Το Σαββατοκύριακο των μεγάλων αποφάσεων είναι το προσεχές για τη ΔΗΜΑΡ, σε μια διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που ενδεχομένως να εξελιχθεί σε σταθμό για το κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς, το οποίο βγήκε από τις ευρωεκλογές βαριά τραυματισμένο.
Η πληγή που άνοιξε το ισχνό 1,2% είναι βαθιά και η επούλωσή της απαιτεί πολιτικούς χειρισμούς «χειρουργικού τύπου», δεδομένων των αντίρροπων δυνάμεων που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της Αγίου Κωνσταντίνου, με αποτέλεσμα όλα τα ενδεχόμενα να θεωρούνται ανοιχτά.
Ο Φώτης Κουβέλης υπέβαλε την παραίτησή του, αναλαμβάνοντας την προσωπική του ευθύνη, όμως οι βουλευτές και η Εκτελεστική Επιτροπή εξέφρασαν τη διαφωνία τους, στηρίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη διατήρησή του στην προεδρία της ΔΗΜΑΡ, στήριξη που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
Δεδομένης της παραμονής Κουβέλη στο τιμόνι, η επόμενη κρίσιμη μάχη που θα δοθεί, αφορά τη χάραξη της γραμμής.
Η εκδήλωση της μειοψηφίας την Τετάρτη, υπέρ της δημιουργίας παράταξης της Κεντροαριστεράς με τη συμμετοχή της Ελιάς, του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ, και η προειδοποίηση του Σπύρου Λυκούδη προς τον Φώτη Κουβέλη και την προεδρική πτέρυγα να μην ακολουθήσουν πορεία προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύεται εύλογα ως προπομπός εξελίξεων, ίσως και διαζυγίου. Ο πρώην γραμματέας δηλώνει ότι δεν έχει λάβει τελικές αποφάσεις.
Ενα βήμα πριν από την έξοδο
Πιο αποφασισμένοι, ένα βήμα πριν από την οριστική έξοδο, εμφανίζονται πάντως οι Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου και Ανδρέας Παπαδόπουλος.
Στον αντίποδα, τη στρατηγική της μετακίνησης του άξονα σε προοδευτική-αριστερή ρότα, πρόταση που υποδηλώνει προσπάθεια επίτευξης προγραμματικής συμφωνίας με την Κουμουνδούρου, πρόκειται να εισηγηθεί ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Κουβέλης, λειτουργώντας συμβιβαστικά, δεν θα αρνηθεί τις συνομιλίες με τον κεντροαριστερό χώρο, θα υποστηρίξει όμως ότι η στόχευση δεν μπορεί παρά να είναι απέναντι στη Ν.Δ. και «όσους συμπλέουν μαζί της».
Σε αυτό το μήκος κύματος μεταξύ άλλων κινούνται οι Νίκος Τσούκαλης, Μαρία Ρεπούση, Μαρία Γιαννακάκη, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Χρήστος Μαχαίρας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Ασημίνα Ξυροτύρη, η οποία δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι πρέπει να γίνουν συγκλίσεις με τις δυνάμεις του προοδευτικού δημοκρατικού σοσιαλισμού, της Αριστεράς και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ.
Διακριτή στάση, βλέποντας όμως θετικά την αριστερή στροφή, τηρεί η ομάδα των πέντε βουλευτών (Γιάννης Πανούσης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Νίκη Φούντα, Γιώργος Κυρίτσης και Θωμάς Ψύρρας).
Πλην της κεντρικής κατεύθυνσης, που θα αποκρυσταλλωθεί στη διήμερη συνεδρίαση, οι οριστικές αποφάσεις ίσως παραπεμφθούν σε συνέδριο το αργότερο ώς τις αρχές Ιουλίου.
Δημήτρης Κουκλουμπέρης