Norvigia-tainia

05/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ στο Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι

Βρικόλακας από την Αθήνα του ’80 σε τσεχική λουτρόπολη

Ο πρωτοεμφνιζόμενος σκηνοθέτης, αλλά και μουσικός (ο γνωστός Felizol της πειραματικής σκηνής) γύρισε ένα «μεσογειακό φιλμ τρόμου» και οδεύει για μια σημαντική διοργάνωση.
      Pin It

Της Βένας Γεωργακοπούλου

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, από τα πιο ιστορικά της Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια έκανε ένα ορμητικό comeback, ανανεωμένο και ενημερωμένο στις πιο σύγχρονες τάσεις, κερδίζοντας και πάλι την προσοχή των μίντια, κινηματογραφικών και μη, αλλά και των σκηνοθετών. Και την ίδια στιγμή αύξησε το ενδιαφέρον του για το ελληνικό σινεμά. Εντάξει, δεν είναι το μόνο. Το Κάρλοβι Βάρι, όμως, έχει «μύτη» και ανακαλύπτει ελληνικές ταινίες που είναι ακόμα work in progress. Και επιπλέον κάθε χρόνο προσκαλεί όλο και περισσότερες.

 

Το 2012 ήταν το «Το Αγόρι που Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου. Το 2013 μια ολόκληρη, εξαιρετική παρέα: το «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, αλλά και η «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη και το «The Capsule» της Αθηνάς Τσαγγάρη.

 

Φέτος η έκπληξη ήρθε από τον Γιάννη Βεσλεμέ. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Νορβηγία» θα κάνει την πρεμιέρα της στο 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι (4-12 Ιουλίου) συμμετέχοντας στο διαγωνιστικό τμήμα «The East of the West» με πρώτες ή δεύτερες ταινίες. Πέρυσι το φεστιβάλ είχε φιλοξενήσει τη «Νορβηγία» στο τμήμα Work in progress.

 

O 35χρονος σκηνοθέτης έχει γράψει το σενάριο, υπογράφει τη σκηνογραφία αλλά και τη μουσική της ταινίας, αφού εκτός από την κινηματογραφική του ιδιότητα (έχει ήδη γυρίσει τέσσερις ταινίες μικρού μήκους με μεγάλη πορεία σε ξένα φεστιβάλ) κάνει και αξιοσημείωτη μουσική καριέρα με το ψευδώνυμο Felizol. Εχει γράψει μουσική για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε τον νέο του δίσκο «Felizol/Πάρνηθα», ενώ σε συνεργασία με τον άλλο ταλαντούχο κινηματογραφιστή-συνθέτη, τον Αλέξανδρο Βούλγαρη-The Boy, μόλις έβγαλαν στη βρετανική δισκογραφική Optimo Music τον δίσκο «Felizol And The Boy/Like Cannibal Father Like Cannibal Son».

 

Προηγήθηκαν τα μουσικά του διαπιστευτήρια για να σας έρθει πιο ομαλά το στόρι της ταινίας με τον τίτλο «Νορβηγία», τόσο περίεργο, που δεν προκύπτει εύκολα. «1984. Ο Ζανό φτάνει για πρώτη φορά στην πόλη. Φωτοφοβικός, βρικόλακας, δεινός χορευτής, καίγεται, σκορπίζεται, χαραμίζεται σε μια Αθήνα που δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη. Το μόνο που θέλει είναι ένα «ζεστό κορίτσι». Στην Ντίσκο Ζαρντόζ, ένα καταγώγιο, άντρο παρανόμων, συναντά την πόρνη Αλίκη και τον Νορβηγό ντίλερ Πίτερ. Μαζί τους αναλαμβάνει μια ύποπτη δουλειά, που τον οδηγεί στο βουνό της Πάρνηθας, στα έγκατα της γης, στο Βασίλειο του Μαθουσάλα». Αυτή είναι η σύνοψη που δίνεται επίσημα.

 

Ζητήσαμε, όμως, από τον Γιάννη Βεσλεμέ να μας βοηθήσει λίγο, να μας εξηγήσει την ιδέα του, αλλά και τον τίτλο της ταινίας. Εκανε ό,τι του επέτρεπε η καλλιτεχνική του φιλοσοφία.

 

«Η Νορβηγία είναι ένα τραγούδι των «Χωρίς Περιδέραιο», του 1984. Η Νορβηγία κατεβαίνει στη Μεσόγειο, η Νορβηγία έρχεται, είναι κοντά σας», λέει. «Η δικιά μας «Νορβηγία» είναι ένα μεσογειακό φιλμ τρόμου. Ο δικός μας βρικόλακας Ζανό -κάτι μεταξύ σαμουράι και καραγκιόζη- πίνει αίμα για να επιβιώσει, χορεύει για να ζήσει. Το δικό μας 1984 είναι η χρονιά που τα πάρτι στην Αθήνα δεν τελειώνουν ποτέ, που η Πάρνηθα καίγεται τη μέρα και το βράδυ ξαναγεννιέται από τις στάχτες της. Η «Νορβηγία» είναι τα ιταλικά σάουντρακ του τρόμου, οι παρθένες του Ρολέν, το μανιασμένο νιουγουέιβ του Νίκου Αγγελή, οι κομμένες σκηνές του σινεμά του Κάρπεντερ. Είναι η δεκαετία του ’80, όπως δεν την έζησε κανείς μας. Είναι ο τρόμος του μέλλοντός μας».

 

Η διανομή είναι πολύ ενδιαφέρουσα: Βαγγέλης Μουρίκης, Αλεξία Καλτσίκη, Ντάνιελ Μπόλντα, Μάρκος Λεζές, Σόφη Ζαννίνου, Βασίλης Καμμίτσης, Γιάννης Μποσταντζόγλου. Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Χρήστου Καραμάνη.

 

Οσο για τους παραγωγούς, να τος πάλι κι εδώ ο Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος της Faliro House Productions και ο Γιώργος Τσούργιαννης.

 

*info: όσοι βιάζεστε να πάρετε μια μυρουδιά, το teaser της ταινίας είναι στο https://vimeo.co/97104622

 

[email protected]

 

Scroll to top