07/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάποτε ήταν «Ελληνες»!

Οι μουντιαλικοί της Βραζιλίας που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα.
      Pin It

Από τη Σούπερλιγκ στο Μουντιάλ

 

Του Κ. Κάραλη

 

Λιγότερο από μια εβδομάδα έμεινε για τη σέντρα του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού γεγονότος, που είναι πάντα το Μουντιάλ.

 

Στα γήπεδα της Βραζιλίας θα πάνε 736 ποδοσφαιριστές από 32 εθνικές ομάδες. Αν αφαιρέσουμε τους 23 Ελληνες, τότε μας μένουν 713.

 

Γιατί σας αναγκάζουμε να διαβάσετε αυτά τα (άχρηστα κατά πολλούς) στατιστικά; Διότι οι 14 από αυτούς πέρασαν κάποτε από το μίζερο ελληνικό ποδόσφαιρο και έφτασαν να φλερτάρουν με μια συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο!

 

Από την Πορτογαλία και το Βέλγιο μέχρι την Κόστα Ρίκα και την Ονδούρα, υπάρχουν παίκτες που φόρεσαν ή φορούν ακόμα τη φανέλα μιας ελληνικής ομάδας. Σε 10 εθνικές έχουμε… αντιπροσώπους, με εξαίρεση τη «γαλανόλευκη», και πολλοί από αυτούς κάνουν σπουδαία καριέρα. Παράδειγμα, ο Γιαγιά Τουρέ.

 

Ο μέσος από την Ακτή Ελεφαντοστού είναι ό,τι καλύτερο έχει περάσει τα τελευταία χρόνια από τη χώρα μας. Ηρθε στον Ολυμπιακό από τη Μέταλουργκ έναντι περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ και από νωρίς φάνηκε πως είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα. Από τους «ερυθρόλευκους» μετακόμισε στη Μονακό, από εκεί στην Μπαρτσελόνα και έπειτα στη Μάντσεστερ Σίτι, όπου έφτασε κάποια περίοδο να αμείβεται με τα περισσότερα χρήματα στην Πρέμιερ Λιγκ. Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους… Η Εθνική μας θα τον βρει απέναντί της στον 3ο όμιλο και… Παναγία βοήθα να μην είναι στη μέρα του.

 

Ενας ακόμη πρώην «ερυθρόλευκος» που έκανε σούπερ χρονιές στο λιμάνι θα πάει στη χώρα της σάμπας. Ο λόγος για τον Κέβιν Μιραλάς, ο οποίος με τις πολύ καλές εμφανίσεις του στην Εβερτον «κλείδωσε» μια θέση στην Εθνική του Βελγίου. Στον Πειραιά έκανε πράματα και θάματα, κάτι που οδήγησε την ομάδα του Λίβερπουλ να ξοδέψει ένα ποσό γύρω στα 7 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της.

 

Στον 8ο όμιλο, ο Μιραλάς θα συναντήσει τον Καρλ Μετζανί με την Αλγερία και τον Γιούρι Λοντίγκιν με τη Ρωσία. Ο πρώτος, αν και δεν κατάφερε να καθιερωθεί στον Ολυμπιακό, τελικά εξασφάλισε εισιτήριο για τη Βραζιλία, ενώ ο δεύτερος πραγματοποίησε μια αρκετά καλή σεζόν στη Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης. Ο διεθνής πορτιέρο ξεκίνησε από τα τσικό της Ξάνθης και υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην ελληνική αποστολή. Ωστόσο διάλεξε τη ρωσική υπηκοότητα.

 

Πάντως, τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι Πορτογάλοι. Τρεις από την 23άδα του Πάουλο Μπέντο έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν στην Ελλάδα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο Αντελίνο Βιεϊρίνια με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος αργότερα πήρε μεταγραφή στην Μπουντεσλίγκα για λογαριασμό της Βόλφσμπουργκ. Μάλιστα, πριν από την κλήση του στην Εθνική Πορτογαλίας έγινε λόγος για την ελληνοποίησή του, αλλά όλα έμειναν στη θεωρία. Πριν από έξι χρόνια, ο Ελντερ Ποστίγκα ήρθε στον Παναθηναϊκό ως δανεικός από την Πόρτο, μόνο που δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Ο τρίτος ακούει στο όνομα Μπρούνο Αλβες. Ο 32χρονος υπαρχηγός της Πορτογαλίας φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ το 2005 και εξελίχθηκε σε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας. Βέβαια, η Ενωση δεν μπόρεσε να τον αγοράσει από την Πόρτο λόγω οικονομικής αδυναμίας κι έτσι ο Αλβες ακολούθησε μια σπουδαία καριέρα στους «Δράκους», στη Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης και τελευταία στη Φενερμπαχτσέ.

 

Θα χρειαζόμασταν σελίδες ολόκληρες για να γράψουμε την ιστορία του καθενός. Του Σίλντενφελντ, του Μακούν, του Κάμπελ, του Ιτάνζ και των υπολοίπων. Και φανταστείτε ότι η λίστα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη αν είχαν κληθεί ο Τζιμπούρ και ο Μπονγκ.

 

Scroll to top