Της Αννας Ανδριτσάκη
Νέα Ελληνικά χωρίς δυσκολίες, Βιολογία, Χημεία-Βιοχημεία και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΑΟΔΕ) με θέματα απαιτητικά αλλά στρωτά, με διαβάθμιση και για υψηλές βαθμολογίες από τους καλά διαβασμένους, όπως είναι τα περισσότερα μέχρι τώρα μαθήματα των πανελλαδικών. Εν ολίγοις, άλλη μια ομαλή μέρα είχαν, χθες, οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που… αρχίζουν ν’ ανησυχούν για τις καλές επιδόσεις οι οποίες συνήθως ανεβάζουν και τις βάσεις. Ωστόσο, είναι εξίσου γνωστό πως η διαμόρφωση των βάσεων επηρεάζεται από ένα πλήθος παραγόντων (αυξομείωση αριθμού εισακτέων, προτιμήσεις στο μηχανογραφικό, βαθμολογίες στα μαθήματα βαρύτητας κ.ά.).
Για τα Νέα Ελληνικά και το κείμενο-απόσπασμα από το διήγημα του Γ. Βιζυηνού «Το αμάρτημα της μητρός μου», η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων αναφέρει ότι «περιλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη και δεν παρουσιάζει δυσκολίες», ενώ για τις ερωτήσεις, ότι «ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των μαθητών δεδομένου ότι μπορούν να αντληθούν απαντήσεις γι’ αυτές είτε από το διδακτικό βιβλίο είτε από το Βιβλίο του καθηγητή».
Τέλος, για το αδίδακτο κείμενο (απόσπασμα από το έργο του Ι. Κονδυλάκη, «Οι άθλιοι των Αθηνών») η Ενωση επισημαίνει ότι η επιλογή «είναι εύστοχη και η αναζήτηση ομοιοτήτων (υιοθεσία, φτώχεια, κορίτσι κ.ά.) και διαφορών (αμοιβή, άτυπη υιοθεσία, εγκατάλειψη νηπίου κ.ά.) μεταξύ αυτού και του αποσπάσματος από το διήγημα του Γ. Βιζυηνού δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα».
Για τα θέματα Βιολογίας, η Ενωση των Βιοεπιστημόνων ανακοίνωσε: «Τα θέματα χαρακτηρίζονται ως απαιτητικά, σχετικά μεγάλης έκτασης, με σαφή διαβάθμιση δυσκολίας, ενώ καλύπτουν ένα ικανό μέρος της διδακτέας ύλης. Αρκετά θέματα απαιτούσαν κριτική προσέγγιση και αναλυτική σκέψη. Επισημαίνουμε ότι οι αιτιολογήσεις που ζητούνται σε κάποια θέματα επιδέχονται εναλλακτικές απαντήσεις, τις οποίες πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι βαθμολογητές. Τονίζουμε ότι για πρώτη φορά οι οδηγίες της ΚΕΕ είναι αναλυτικές και σαφείς. Απαιτείται, όμως, επιπλέον διευκρίνιση για το ερώτημα Δ4».
Τα θέματα της Χημείας-Βιοχημείας χαρακτηρίζονται όχι μεγάλης δυσκολίας αλλά για καλά διαβασμένους, ενώ για τις ΑΟΔΕ μάλλον αναμενόμενα και αντίστοιχα με τα περσινά.
Η δημόσια συγγνώμη, πάντως, του ενός εκ των συγγραφέων του βιβλίου για τις ΑΟΔΕ, καθηγητή Δημήτρη Μπουραντά, μέσα από την προσωπική του σελίδα στο fb, προχθές παραμονή της εξέτασης, επαναφέρει στην ουσία του το ζήτημα της καταλληλότητας των συγγραμμάτων που καλούνται να διαβάσουν –σε αυστηρή παπαγαλία– οι υποψήφιοι προκειμένου να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση.
Δημόσια συγγνώμη
«Αισθάνομαι έντονα απόψε την ανάγκη να ζητήσω δημοσίως συγγνώμη από χιλιάδες παιδιά και από τον γιο μου που δίνουν αύριο εξετάσεις στο ΑΟΔΕ, βιβλίο που συνέγραψα μαζί με 3 καθηγητές του Λυκείου το 1998. Η ευθύνη είναι συνολικά δική μου. Τα λάθη που έκανα είναι: 1) πίστεψα ότι το βιβλίο αυτό θα ήταν επιμορφωτικό και ότι ποτέ δεν θα έμπαινε στις πανελλήνιες, 2) δεν δημοσιοποίησα ποτέ ότι ζήτησα να το ξαναγράψω χωρίς αμοιβή και οι αρμόδιοι αδιαφόρησαν, 3) δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η πολιτεία θα διατηρούσε ένα βιβλίο που γράφτηκε πριν 16 χρόνια πριν καλά καλά εμφανισθεί το Internet. Ολα αυτά δεν με απαλλάσσουν από την ευθύνη μου. Ζητώ ξανά συγγνώμη και σας εύχομαι να ζήσετε παιδιά όπως θέλετε και καλύτερα»…