθηκε στα 180 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 6,5 εκατομμύρια δόθηκαν από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Να δοθούν επιπλέον χρήματα στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ των δήμων από το κοινωνικό μέρισμα πρότεινε χθες αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ σε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου και τη γενική γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων Α. Δαλαπόρτα. Η ΚΕΔΕ ζήτησε η χρηματοδότηση να παραμείνει τουλάχιστον στα περυσινά επίπεδα, με το σκεπτικό ότι προβλέπεται και φέτος αυξημένος αριθμός αιτήσεων όσο διαρκεί και εντείνεται η κρίση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξοικονομηθεί όλο το ποσό της χρηματοδότησης, παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχουν δυσκολίες καθώς δεν έχουν εγκριθεί τα επιχειρησιακά προγράμματα των Περιφερειών της χώρας.
Η πρόταση των δήμων
Η αντιπρόταση της ΚΕΔΕ για πρόσθετη χρηματοδότηση από το πλεόνασμα αποτελεί παραδοχή ότι τα χρήματα που αναμένεται να δοθούν δεν επαρκούν. Η έναρξη των αιτήσεων θα καθυστερήσει, καθώς η συγκεκριμένη δράση Εναρμόνισης Οικογενειακής και Κοινωνικής Ζωής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του υπ. Εργασίας δεν έχει εγγραφεί ακόμα στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020. Αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης, επιμένοντας ότι στη χθεσινή συνάντηση με τον υφυπουργό «εξασφαλίσαμε ότι θα δοθούν τουλάχιστον 140 εκατομμύρια ευρώ, ως εμπροσθοβαρής δαπάνη από τα νέα ΕΣΠΑ.
Ευάλωτες ομάδες
Δηλαδή τα χρήματα θα εκταμιευθούν ως προκαταβολή από το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει την επόμενη χρονιά». Για να καλυφθούν όμως όλες οι αιτήσεις χρειάζονται άλλα 60 εκατομμύρια, για τα οποία ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ επιμένει ότι «η πρότασή μας να απορροφηθούν από το κοινωνικό μέρισμα είναι απόλυτα τεκμηριωμένη. Αντί να μοιράζεται από εδώ και εκεί ανά 300 ευρώ με αμφίβολα κριτήρια, να δοθούν 60 εκατ. ευρώ σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, καλύπτοντας τις ανάγκες 110.000 οικογενειών, που ανήκουν διαπιστωμένα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες: χαμηλόμισθοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ΑμεΑ».
Πέρα από το κατά πόσον είναι εφικτή η πρόταση της ΚΕΔΕ, ανησυχία υπάρχει για το αν θα εφαρμοστούν περικοπές στα voucher που δικαιούται κάθε γονέας και με ποια κριτήρια. Το υπουργείο Εργασίας έχει απευθύνει πρόσκληση σε ιδιωτικές εταιρείες (Grant Thornton, ΙΝΝΟLAND και ΕΕΟ GROUP), να υποβάλλουν προσφορές για μελέτες εμπειρογνωμοσύνης που θα επανεξετάζουν το μοναδιαίο κόστος ανά δομή, πιθανότατα στην κατεύθυνση των περικοπών.
Αυστηρά κριτήρια
Η περσινή επιδότηση ήταν από 2.100 ευρώ ως 3.500 ευρώ το χρόνο για παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς και 1.400 ευρώ για τα ΚΔΑΠ (τα οποία έχουν ήδη υποστεί μειώσεις ως 50% θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία ειδικά των μικρών μονάδων). Στις αιτήσεις του 2013 είχαν τεθεί αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους, με βάση όμως φορολογικές δηλώσεις του προηγούμενου χρόνου, απορρίπτοντας ακόμα και πρόσφατα απολυμένους. Κανείς δε γνωρίζει ποια θα είναι τα φετινά κριτήρια, σύμφωνα όμως με πληροφορίες προτάθηκε η δυνατότητα γονείς να πληρώνουν επιπλέον μαζί με το voucher, για να φιλοξενηθούν περισσότερα παιδιά.