05/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν έπεισε ούτε τους δικούς του

Από λάθος σε λάθος πάει ο Σαμαράς, αφού μετά την γκάφα τού ανασχηματισμού ήρθε η απόφαση του «κλεισίματος» της Βουλής να δημιουργήσει αλαλούμ στις τάξεις της συμπολίτευσης.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Αντώνης ΣαμαράςΤο ένα λάθος, το λάθος του προαναγγελθέντος ανασχηματισμού που μετατίθεται από μέρα σε μέρα, με ένα άλλο μεγαλύτερο αποφάσισε να διορθώσει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, αιφνιδιάζοντας με το κλείσιμο της Βουλής όχι μόνον τους βουλευτές αλλά και την κυβέρνηση. Η θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος, λίγο μετά τη λήξη της επεισοδιακής συνεδρίασης της Ολομέλειας για την άρση της ασυλίας τριών βουλευτών της Χ.Α., προκαλεί νέα ερωτήματα ως προς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και εν γένει τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος.

 

Η ερμηνεία που δόθηκε από κυβερνητικούς παράγοντες ότι η Βουλή έκλεισε «όπως συνηθίζεται σε κανονικές περιόδους», δηλαδή η οικονομική κρίση έχει παρέλθει και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που εκκρεμούν δεν απαιτούν τη λειτουργία της Ολομέλειας, δεν ήταν πειστικές ούτε στους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Στα υπουργεία βρίσκονται ανοιχτά τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα εν όψει της έλευσης της τρόικας, αλλά και σειρά άλλων νομοθετημάτων όπως το αντιρατσιστικό. Η ένταση δε γύρω από τον επικείμενο ανασχηματισμό είναι αμφίβολο πώς θα εκτονωθεί με αυτή την κίνηση.

 

Αδικαιολόγητη κίνηση

 

Οι βουλευτές της συμπολίτευσης επίσης βρίσκονται σε αδυναμία να δικαιολογήσουν την κίνηση του πρωθυπουργού, μολονότι υπάρχουν πολλά προηγούμενα. Ολα αρνητικά, με τελευταίο το κλείσιμο του 2009, επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή. Η επίκληση της κόπωσης ή της ανάγκης να έρθουν σε επαφή με τους ψηφοφόρους των εκλογικών τους περιφερειών, όπως παραδέχονται πολλοί από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, «δεν επιτρέπεται στις συνθήκες που βρίσκεται η κοινωνία».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σαμαράς είχε καταλήξει στην απόφαση να κλείσει η Βουλή, το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε συνεννόηση με τον Ευάγγ. Βενιζέλο και ενημερώθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγ. Μεϊμαράκης. Η απόφαση ελήφθη μετά τις διαδοχικές εμπλοκές με τον ανασχηματισμό και την αδυναμία του μεγάρου Μαξίμου να παγώσει τη σεναριολογία η οποία, όπως είναι επόμενο, έχει αποσυντονίσει το κυβερνητικό σχήμα.

 

Παράλληλα όμως φαίνεται πως έχει δημιουργήσει νέες εστίες τριβών ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Από τη Ν.Δ. καταλογίζεται στον Ευάγγ. Βενιζέλο η βιαστική αναγγελία του ανασχηματισμού. Ο κ. Σαμαράς προγραμμάτιζε τις αλλαγές στο τέλος της ευρωπαϊκής προεδρίας. Καταλυτικές όμως αποδείχθηκαν και οι πιέσεις από πλευράς του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να περάσει στην ΤτΕ. Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον «τσάρο» έχουν διαταραχθεί και η αντικατάστασή του πλέον θεωρείται βέβαιη.

 

Ο ανασχηματισμός τοποθετείται τώρα την άλλη εβδομάδα καθώς δεν έχει λυθεί το κομβικό ζήτημα του οικονομικού επιτελείου. Οσον αφορά τις νομοθετικές εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων, μετά το κλείσιμο της Βουλής θα περάσουν όλες από το πρώτο θερινό τμήμα.

 

Σε αυτό θα συμμετάσχουν οι πιο πειθαρχημένοι βουλευτές από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ώστε να αποφευχθούν διαφοροποιήσεις, την ώρα μάλιστα που οι δύο κυβερνητικοί εταίροι προγραμματίζουν ανοίγματα, για τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

 

Στο μέγαρο Μαξίμου περιμένουν ότι με το κλείσιμο των εργασιών της Βουλής και τον επικείμενο ανασχηματισμό η κυβέρνηση θα μπει σε φάση ηρεμίας και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι με το νέο οικονομικό επιτελείο θα έχουν την ευχέρεια να διαπραγματευτούν απερίσπαστοι τη συμφωνία για το χρέος. Μέχρι το φθινόπωρο θα έχει αποσαφηνιστεί και η σχέση με τους ανεξάρτητους βουλευτές και αναλόγως με το αν διαμορφώνεται ή όχι προεδρική πλειοψηφία, θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματά τους, κρατώντας πάντα ως μέσο πίεσης το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Κι αν τα σενάρια είναι αληθινά;

 

Πανικό στους βουλευτές της Ν.Δ. δημιούργησαν οι αποκαλύψεις των χρυσαυγιτών, αφού αν διαθέτουν στοιχεία γι’ αυτές μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην κυβέρνηση

 

Της Αλίκης Μάτση

 

Πόσο βάσιμα είναι τα όσα είπαν οι χρυσαυγίτες βουλευτές χθες στην ολομέλεια της Βουλής για επαφές τους με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Μουρούτη και δύο υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά (βλ. ρεπορτάζ σελ. 6-7);

 

Το ερώτημα ταλανίζει μια μερίδα της δεξιάς πολυκατοικίας, που είτε ενυπάρχει ακόμη μέσα στη Ν.Δ. είτε έχει τραβήξει άλλα πολιτικά μονοπάτια.

 

Η εκτίμηση αυτής της πτέρυγας είναι πως υπάρχει ενδεχόμενο οι χρυσαυγίτες να έχουν στα χέρια τους μυστικά ντοκουμέντα που να αποδεικνύουν του λόγου τους το αληθές.

 

Μετά την άρση της ασυλίας του αρχηγού και του υπαρχηγού της οργάνωσης, αν τα έχουν, λένε, τα κρατούν για να τα αποκαλύψουν είτε στην ανάκριση, είτε στο δικαστήριο. Και μπορεί αυτό να μη βοηθάει στην υπερασπιστική τους γραμμή -η κατηγορία είναι πως μετείχαν σε εγκληματική οργάνωση- θα βλάψει όμως πολιτικά, ίσως και ανεπανόρθωτα, τη Ν.Δ.. Θα δημιουργήσει δε και τεράστιο πρόβλημα στη συγκυβέρνηση, αφού το ΠΑΣΟΚ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό του (δηλώσεις Γεννηματά, Ρέππα, Σκανδαλίδη κ.λπ.), θα είναι πλέον πολύ δύσκολο να εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη Ν.Δ.

 

«Φανταστείτε», έλεγαν στην «Εφ.Συν.», «να αποκαλυφθεί βίντεο με υπουργούς της Ν.Δ. να πίνουν ουισκάκια σε σπίτι παρέα με χρυσαυγίτες. Η πρώτη επίπτωση θα είναι να παραιτηθεί ο όποιος αυτός υπουργός. Τι θα γίνει όμως αν οι αποκαλύψεις συνεχιστούν; Ενας-ένας οι υπουργοί της κυβέρνησης θα ακολουθούν τον δρόμο που χάραξε ο πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος;».

 

Επισημαίνουν επίσης πως ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Μουρούτης διέψευσε τα λεγόμενα Μιχαλολιάκου, αλλά σημειώνουν πως ενώ ο αρχηγός της Χ.Α. μίλησε για τηλεφωνικές επαφές, η διάψευση Μουρούτη αναφέρεται σε συναντήσεις, «ιδιωτικές ή τυχαίες» για να πει ότι «είναι η μεγαλύτερη αθλιότητα που έχει ακούσει ποτέ στη ζωή του».

 

Και πάντως πιστεύουν ότι, ανεξαρτήτως αν τα λεγόμενα Μιχαλολιάκου, Παππά και λοιπών είναι αληθή, μια μερίδα του κόσμου, όπως αποδείχτηκε και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, πείθεται και το μόνο κόμμα που βλάπτεται ευθέως από αυτό είναι η Ν.Δ.

 

 

Scroll to top