Χωρίς δυσκολίες χαρακτηρίζει το απόσπασμα από το διήγημα του Γ. Βιζυηνού «Το αμάρτημα της μητρός μου» η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων που υπογραμμίζει ότι περιλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη.
«Οι ερωτήσεις που δόθηκαν ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των μαθητών δεδομένου ότι μπορούν να αντληθούν απαντήσεις γι’ αυτές είτε από το διδακτικό βιβλίο είτε από το Βιβλίο του Καθηγητή» υποστηρίζουν και συμπληρώνουν πως η επιλογή του παράλληλου, αδίδακτου κειμένου [απόσπασμα από το έργο του Ι. Κονδυλάκη, «Οι άθλιοι των Αθηνών»] είναι εύστοχη και η αναζήτηση ομοιοτήτων (υιοθεσία, φτώχεια, κορίτσι κ.ά.) και διαφορών (αμοιβή, άτυπη υιοθεσία, εγκατάλειψη νηπίου κ.ά.) μεταξύ αυτού και του αποσπάσματος από το διήγημα του Γ. Βιζυηνού δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα.
Αναμένεται ώθηση των βάσεων
Με μαθήματα ειδικής βαρύτητας συνεχίστηκαν σήμερα (Τετάρτη) οι πανελλαδικές καθώς οι υποψήφιοι κλήθηκαν να εξεταστούν, ανάλογα με το πεδίο που έχουν επιλέξει, σε Νεοελληνική Λογοτεχνία, Βιολογία, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης και Χημεία. Και τα τέσσερα είναι μαθήματα κατεύθυνσης, με υψηλό συντελεστή και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τον συνολικό βαθμό των υποψηφίων και ως εκ τούτου την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Πιο αναλυτικά, ώθηση προς τα άνω αναμένεται να δώσουν στις βάσεις τα θέματα των μαθημάτων, στα οποία διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των τριών κατευθύνσεων. Κι αυτό γιατί τα θέματα στη Βιολογία (πρακτική κατεύθυνση), τη Νεοελληνική Λογοτεχνία (θεωρητική κατεύθυνση), τη Χημεία- Βιολογία (τεχνολογική κατεύθυνση 1) και τις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (τεχνολογική κατεύθυνση 2), εκτιμάται ότι ήταν πιο βατά για τους μαθητές φέτος σε σχέση με πέρυσι, με εξαίρεση τη Βιολογία, τα θέματα της οποίας κρίθηκαν μεν αναμενόμενα, αλλά και απαιτητικά. Τα τέσσερα αυτά μαθήματα έχουν ειδική βαρύτητα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Στη Νεοελληνική Λογοτεχνία οι μαθητές εξετάστηκαν σε απόσπασμα από «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού.
Οι επιδόσεις των μαθητών στη Βιολογία θα αποτελέσουν βαρόμετρο για το ύψος των βάσεων στις ιατρικές σχολές. Σημειώνεται, πάντως, ότι πέρυσι είχε καταγραφεί αρνητικό ρεκόρ επταετίας στο ποσοστό των μαθητών, που είχαν βαθμολογηθεί με 18 και πάνω.
Ειδικότερα, πέρυσι στη Βιολογία είχαν γράψει κάτω από τη βάση 15,99% των υποψηφίων, από 10 έως 15 26,33% και από 15 έως 20 57,65%. Αντιστοίχως τα ποσοστά στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, όπου οι υποψήφιοι είχαν εξεταστεί σε κείμενο του Διονύσιου Σολωμού, ήταν 31,58%, 41,91% και 26,48%, στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων 25,81 %, 30,72 % και 43,45 % και τέλος στη Χημεία – Βιοχημεία 18,29%, 29,36% και 52,31%.
Οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των γενικών λυκείων θα συνεχιστούν την Παρασκευή με τα μαθήματα των Λατινικών (κατεύθυνσης), Χημείας (κατεύθυνσης) και Ανάπτυξης Εφαρμογών (κατεύθυνσης).
* Δείτε αναλυτικά τα θέματα όπως δόθηκαν στους μαθητές από το υπουργείο Παιδείας:
Νεοελληνική Λογοτεχνία | Βιολογία | Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης | Χημεία-Βιοχημεία
efsyn.gr